Kokeile kuukausi maksutta

Palopäällystöliitto: Vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa parannettavaa

Suomen Palopäällystöliiton mukaan vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet.

Kuva: Anne Kurki

Tiedotteen mukaan korjaamalla nämä asiat esimerkiksi saneerauksen yhteydessä voidaan parantaa huomattavasti turvallisuutta.

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5-1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka tulee olla rakentamismääräysten mukaan helposti avattavissa.

”Tämä helposti avattavuus on kuitenkin suhteellista, sillä usein se tarkoittaa ylimpään kerrokseen kapuamista ja savun seassa toimimista luukun aukaisemiseksi. Tällöin savunpoistoon ja ihmisten pelastamiseen kuluu arvokkaita minuutteja”, Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen toteaa.

Suositeltavaa olisikin, että porrashuoneista löytyisi aina alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella tulee olla mahdollista pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Suomen Palopäällystöliitto muistuttaa, että etenkin näin talvella on tärkeää kiinnittää huomiota pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen.

Väliaikainen pysäköiminen pelastustiellä voi tuntua houkuttelevalta parkkipaikkojen vähyyden vuoksi, mutta näin ei tule koskaan toimia.

”Pahimmassa tapauksessa harmittomalta tuntunut pysäköinti voi viedä jonkun hengen, kun pelastuslaitos ei pääse ajamaan riittävän lähelle rakennusta ja pelastamaan parvekkeelta. Tästä meillä on surullinen esimerkki muun muassa vuodelta 1996, kun 13-vuotias tyttö menehtyi tiputtuaan parvekkeelta”, Karttunen toteaa tiedotteessa.

Palovaroitin on aina yksinkertainen ja edullinen keino lisätä taloyhtiöiden paloturvallisuutta. Lainsäädännön mukaan palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankinta on erittäin suositeltavaa – aikaisin saatu ilmoitus tulipalosta antaa aina toiminta-aikaa pelastautumiselle sekä alkusammutukselle.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Palopäällystöliitto: Vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa parannettavaa”

  1. Eikö rakennuslehdessä ollut ketään, joka olisi korjannut harhaanjohtavan väärän otsikoinnin ja korjannut vanhan taloyhtiön – se on yhteisömalli eikä rakennus – tilalle vanhat kerrostalot.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat