Kokeile kuukausi maksutta

Helsingin Sörnäisissä aiotaan onnistua lähes mahdottomassa yhtälössä: alueelle rakentuu halpoja koteja nuorille

Kahden kerrostalon vuokra-asuntoja voivat hakea myös työttömät.

Tältä näyttää havainnekuvassa Sompasaaren nouseva tornitalo, johon tulee muun muassa kohtuuhintaisia vuokralofteja. Kuva: Arkkitehtitoimisto Serum
Kuuntele juttu

Helsinkiin valmistuu lisää kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Asunnon saamiselle on kuitenkin yksi edellytys, johon ei voi itse vaikuttaa: 18–29 vuoden ikä. Tätä nuorempien tai vanhempien ei asuntohakemusta kannata jättää.

Sompasaareen ja Kalasatamaan uusille alueille tulevat talot rakennuttaa Nuorisoasuntoliiton omistama vuokrataloyhtiö NAL Asunnot.

Sompasaareen Kaljaasi Auroran kuja 3:een tulee 116 vuokra-asuntoa ja Kalasatamaan Verkkosaarenkatu 7:ään 77 asuntoa.

Asuntoja voivat hakea myös nuoret aikuiset, joilla ei ole työpaikkaa.

Molemmat nuorille tarkoitetut talot valmistuvat vuodenvaihteessa 2019–2020. Asuntojen markkinointi alkaa näillä näkymin ensi vuoden marraskuussa.

”Kyseessä on keskivuokra”

Sompasaaressa rakennustyöt ovat jo käynnistyneet. Kalasatamassa ne alkavat kesäkuun toisella viikolla.

Kaljaasi Auroran kujalla vuokratalo kohoaa korkeimmillaan kolmeentoista kerrokseen. Suurin osa asunnoista on 26–34 neliön yksiöitä. Taloon tulee myös 42–47 neliön kaksioita ja 32,5 neliön loft-asuntoja.

Kalasatamassa asunnot ovat samankokoisia kuin Sompasaaressa. Sinne ei kuitenkaan tehdä lofteja.

Kohtuuhintaisille vuokra-asunnoille on kova kysyntä Helsingin kantakaupungissa, sanoo NAL Asuntojen toimitusjohtaja Samuli Killström.

”Nuoret haluavat asua lähellä keskustan palveluita ja työpaikkoja sekä hyvien liikenneyhteyksien varrella, mutta vuokrataso on monille työelämän alkuvaiheessa oleville nuorille liian korkea.”

Asunnon saamiselle on kuitenkin yksi edellytys, johon ei voi itse vaikuttaa: 18–29 vuoden ikä.

Sompasaaressa keskimääräinen neliövuokra on 17–19 euroa. Tällä keskivuokralla yksiö maksaisi siis 442–494 euroa kuussa.

”Korostan, että kyseessä on keskivuokra ja asuntokohtainen hinnoittelu tehdään, kun kohteen valmistumisen lähestyy”, sanoo Killström.

Kalasataman vuokria hän ei halua vielä kommentoida.

Vuokraan sisältyy yhteisten tilojen, kuten saunan, kerhotilan ja pesutuvan, käyttö.

Kallein vuokrayksiö irtoaa yli tonnilla Sörnäisissä

Sompasaari ja Kalasatama kuuluvat Sörnäisiin. Oikotie.fi-palvelun mukaan halvimman vuokrayksiön saisi alueelta nyt 650 eurolla kuussa. Kalleimmasta pyydetään yli tuhatta euroa.

Kalasataman talo rakennetaan kimppahankkeena yhdessä Setlementtiasuntojen ja taiteilijoiden perustaman Kiinteistöyhtiö Ars Longan kanssa.

Nuorten asuntojen lisäksi kortteliin tehdään senioriasuntoja muotoilijoille, kuvataiteilijoille ja kirjailijoille. Tavoitteena on saada eri sukupolvet kohtaamaan muun muassa taiteen avulla.

Kalasatamassa kahdeksankerroksisten talojen erikoisuutena ovat monipuoliset yhteistilat. Tällaisia ovat muun muassa asukkaiden oma kuntosali sekä työskentely- ja näyttelytilat.

NAL Asunnot omistaa yhteensä vajaat 2 000 vuokra-asuntoa Suomessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingin Sörnäisissä aiotaan onnistua lähes mahdottomassa yhtälössä: alueelle rakentuu halpoja koteja nuorille”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat