Kokeile kuukausi maksutta

Tutkimus: Lapsuuskodin kosteusvaurio voi lisätä alttiutta astmalle, mutta ei pysyville tulehduksille

Lapsuuskodissa ollut kosteusvaurio voi altistaa lapsen astmalle, mutta ei lisää vaaraa siihen, että elimistöön jäisi pitkään kytevä tulehdustila.

Lapsuuskodissa ollut kosteusvaurio voi altistaa lapsen astmalle, mutta ei lisää vaaraa siihen, että elimistöön jäisi pitkään kytevä tulehdustila.

Tämä selvisi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa.

Tutkimukseen osallistui 290 lasta Keski-Suomesta, Pohjois-Savosta ja Pohjois-Karjalasta. Heidän kotonaan kävi tutkimusinsinööri tekemässä kuntoarvion mahdollisesta kosteusvauriosta silloin, kun lapset olivat viiden kuukauden ikäisiä.

Lapsia tutkittiin, kun he olivat kuusivuotiaita. Silloin havaittiin, että varhaislapsuudessaan kotona olleelle kosteusvauriolle altistuneilla lapsilla ei ollut muita enempää niin sanottua matala-asteista tulehdusta. Tutkijat kuvailevat sitä kehon ärsytystilaksi.

”Monet mikrobit ovat ärsyttäviä. Jo aiemmin on osoitettu, että kosteusvaurio lisää matala-asteista tulehdusta”, tutkimusta tehnyt Helsingin yliopiston professori ja THL:n tutkimusprofessori Juha Pekkanen.

Vaikutus kuitenkin menee ohi, eikä joskus koettu ärsytystila siten ilmeisesti jää pysyväksi. Tutkijat pitävät löydöstä positiivisena.

Ainoa kosteusvauriosta koituva pitkäaikaisvaikutus on astma. Muista ei ole löytynyt näyttöä aiemmin, eikä löytynyt nytkään. Astman syntymekanismeja ei tarkalleen tiedetä, mutta ympäristön ärsykkeillä, kuten keuhkoihin kulkeutuvilla pienhiukkasilla ja yhdisteillä, on todettu olevan vaikutusta sen puhkeamiseen.

Nyt valmistunut tutkimus on osa laajempaa kohorttiaineistoa, jossa selvitetään esimerkiksi maatiloilla asuvien ja kosteusvaurioympäristössä elävien lasten altistumista mikrobeille.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tutkimus: Lapsuuskodin kosteusvaurio voi lisätä alttiutta astmalle, mutta ei pysyville tulehduksille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat