Tämänvuotinen Turvallisuus alkaa minusta -työturvallisuuskilpailu on käynnistynyt.

Työturvallisuudesta kisataan talonrakentamisessa

Tämänvuotinen Turvallisuus alkaa minusta -työturvallisuuskilpailu on käynnistynyt.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tiedotteen mukaan kilpailu on avoinna kaikille talonrakennustyömaille. Tämän vuoden Turvallisuus alkaa minusta -kilpailuun ilmoittautuminen tulee tehdä 28.2.2018 mennessä.

Kilpailuun osallistuneiden työmaiden turvallisuusarvioinnin suorittivat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueen tarkastajat. Työturvallisuuskilpailut ovat osoittautuneet hyväksi tavaksi kehittää turvallisuusjohtamista ja vaikuttaa asenteisiin.

Kilpailun toteuttavat yhteistyössä Talonrakennusteollisuus ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, INFRA ry, Rakennusliitto ry, Ammattiliitto Pro, Työturvallisuuskeskus ja Aluehallintoviraston Työsuojelun vastuualueet.

Vielä on matkaa nollatavoitteiseen

Vuodesta 2010 lähtien järjestetyssä työturvallisuuskilpailussa haetaan rakennustyömaata, jossa työturvallisuusasiat on hoidettu esimerkillisellä tavalla.

Tiedotteen mukaan aiempien voittajatyömaiden taso on ollut korkea, parhailla työmailla ei sattunut yhtään poissaoloon johtanutta työtapaturmaa kilpailuvuoden aikana. Valitettavasti kaikissa rakennusyrityksissä turvallisuutta ei ole hoidettu läheskään yhtä mallikkaasti.

”Koko rakennusalan yhteisessä nolla tapaturmaa -hankkeessa yritysten aika alkaa käydä vähiin, ja alalla on vielä matkaa tavoitteeseen. Nyt on pysähdyttävä miettimään, miksi tilanne on sellainen kuin on. Tekemällä aina samalla tavalla kuin aiemminkin ei uusia tavoitteita saavuteta”, Rakennusteollisuus RT:n turvallisuusryhmän puheenjohtaja Antti Leino kertoo.

Taajuusindeksin laskuvauhti on liian hidas

Rakennusteollisuus käynnisti vuonna 2010 Nolla tapaturmaa 2020 -hankkeen, jonka tavoitteena on saada talonrakennustyömaiden työtapaturmat minimiin kymmenessä vuodessa.

Tiedotteen mukaan työtapaturmien määrät ovat tasaisessa laskussa. Viime vuoden vilkkaan rakentamisvuoden aikana sattui neljä kuolemaan johtanutta työtapaturmaa. Määrä on  vähemmän kuin koskaan aiempina vuosina.

Turvallisimmissa rakennusalan yrityksissä tapaturmat on jo painettu lähelle nollaa. Silti Rakennusteollisuus RT:n kaikkien jäsenyritysten työtapaturmia kuvaava taajuusindeksi on 20:n tienoilla ja laskuvauhti Leinon mukaan turhan hidas. Koko alalla vastaava työtapaturmien määrää miljoonaa työtuntia kuvaava luku on huomattavasti suurempi, noin 60.

”Toimet pitää kohdistaa jokaiseen työpaikkaan, työmaahan ja työtiimiin. Ilman kaikkien mukanaoloa riskitaso ei parane. Vastuu tästä herättämisestä on yritysjohdolla. Sen on sitouduttava turvallisuuden kehittämiseen tosissaan ja kirjattava ylös toimenpiteet, joilla turvallisuutta lähdetään parantamaan”, Leino alleviivaa.

Työturvallisuuden parantamiseen on Leinon mukaan olemassa kaikki tarvittavat välineet ja keinot, ne on vain otettava yrityksissä käyttöön.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Työturvallisuudesta kisataan talonrakentamisessa”

  1. Voisiko tänä vuonna painottaa perehdytyksiä ? Jonkun verran harmittaa istua perehdytyksissä missä kerrotaan itsestään selviä asioita mutta itse työmaasta ei kerrota mitään.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi