Kokeile kuukausi maksutta

”Vähän kuumotti, kun työpisteen ympärillä oli neljä aseistettua henkilöä” – virolaisurakoitsijan työmaata on syynätty

Virolaisen SLD Investin urakoimalla Joensuun Ellin Suvikujan asuntotyömaalla on riittänyt tarkastajia.

Toisessa Joensuun Ellin uudessa opiskelijatalossa on jo asukkaat, toiseen muutetaan marras-joulukuun vaihteessa. Kuva: Visuaalinen viestintätoimisto Salama

 

”Tarkkaa viranomaistarkastusten määrää en tiedä, mutta työmaalla ovat tehneet tarkastuksia ainakin aluehallintovirasto, työsuojelupiiri, verottaja ja Rakennusliitto. Tarkastuksia ovat avustaneet poliisi, rajavartiolaitos ja tulli. Näistä tarkastuksista ei ole seurannut sanktioita”, Joensuun Ellin toimitusjohtaja Jarmo Ojalainen kertoo.

SLD Investin projektipäällikkö Isto Arvelainen arvioi kohteliaasti, ettei työmaita ole ”puristettu” tavallista kovemmin.

SLD invest on napannut kymmenesosan Joensuun pääurakkamarkkinasta. Lue yritystä ja Joensuun Ellin kohdetta käsittelevä juttu tästä.

SLD Investin projekti-insinööri Heikki Hurri kuvailee tarkastustilannetta työmaalla. ”Vähän kuumotti, kun työpisteen ympärillä oli neljä aseistettua henkilöä”, hän sanoo.

Puutteet eivät aiheuttaneet sanktioita

Aluehallintovirasto Avi tarkasti ulkomaisen työvoiman käyttöä viime syyskuussa yhteistyössä poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa. Puutteita löytyi, mutta ei sellaisia, jotka olisivat aiheuttaneet sanktioita.

Avin tarkastuskertomuksen mukaan työmaakierroksella tavattiin useita työntekijöitä, joilla ei ollut tunnistekorttia. Työmaaluettelo ei ollut ajan tasalla.

Lisäksi työmaalla on työskennellyt kolmannen maan kansalaisia ja kansalaisuudettomia henkilöitä, joilla ei ole ollut oleskelulupaa Suomeen. Tarkastuksella nähdyn työsopimuksen ja poliisin puhutteleman työntekijän mukaan ainakin osa työsuhteista on muodostunut kyseistä työmaata varten eivätkä työntekijät ole olleet yritykseen vakinaisessa työsuhteessa Virossa ennen Suomeen lähettämistä.

Työntekijälistan mukaan suunnitellut työskentelyajat ovat kolmea kuukautta pitempiä. Työmaalla on työskennellyt Latvian muukalaispassin omaavia henkilöitä, joiden papereista ei löytynyt työnteko-oikeuden perustetta Suomeen tai Viroon.

Työsuojeluvaltuutettu oli jäänyt valitsematta.

Rakennusliittokin veti vesiperän

Joensuun Ellin rakennuttajapäällikkö Vesa Vapanen luonnehtii tarkastusten havaintoja pieniksi epäselvyyksiksi. Rakennuttaja hyväksyy aliurakoitsijalle vain yhden ketjutuksen eteenpäin, mutta tasoite- ja maalaustöiden aliurakoitsijalla paljastui kaksi ketjutusta.

Myös Rakennusliitto on vieraillut työmaalla. Tiivistetysti aluetoimitsija Martti Juntusen näkemys on, että SLD Investin toiminta pikkuisen epäilyttää, mutta näyttöä väärin toimimisesta ei ole.

Yleisellä tasolla Juntunen arvioi rakennusalaa, että työmailla tehdään vilunkia merkitsemällä tunnit väärin papereihin. Viikossa saatetaan tehdä seitsemän kymmentuntista päivää, mutta palkan perusteena oleviksi tunneiksi merkitään 40. Työntekijöiltä saatetaan myös periä esimerkiksi asunnosta piilomaksuja, jotka eivät näy palkkalaskelmissa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “”Vähän kuumotti, kun työpisteen ympärillä oli neljä aseistettua henkilöä” – virolaisurakoitsijan työmaata on syynätty”

  1. Aloitin itse tarjoamaan 80 – luvulla pääkaupunkiseudulla muualta Suomesta tuleville rakennustyötä ja jouduimme väärentämään tuntilistat, koska teimme 4- päiväistä 40 viikkotunnin työaikaa jota rakennusliitto ei sallinut. Kaikki odapuolet olivat tyytyväisiä paitsi rakennustyöväenliitto.

  2. JOS SUOMALAISELLA YRITYKSELLÄ OLISI TUOLLAISIA LAIMINLYÖNTEJÄ, NIIN TYÖMAA PANTAISIIN SULKUUN. MIKSI EI TULLUT SANKTIOITA???

  3. Kyllä on monia keinoja yrittää estää virolaisten tulo työmaille. Jos tuollaista tapahtuisi jonkin muille, niin sitä ei kyllä hyväksyttäisi. Siitä olisi jo valitettu EU:lle ja YK:lle. Uskomatonta mutta totta, tuota on ollut jo 15 vuotta. Koskahan loppuu?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat