Kokeile kuukausi maksutta

Kattofirma laiminlöi työturvallisuuden – työntekijä tippui metritolkulla ja iskeytyi kiven päälle

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kattourakoitsijan yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi kattourakoitsijan yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Hämeen Kattokeskus oy:n 20 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Kattotyöntekijöiden esimiehenä toiminut henkilö tuomittiin 45 päiväsakon eli 10 665 euron sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö tuomittiin 635 euron menettämisseuraamukseen rikoksella saadusta hyödystä. Lisäksi yhtiö tuomittiin maksamaan 800 euroa ja esimies 80 euroa rikosuhrimaksua.

Käsiteltävänä oli Kangasalla kesäkuussa 2017 sattunut työtapaturma.

Työntekijä loukkaantui, kun hän oli saapunut työtoverinsa kanssa asentamaan omakotitalon vesikatolle vesikouruja ja piipun pellityksiä sekä maalaamaan räystäslautoja nojatikkaita työalustanaan käyttäen.

Vesikaton räystäslinjalle ei ollut asennettu putoamisen estävää suojakaidetta eikä työntekijöillä ollut tapaturmahetkellä käytössään putoamisen estävää turvavaljasta eikä suojakypäriä.

Työntekijä kiipesi nojatikkailla vesikatolle ja oli asentamassa piipun pellitystä, kun hän yllättäen lähti liukumaan vesikaton lapetta pitkin kohti räystästä ja putosi noin kuuden metrin korkeudelta pihamaalla olleen kiven päälle ja siitä nurmikolle. Hän loukkaantui turmassa.

Yhtiössä oli laiminlyöty putoamissuojaussuunnittelu

Työsuojeluviranomainen katsoi, että työnantaja oli rikkonut työturvallisuusmääräyksiä työmaan olosuhteet huomioon ottavan putoamissuojaussuunnitelman laatimisen, putoamissuojauksen asianmukaisen toteuttamisen, työolojen jatkuvan seurannan ja nojatikkaiden käyttörajoitusten osalta.

Tiedotteen mukaan käräjäoikeus katsoi, että yhtiössä oli laiminlyöty putoamissuojaussuunnittelu. Esimies oli vastuussa siitä, että putoamissuojaussuunnitelma olisi tehty asianmukaisesti ennen töiden aloittamista.

Tapaturman sattuessa asennusryhmä oli toiminut täysin ilman työnantajan tai tämän edustajan valvontaa. Työnjohtaja oli kesälomalla ja syytteessä ollut esimies toisella työmaalla Porissa puhelimella tavoitettavissa.

Näillä perusteilla käräjäoikeus katsoi, että esimies oli laiminlyönyt työolojen jatkuvan seurannan.

Työntekijällä ei ollut turvavaljaita

Käräjäoikeus totesi, että tapaturmassa loukkaantunut työntekijä ei käyttänyt turvavaljaita. Tämän kertomuksen mukaan ei ole tavatonta, että nimenomaan hänen asennusryhmänsä tai hän itse nousee katolle ilman turvavaljaita ja köysiä/tarrainta.

Näin ollen työnantajan edustajalle ei ole ollut yllättävää ja ennalta-arvaamatonta, että työntekijät työskentelevät ilman putoamissuojausta. Vaikka henkilökohtaiset varusteet on jaettu työntekijöille, putoamissuojaus on tekemättä, jos varusteita ei käytetä eikä niiden käyttöä valvota.

Turvallisen kulkutien järjestämisen osalta käräjäoikeuden mielestä ei ole riittävää, että työntekijöille on jaettu työn tekemiseen riittävät ja turvalliset välineet ja ohjeet, jos niiden käyttöä ei valvota. Lisäksi esimies oli laiminlyönyt valvoa, että nojatikkaita ei käytetä työalustana.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Kattofirma laiminlöi työturvallisuuden – työntekijä tippui metritolkulla ja iskeytyi kiven päälle”

  1. Luulisi, että työntekijällä olisi omaakin vastuuta. Ja itsesuojeluvaistoa. En itse lähtisi töihin 6 m korkeuteen ilman turvavaljaita. Putoamissuunnitelman teko oli laiminlyöty, mutta ei suunnitelma mitään auta – eivätkä ohjeet – jos niitä ei noudateta.

    1. Se omavastuu on juurikin tämän onnettomuuden kokeminen. Työnjohto sitten vastaa osaltaan siitä, että ovat mahdollistaneet tällaisen tapahtumisen.

  2. Että sellanen amatimies. On se hullu mies.

  3. Ei vissiin ollu suunnitellu putoavansa…..?

  4. @Tapio Kivistö Luepa tämä artikkeli ja esitä itsellesi kysymys, onko tämä laadukasta sanankäytön ammattilaisen tekstiä? Käykö tekstistä ilmi mitä on tapahtunut ja kenet on tuomittu mihinkin rangaistukseen?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat