Kokeile kuukausi maksutta

Hakaniemen virastotalot jyrätään – tilalle ehdotetaan hotellia, ulkomaisten tutkijoiden asuntoja ja toimistoja

Hakaniemen virastotalojen tonttikilpailun voittajaksi esitetään HYY Yhtymää. Tontille tulevan kohteen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti.

Hakaniemen virastokorttelin tilalle suunniteltu Lyyra-keskus voisi valmistua vuonna 2022. Kuva: Cederqvist & Jäntti Arkkitehdit

Esitys Helsingin Kallion virastotalojen tonttikilpailun voittajasta on tehty. Siltasaarenkadun ja Toisen linjan kulmassa sijaitsevat vanhat virastorakennukset on määrä purkaa ja rakentaa tilalle uutta.

Voittajaksi esitetään Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) omistamaa HYY Yhtymää ja sen Lyyra-hanketta. Lyyrasta kaavaillaan kansainvälisesti houkuttelevaa tieteen ja yritysten kohtaamispaikkaa.

Jos Lyyra toteutuu, tontille rakennetaan nykyisten virastotalojen tilalle kolme uutta rakennusta eli hotelli, toimistotiloja sekä kansainvälisille tutkijoille suunnattu asuintalo.

Lyyran kokonaislaajuus on 20 800 kerrosneliömetriä, joka koostuu rakennusten lisäksi maanalaisista tiloista.

”Me HYY Yhtymässä uskomme, että Helsingin menestys kansainvälisessä kilpailussa perustuu tieteen, tutkimuksen ja yritysten yhteistyöhön. Tieteen ja talouden kortteli Lyyra loisi Helsingin keskelle kansainvälisen yhteisön, jossa ideat syntyvät ja leviävät nopeasti”, sanoo HYY Yhtymän toimitusjohtaja Antti Kerppola tiedotteessa.

”Suomalaisittain ainutlaatuinen yhteistyö hyödyttäisi yrityksiä, kasvua hakevaa Helsinkiä ja seudun tiedeyhteisöä.”

Lopullisen päätöksen voittajasta tekee Helsingin kaupunginvaltuusto. Vanhojen rakennusten purkaminen on tarkoitus aloittaa 2020 alkuvuodesta ja Lyyran arvioidaan valmistuvan 2022.

Mukana muun muassa Sitowise ja Fira

Hankkeen valmisteluvaiheessa kumppanien kanssa on tehty esisopimuksia osasta tiloista. Varsinaiset keskustelut vuokrauksen osalta aloitetaan ja hanke käynnistetään, kun kaupunginvaltuusto on tehnyt asiasta päätöksen.

HYY Yhtymä olisi hankkeen tilaaja ja rakennuttaja. Kohteen on suunnitellut arkkitehtitoimisto Cederqvist & Jäntti. Pääsuunnittelija on Tom Cederqvist.

Suunnittelussa ovat olleet mukana myös Sitowise, Fira, Realprojekti, Granlund sekä Demos Helsinki.

Nykyisissä virastorakennuksissa on tällä hetkellä muun muassa Helsingin kaupunkiympäristön toimialan toimintoja, Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL, päiväkoti Kaleva, Helsingin kaupunginkanslian henkilöstöosasto sekä kasvisravintola Silvoplee.

Kun suunnitelma rakennusten purkamisesta vuosi sitten tuli julki, silloinen rakennusvirasto kertoi, että kaupunki tarjoaa päiväkodille ja muille kaupungin omille toiminnoille korvaavat tilat.

Lisäksi kerrottiin, että kaupunki pyrkii mahdollisuuksien mukaan avustamaan myös yksityisiä toimijoita tilojen etsinnässä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Hakaniemen virastotalot jyrätään – tilalle ehdotetaan hotellia, ulkomaisten tutkijoiden asuntoja ja toimistoja”

  1. Henkii aika paljon Kasarmitorin uutta toimistotaloa. Toivottavasti käyttäisivät tummempaa kiveä, kun Kasarmitorin talo näyttää paljon paremmalta sateen kastelemana kuin kuivana.

  2. Olen ollut työnjohtajana 10v joista 4v vastaavana, Yit ei innosta millään tavalla, joku Headhunter soitti ja pyysi käymään muutama vuosi sitten, sitten soitti että liian vähän kokemusta johonkin 5milj€ projektiin vastaavaksi, vedin tuolloin 8,7milj€ projektia ja nauroin tälle!

    Pitäkööt tunkkinsa, ikinä en enää mene edes haastatteluun ja tuhlaa tuohon yritykseen aikaani.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat