Kokeile kuukausi maksutta

Jälleen suuri investointi sähköautoihin Suomessa: Valtion kaivosyhtiö Terrafame rakentaa 240 miljoonan euron akkukemikaalitehtaan

Terrafame arvioi, että tehdas kasvattaa yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Terrafame oy:n kaivos Sotkamossa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Valtion kaivosyhtiö Terrafame ilmoittaa investoivansa 240 miljoonaa euroa Sotkamoon rakennettavaan akkukemikaalitehtaaseen. Kemikaaleja tuotetaan tehtaalla sähköajoneuvojen akkuihin.

”Terrafame on saavuttanut metallien tuotannon ylösajossa suunnittelemamme tavoitetason. Myös liikevaihto ja kannattavuus ovat ylösajon aikana kehittyneet hyvin. Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja”, sanoo Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia tiedotteessa.

Terrafame arvioi, että akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa selvästi yhtiön kannattavuutta. Terrafamen nykyinen nikkeli-kobolttisulfidituotanto menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään muualla kuin Sotkamossa.

”Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa”, sanoo Terrafamen toimitusjohtaja Joni Lukkaroinen tiedotteessa.

Tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla

Terrafame arvioi, että akkukemikaalien valmistuksen aloittaminen parantaa selvästi yhtiön kannattavuutta. Terrafamen nykyinen nikkeli-kobolttisulfidituotanto menee sähköajoneuvojen akkukemikaalien valmistukseen, mutta jalostus kemikaaleiksi tehdään muualla kuin Sotkamossa.

”Tuotantoteknologiamme mahdollistaa hiilijalanjäljeltään erinomaisen tavan tuottaa sähköautojen akuissa tarvittavia nikkeli- ja kobolttisulfaattia. Tavoitteenamme on, että tehdas valmistuu vuoden 2020 lopulla ja kaupallinen tuotanto päästään aloittamaan vuoden 2021 alussa”, Lukkaroinen sanoo.

”Yhtiön hallituksen näkemyksen mukaan nyt on hyvä ajankohta tehdä uusia, tulevaisuutta koskevia ratkaisuja.”

Terrafame arvioi, että tehdas kasvattaa yhtiön liikevaihtoa noin 200 miljoonaa euroa vuodessa. Yhtiön mukaan tehtaalla voidaan tuottaa nikkelisulfaattia vuosittain miljoonan sähköajoneuvon akkuun ja kobolttisulfaattia 300 000 sähköajoneuvon akkuun.

Sähköautojen kysyntä kasvaa voimakkaasti

Useiden ennusteiden mukaan sähköautojen kysyntä kasvaa erittäin voimakkaasti lähivuosina. Kansainvälinen energiajärjestö IEA arvioi toukokuussa, että vuonna 2030 sähköautoja on käytössä 125 miljoonaa. Viime vuonna niitä oli käytössä yli 3,1 miljoonaa.

Kyseessä on jo toinen tällä viikolla julkistettu investointi akkukemikaalitehtaaseen. Maanantaina saksalainen kemian alan suuryhtiö Basf ilmoitti rakentavansa akkukemikaalien tehtaansa Harjavaltaan. Akkutoimialan kehittäminen Suomeen on yksi hallituksen keskeistä elinkeinopoliittista hankkeista.

Investointia varten Terrafameen jo aikaisemmin sijoittanut singaporelainen raaka-aineiden välittäjä Trafigura antaa yhtiölle 43 miljoonan euron uuden lainan. Lisäksi Trafiguran sijoitusrahasto Galena ja Suomen Malmijalostus myöntävät Terrafamelle 60 miljoonan euron oman pääoman ehtoisen sijoitussitoumuksen.

Suomen Malmijalostuksen toimitusjohtajan Matti Hietasen mielestä Terrafamen investointi parantaa myös edellytyksiä houkutella Suomeen lisää akkuvalmistuksen arvoketjun yhtiöitä.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Jälleen suuri investointi sähköautoihin Suomessa: Valtion kaivosyhtiö Terrafame rakentaa 240 miljoonan euron akkukemikaalitehtaan”

  1. Seuraava katastrofi alkamassa

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat