Puolustusministeri keskeytti uuden sotamuseon valmistelun, koska rakennuksen omistajaksi ei haluta vahingossakaan vieraan vallan edustajaa
Sotamuseon tilahanke Helsingin Kaartin maneesissa on viivästynyt, koska puolustusministeriö haluaa varmistaa kiinteistön omistajan luotettavuuden.

Puolustusministeriö ei halua vahingossakaan Pääesikunnan viereiselle Kaartin maneesille venäläisomistajaa. Näin voi päätellä siitä, että Sotamuseon pitkään odotettu tilahanke on pysähtynyt puolustusministeriöön.
Pääesikunta on esittänyt, että Sotamuseo saisi uudet näyttelytilat Kaartin maneesista, joka sijaitsee Kaartin korttelin vieressä. Kaartin korttelissa sijaitsee Pääesikunnan lisäksi puolustusministeriö.
Kaartin maneesin omistaa Senaatti-kiinteistöt. Se on tehnyt keväällä aiesopimuksen Puolustusvoimien kanssa siitä, että maneesi vuokrataan ja että Sotamuseo saa edelleen vuokrata osan tiloista käyttöönsä.
Kaartin maneesi oli sotaväen harjoitushalli
- Kaartin maneesi rakennettiin 1875–1877.
- Se oli alun perin jalkaväen hiekkapohjainen harjoitushalli, jossa oli ratsastusrata.
- 1900-luvun alkupuoliskolla maneesia käytettiin muun muassa messu- ja näyttelytilana ja joukkotapahtumien paikkana.
- 1950-luvun alussa rakennus muutettiin autohalliksi.
Nyt ajatuksena on, että maneesirakennus myytäisiin siten, että Sotamuseolle vuokrattaisiin rakennuksesta tilaa näyttelytoimintaa varten. Mahdollinen ostaja on kuitenkin vielä arvoitus.
Hankkeesta laitettiin suut suppuun
Sotamuseon uudesta näyttelytilasta päättää puolustusministeri Jussi Niinistö (sin). Niinistön esikunnasta kerrottiin, että hanke on palautettu Pääesikunnalle uudelleen valmisteltavaksi ja että keskeneräisestä hankkeesta ei kerrota. Pääesikunnasta kerrottiin kuitenkin, ettei asiaa ole palautettu heille.
Tilahankkeen pysähtyminen puolustusministeriöön johtuneekin siitä, että puolustusministeri Niinistö haluaa varmistaa, ettei kiinteistön omistajaksi tule venäläistä tahoa.
Puolustusministeriössä on valmisteilla lakiesitys ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökauppojen valvonnasta. Se vietäneen eduskuntaan lokakuussa. Lakiesitys tähtää siihen, että kansallinen turvallisuus otetaan huomioon EU:n ulkopuolisissa kiinteistökaupoissa.
Keskustelu venäläisten kiinteistökaupoista nousi pintaan kymmenisen vuotta sitten, kun venäläisten into ostaa suomalaisia kiinteistöjä saavutti huippunsa. Sen jälkeen ostointo on romahtanut.
”Kyllä se meille etu olisi”
Osastoesiupseeri Vesa Halinen puolustusministeriöstä kertoo, että Kaartin maneesin kohtalo odottaa ulkomaalaisten maa- ja kiinteistökauppojen valvontaa koskevan lain valmistumista.

”Kun meillä on selvitys meneillään kokonaisuuden osalta, ei kannata tehdä päätöksiä, jotka saattavat johtaa väärään suuntaan loppuasetelmassa”, Halinen muotoilee.
”Valtio lähtee siitä, ettei kiinteistö olisi tulevaisuudessa valtion omistuksessa vaan jonkin muun toimijan omistuksessa, ja sitä toimijaa emme tällä hetkellä tiedä.”
Halutaanko nyt siis varmistaa, että Pääesikunnan ja puolustusministeriön korttelin vieressä olevan kiinteistön omistaa jokin luotettava suomalainen taho?
”Kyllä se meille etu olisi, jos asia näin olisi.”
Sotamuseo on ollut ilman päänäyttelytiloja muutaman vuoden
Pääesikunta pitää Sotamuseon sijoittumista Kaartin maneesiin monin osin edullisena. Sijainnin puolustushallinnon vieressä katsotaan tuovan toiminnallisia hyötyjä ja etuja.
Kiintoisaa on, että HS:n hankkimassa Pääesikunnan perustelumuistiossa ei nähdä estettä maneesin myynnille:
”Hankkeessa on jouduttu kriittisesti arvioimaan ja käymään läpi turvallisuusnäkökohtia, jotka ovat lähinnä alueen muiden valtiokäyttäjien tarpeista heijastuvia. Tarkennuksissa ja lisäselvityksissä on lopulta voitu varmistua siitä, ettei myöskään Maneesin myynnille ole esteitä näistä seikoista johtuen.”
Pääesikunnan suunnitelman mukaan Kaartin maneesin näyttelytilat valmistuisivat vuonna 2023. Tilaa olisi noin 2 500 neliömetriä.
Helsingissä sijaitseva Sotamuseo on ollut ilman päänäyttelytiloja jo parisen vuotta. Kruununhaassa sijaitsevista näyttelytiloista jouduttiin luopumaan homeongelmien vuoksi. Museolla on nyt näyttelytiloja Suomenlinnassa.
Suomenlinnan museotiloissa on käynyt tänä vuonna jo yli satatuhatta ihmistä.
Kolme suunnittelukierrosta
Sotamuseon johtaja Harri Huusko sanoo, että Kaartin maneesiin ei sijoitettaisi kokoelmatiloja vaan pelkästään näyttelytiloja.
”Olemme ajatelleet, että kyllä sillä pärjätään ja siihen saa ihan hyvän. Kansainvälisesti se olisi aika pieni, mutta meidän mittakaavassa ihan ok. Ei se neliömäärään kaadu. Sisältöhän sen ratkaisee”, Huusko sanoo.
Kaartin maneesin kohtalosta päättäminen ja Sotamuseon sijoituspaikan etsintä ovat venyneet ja venyneet.
”Olisihan se melkoinen rakennus ja melkoisella paikalla. Kyllä sitä on moneen kertaan yritetty, kolme suunnittelukierrosta jo. Toivoisi, että kolmannella päästäisiin jo maaliin.”
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Puolustusministeri keskeytti uuden sotamuseon valmistelun, koska rakennuksen omistajaksi ei haluta vahingossakaan vieraan vallan edustajaa”