Kokeile kuukausi maksutta

Lappilainen laatu syntyy maltilla ja omin miehin

Jos rakentamiseen annettaisiin riittävästi aikaa, niin laatu paranisi, sanoo Levi-Rakennuksen toimitusjohtaja, diplomi-insinööri Tommi Poutiainen. Korkotasokin on niin matala, että sekään ei perustele hänen mukaansa hosumista.

Tommi ja Tuomo Poutiainen johtavat rovaniemeläistä Levi-Rakennusta. Heillä riittää osaamista arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon voittaneesta jalkapallokatsomosta laadukkaaseen, omaperusteiseen asuntorakentamiseen saakka. Kollaasin kuvat: Seppo Mölsä ja Levi rakennus oy

Levi-Rakennus varaa omissa kohteissaan rakennusaikaa riittävästi, jotta jokaiselle rakennusvaiheelle voidaan varata kyseiselle rakenteelle hyvän rakennustavan mukaisen suorittamisen vaatima aika ja asuntojen viimeistelytyöt voidaan suorittaa niin, että asukkaat pääsevät valmiisiin asuntoihin.

”Pyrimme siihen, että talo on kuukautta ennen luovutusta valmis. Tästä aiheutuvat lisäkustannukset tulevat laadun paranemisen myötä takaisin”, Tommi Poutiainen sanoo.

Laatu ja luotettavuus ovat hänelle ykkösarvoja. Ne näkyvät erityisesti yhtiön omaperusteisessa asuntotuotannossa. Yhtiöllä on käynnissä Rovaniemellä kaksi kerrostaloa Koskikadun Korkalovaaran puoleiseen päähän ja yksi ydinkeskustaan. Niihin tulee sata asuntoa.

Työt tehdään omalla vakioporukalla betonista paikallavalaen niin, että julkisivut ovat betonielementtejä. Kylpyhuoneiden seinät ovat harkoista. Laatoituksen reunojen kestävyys on varmistettu listoilla ja ovikarmit ja putkiläpiviennit on käsitelty tiivistysmassalla. Näistä syistä tiiviys- ja ääneneristysmittausten tulokset ovat olleet erinomaiset.

Lapissa asuntorakentamisen hintataso on materiaalien ja työn osalta sama kuin muuallakin. Vain tontit ovat halvempia. Tämä selittää asuntojen 3300 euron neliöhintaa. Tontin osuus tästä on 300 euroa.

Veljekset vetäjiksi sukupolvenvaihdoksessa

Levi-Rakennus on kahden veljeksen, Tommi ja Tuomo Poutiaisen ja muutaman yrityksen avainhenkilön omistama rovaniemeläinen rakennusliike. Yrityksen perusti veljesten isä Raimo Poutiainen vuonna 1982, ja sukupolvenvaihdos tapahtui vuonna 2003.

Tommi Poutiainen sanoo miettineensä monta kertaa yrityksen nimen vaihtamista, koska heitä luullaan usein lomamökkien rakentajaksi, mutta toisaalta nimi on vakiintunut Lapin markkinoilla.

Levi-Rakennus

  • Tuomo ja Tommi Poutiaisen omistama rovaniemeläinen rakennusliike. Toiminta-alueena Lappi, pois lukien Kemi-Tornio.
  • Perustettu 1982
  • Liikevaihto 13,4 milj. euroa ja liiketulos 4 %
  • Työntekijöitä 40 ja toimihenkilöitä 10
  • Referenssejä: vapaarahoitteisia asuntoja noin 200, Levi Hotellin kylpylä, Rovaniemen keskuskentän katsomo, kouluja, päiväkoteja, liikuntahalleja

Vuonna 1982 Levi ei ollut edes kovin merkittävä talviurheilukeskus, mutta nimi tuli siitä, että ensimmäinen urakka oli teollisuushallin rakentaminen Kittilään.

Toki Levi on sen jälkeenkin tullut sisaruksille tutuksi muutenkin kuin alppihiihdon kautta. Kittilä on edelleen tärkeä markkina-alue, ja yksi yhtiön suurimmista kohteista on ollut vuonna 2010 valmistunut Levi Hotellin kylpylä- ja hotellirakennus.

Päämarkkina-alue on Rovaniemi, jossa yksi yrityksen viimeksi rakentamista kohteista on arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon saanut keskuskentän katsomo. Sata metriä pitkä betoni- ja teräsrakenne oli varsinkin mittatarkkuuden osalta vaativa.

Urakoinnin ohella toinen tukijalka on omaperusteisessa asuntorakentamisessa. Levi-Rakennus Koteja johtaa Tuomo Poutiainen. Tämä tekniikan lisensiaatti ja kauppatieteiden maisteri haki kokemusta etelästä SRV:n riveistä, mutta palasi Rovaniemelle vuonna 2011.

Asuntomarkkina kuumentunut

Lappi on vaikea toimintaympäristö rakennusliikkeille, koska valtaosa kunnista kärsii muuttotappiosta. Selviä poikkeuksia ovat vain Rovaniemi ja Kittilä. Suurista konserneista Skanska vetäytyi äskettäin kaupungista, ja YIT johtaa nyt toimintaa Oulusta.

Rovaniemellä Levi-Rakennuksen kanssa samassa kokoluokassa ovat olleet YIT, Lemminkäinen ja Rakennusliike Pesonen.

Uutena yrittäjänä aloitti äskettäin asuntotuotannon oululainen Rakennusteho. Lahtelainen SSR puolestaan palkkasi Skanskan organisaation rakentamaan Lapinaukean isoa, satojen asuntojen hanketta, jonka kehittäminen oli jäänyt Skanskalta ja Kukkolalta kesken.

Vuonna 2016 Rovaniemellä myönnettiin rakennuslupa 750 uuden asunnon rakentamiselle, mikä ei ole Tuomo Poutiaisen mukaan kestävä taso. Normaali tarjonta on ollut vuosittain 200-300 kerrostaloasuntoa.

Lapissa rakentamista pitää yllä myös kasvava turismi. Hankkeita onkin nyt monella suunnittelupöydällä odottamassa investointipäätöstä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lappilainen laatu syntyy maltilla ja omin miehin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat