Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu kiihtyi

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2018 toisella neljänneksellä ripeämpää tahtia kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2018 toisella neljänneksellä ripeämpää tahtia kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Kustannukset nousivat vuoden 2018 toisella neljänneksellä 1,6 prosenttia vuoden 2017 vastaavasta ajanjaksosta. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kustannukset nousivat 0,4 prosenttia.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä kiinteistön ylläpidon kustannusten vuotuinen nousuvauhti oli ollut 1,2 prosenttia.

Eniten nousivat korjauskustannukset

Kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kasvoivat kuluvan vuoden toisella neljänneksellä korjauskustannukset, 2,7 prosenttia vuodessa. Toiseksi suurinta kustannusten vuotuinen kasvu oli lämmityksessä, 1,8 prosenttia. Jätehuollon kustannukset kasvoivat 1,6 prosenttia, siivouskustannukset 1,5 prosenttia, sähkökustannukset 1,4 prosenttia, ulkoalueiden hoidon kustannukset 1,2 prosenttia, hallintokustannukset 1,1 prosenttia ja käytön ja huollon kustannukset 0,9 prosenttia. Veden ja jäteveden kustannuksissa oli laskua 0,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna eniten nousivat teollisuusrakennusten kustannukset, 2,3 prosenttia. Päiväkotirakennusten kustannukset nousivat 1,8 prosenttia, koulurakennusten 1,7 prosenttia, terveyskeskusten ja myymälärakennusten kustannukset nousivat 1,6 prosenttia. Asuinkerrostaloissa ja toimistorakennuksissa kustannukset nousivat molemmissa 1,4 prosenttia vuoden takaisesta.

Kiinteistövero ja tontin vuokra eivät sisälly kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannusten nousu kiihtyi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi