RT: Hurja vauhti asuntoaloituksissa jatkuu, mutta asuntojen keskikoko pienentynyt roimasti

Rakennusteollisuus RT:n suhdanne-ennusteen mukaan tänä vuonna aloitetaan peräti 43000 asunnon rakentaminen. Asuntojen keskikoko on pudonnut kymmenessä vuodessa huomattavasti.

Sijoittajakysyntä on kiihdyttänyt asuntorakentamista.

Rakennusalan suhdanneryhmä Raksu arvioi vastikään aloitusmääräksi 40 000.

Kappalemäärässä asuntotuotanto ylittää 40 prosentilla pitkän aikavälin keskiarvon.

Vielä ensi vuonnakin saatetaan RT:n mukaan yltää 40000 asuntoaloitukseen. Vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.

Kerrostalojen osuus uusista asunnoista ei ole koskaan ollut näin suuri. Lähes kolme neljästä uudesta asunnosta valmistuu kerrostaloon.

”Suurimmilla seutukunnilla en pidä riskiä asuntotuotannon jyrkästä laskusta nyt kovin suurena, vaikka tuotantomäärä on kohonnut poikkeuksellisen korkeaksi. Talouden noususuhdanne on vauhdittanut asuntokauppaa, ja kuluttajien ostohalu korvaa hiljalleen vähenevää sijoittajakysyntää ennakoitua voimakkaammin”, RT:n pääekonomisti Sami Pakarinen arvioi tiedotteessa.

Kasvuodotukset gryndituotannossa

Pakarisen näkemystä tukee RT:n tuore asuntotuotantokysely, jossa asuntorakentajien suurin kasvuodotus kohdistuu omaperusteiseen tuotantoon ja sijoittajien osuus on tullut alaspäin.

RT:n jäsenyritykset arvioivat alkavansa ensi vuonna rakentaa asuntoja mahdollisesti jopa tätä vuotta enemmän, mutta tähän Pakarinen suhtautuu vielä varauksella.

”Kysely kuvastaa odotuksia, jotka usein ovat toteutuvaa tasoa korkeammat. Suhteellisen lyhyen ajan kuluessa markkinoille on valmistumassa huomattava määrä uusia asuntoja, mikä hillinnee aloituksia. Väestöään menettävissä maakuntakeskuksissa voi jopa tulla hetkellistä ylitarjontaa.”

Keskikoko pienentynyt

Asuntokoko on pudonnut roimasti. Kun vuonna 2007 uudet kerrostalohuoneistot olivat koko maassa keskimäärin 62 neliömetriä, nyt keskikoko on 45 neliötä.

Omakotitalojen rakentaminen on hienoisessa nousussa. RT:n katsauksessa arvioidaan omakotitalojen aloitusmääräksi 7500.

Pipatti haluaisi jo hillitä Ara-tuotantoa

Valtion tukemaa Ara-tuotantoa lähtee liikkeelle tänä vuonna ja nähtävästi myös ensi vuonna 9000 asuntoaloitusta.

”Noususuhdanteessa valtion tuilla ei kannattaisi aivan täydellä teholla kirittää asuntotuotantoa. Kohtuuhintaisuuden tavoitetta palvelee parhaiten asuntotuotannon kokonaismäärän pitäminen riittävänä pitkällä aikavälillä. Sen vuoksi valtion asuntorahaston varojen kohdentaminen myös asuntorakentamista vauhdittaviin liikennehankkeisiin olisi perusteltua, kuten eduskunnan tarkastusvaliokunnan hiljattain julkaisemassa asuntopolitiikan kehittämisraportissa ehdotetaan”, RT:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “RT: Hurja vauhti asuntoaloituksissa jatkuu, mutta asuntojen keskikoko pienentynyt roimasti”

Vastaa