Kokeile kuukausi maksutta

Rakennuskoneiden markkina vetää myös ensi vuonna – kasvuodotukset vahvistuneet

Rakennuskoneiden vuokrakysynnän kasvu on jatkunut vahvana tänä vuonna, Forecon arvioi.

Hyvinkään lentokentällä oli syyskuussa näytillä kymmenien miljoonien eurojen arvosta uusimpia maarakennuskoneita.

Ensi vuonnakin kasvu jatkuu, mutta rauhoittuu.

Foreconin raportin mukaan tänä vuonna käynnistettävien rakennushankkeiden kokonaismäärä on melko vakaa. Uusien kerrostaloaloitusten kasvu on kuitenkin jatkunut voimakkaana.

Väestömäärän nopean kasvun myötä rakentaminen painottuu muutamaan suureen kaupunkiin ja niiden ympäristökuntiin. Erityisesti pääkaupunkiseudulla on aloitettu paljon asuntoja tänä vuonna.

Rakentamisen kapasiteetin käyttöaste on korkea, mikä aiheuttaa kysyntää vuokrakoneille ja kasvattaa niiden markkinaosuutta. Myös työvoiman saatavuusongelmat lisäävät koneiden käyttöä.

Hyvän kysynnän myötä rakennuskoneiden kauppa pysyy Foreconin mukaan vilkkaana myös ensi vuonna. Kevään jälkeen parantuneet talousnäkymät tulevat näkymään toimitila- ja teollisuusrakentamisen aloitusten kasvuna ensi vuonna.

Merkittävästä lisästä ei ole kyse, koska halvan rahan vauhdittamana rakennusinvestoinnit ovat jo nousseet hyvälle tasolle viime ja kuluvana vuonna.

740 miljoonan euron markkina

Rakennuskoneiden ja -kaluston vuokrausvolyymi kasvaa Foreconin mukaan tänä vuonna 7 prosenttia. Eli vuokrauksen kasvu on tänä vuonna rakentamisen kasvua vahvempaa.

Vuokraustoiminnan arvo nousee tänä vuonna 740 miljoonaan euroon. Ennuste on noussut hieman kevään ennusteesta.

Valtaosa (kolme neljännestä)  (3/4) vuokrauksesta kohdistuu rakentamiseen (talojen uudis- ja korjaus- sekä infrarakentamiseen).

Loppuosa on vuokrausta muun muassa teollisuudelle, palveluiden tuottajille, julkishallinnolle ja yksityishenkilöille huolto-, asennus- ynnä muihin töihin.

Uudistalonrakentamisen konevuokraus kasvaa tänä vuonna 14 prosenttia. Kasvun painopisteet ovat toimisto-, varasto- ja julkisissa rakennushankkeissa sekä asuinkerrostaloissa.

Asuinrakentamisessa vuokrakoneiden käytön kasvu on 20 prosenttia tänä vuonna. Ensi vuonna taso säilyy, vaikka kerrostaloaloitusten ennakoidaan laskevan.

Toimitilapuolen vuokrakonekäyttö kasvaa tänä vuonna 12 prosenttia ja ensi vuonna edelleen 10 prosenttia.

Kovinta kasvu on liikerakentamisessa.

Toimitilarakentaminen on asuntorakentamista konevaltaisempaa, mikä näkyy suurella painoarvolla (lähes 60 prosenttia) uudisrakentamisen konevuokrauksessa.

Korjausrakentamisen konevuokrauksen kasvu jatkuu. Konekäytön kasvua nopeuttaa ihmistyön korvautuminen konetyöllä, laatuvaatimuksista ja työoloista johtuva lisääntyvä koneiden käyttö sekä vuokrakoneiden käytön yleistyminen.

Korjausrakentamisessa vuokraustoiminta kasvaa 3–4 prosenttia sekä tänä että ensi vuonna.

Rakennuskonevuokraus muille toimialoille kasvaa. Teollisuuden selvästi piristynyt tilanne lisää kunnossapitotöitä ja vuokrakoneiden käyttöä. Lisäksi palvelualat ovat lisänneet vuokrakoneiden käyttöä.

Sääsuojauksen määrä on kasvanut rakentamisessa selvästi. Telineiden ja suojauskaluston vuokrauksessa kasvu jatkuu muita koneryhmiä suurempana.

Ensi vuonna rakennuskoneiden vuokrauskysyntä kasvaa 5 prosenttia. Rakentamisen parantuneiden näkymien myötä ennustetta on nostettu keväästä.

Rakennuskoneiden tuonnin volyymi kasvoi vahvasti viime vuonna, noin 15 prosenttia. Tämän vuoden näkymä on lievästi positiivinen, mutta suurin investointikasvu on ohitettu.

Tuonnin arvioidaan kasvavan tänä ja ensi vuonna 0–5 prosenttia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskoneiden markkina vetää myös ensi vuonna – kasvuodotukset vahvistuneet”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat