Kokeile kuukausi maksutta

Metroaseman vieressä seisova peltihalli voi estää asuntorakentamisen vuoteen 2038 – Espoon tonttipäällikkö piti vuokrapäätöstä aikoinaan ”epäviisaana”

Tapiolan tenniskeskuksen maanvuokrasopimusta on jatkettu vähän kerrallaan.

Peltinen tennishalli seisoo Urheilupuiston metroaseman kupeessa. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Urheilupuiston metroaseman vieressä sijaitsevan Esport Centerin tennishallin tontin vuokrasopimuksen piti päättyä vuonna 2012. Kiinteistölautakunta päätti kuitenkin jo 2000-luvun alussa, että sopimusta jatketaan vuoteen 2038 saakka.

Tämä on johtanut tilanteeseen, josta HS uutisoi tänään. Espoo haluaisi rakentaa metroaseman vieressä sijaitsevalle tontille muun muassa asuntoja. Pitkä vuokrasopimus kuitenkin mutkistaa asiaa.

Kun kiinteistölautakunta joulukuussa 2001 yksimielisesti siunasi Esport Centerille noin 25 vuoden jatkon vuokrasopimukseen, länsimetroa suunniteltiin jo.

Silloin metrolinjaus ei kuitenkaan ollut varmistunut. Urheilupuiston metroasemaa kaavailtiin vielä Merituulentielle.

Vasta metron hankesuunnitelmaa tehtäessä vuosina 2007–2008 päätettiin, että urheilupuiston aseman lopullinen paikka on Koivu-Mankkaan tiellä.

Edellistä vuokrasopimusta oli vielä jäljellä

Miksi tontin vuokrasopimusta jatkettiin kertaheitolla vuosikymmenillä, vaikka alueelle oli suunnitteilla metroasema?

Ja vieläpä tilanteessa, jossa edellistä vuokrasopimusta oli jäljellä kymmenen vuotta.

Se on hyvä kysymys Espoon kaupungin entisen tonttipäällikön Jussi Eerolaisen mielestä. Eerolainen jäi eläkeelle vuoden 2016 lopussa.

”Tänä päivänä se päätös näyttää vielä hullummalta kuin silloin, kun nyt siinä on se metroasema”, Eerolainen sanoo.

”Aikanaan päätöksentekotilanne ei ollut niin selkeä. Yleinen tieto kuitenkin oli, että Etelä-Espoon maankäyttö tihenee ja tulee muuttumaan ja että tämä alue on joka tapauksessa hyvin keskeinen.”

Suunnitelmissa tuhansia asuntoja

Eerolainen muistuttaa, että Tapiolan keskustassa Tuuliniityssä sijaitsevan Tapiolan tenniskeskuksen maanvuokrasopimusta on jatkettu pienissä pätkissä, ja alueella on jo asuinrakentamisen mahdollistava kaava.

Tennispuiston tilalle on määrä rakentaa asuntoja tuhansille ihmisille.

”Tänä päivänä se päätös näyttää vielä hullummalta kuin silloin.”

Vuokrasopimusta jatkettiin viimeksi vuosi sitten parilla vuodella niin, että sopimus ulottuu vuoden 2021 loppuun.

Urheilupuiston tennishallin vuokrasopimusasiaa mutkisti se, että samalle tontille puuhattiin 2000-luvun alussa salibandy- ja jalkapallohalli Esport Arenaa.

Arenalle pitkä vuokrasopimus

Arenan vuokrasopimus solmittiin vuoteen 2038 asti, ja yrittäjä halusi samalla tontilla sijaitsevan Esport Centerin mukaan samaan sopimukseen.

Nykyään halleilla erilliset vuokrasopimukset

”Arenalle tehtiin tietysti pitkä vuokrasopimus, koska se on iso investointi, eikä kukaan tee sellaista ilman pitkää vuokrasopimusta. Se on selvä asia”, Eerolainen sanoo.

”Tenniskeskus oli ihan samalla tavalla aikanaan vuokrattu 25 vuodeksi.”

Sittemmin halleille on tehty erilliset vuokrasopimukset.

Eerolainen piti aikanaan esitystä vuokra-ajan pidentämisestä niin epäviisaana, ettei suostunut esittelemään asiaa lautakunnalle. Asian otti esiteltäväkseen Eerolaisen esimies, kiinteistöviraston päällikkö Heikki Laukala.

”Olen aina virkaurani aikana toiminut niin kuin olen oikeaksi ja parhaaksi kaupungin edun kannalta nähnyt. Tätä en nähnyt sellaiseksi”, Eerolainen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Metroaseman vieressä seisova peltihalli voi estää asuntorakentamisen vuoteen 2038 – Espoon tonttipäällikkö piti vuokrapäätöstä aikoinaan ”epäviisaana””

  1. Mister Esport on perinteisesti vienyt Espoon ’päättäjiä’ kuin desin mittaa. Se on liikemiehen ja poliittisen taustan omaavan ero.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat