Kokeile kuukausi maksutta

Markkinaehtoinen rakentaminen kokonaan pois yleishyödyllisiltä yhtiöiltä? — Eduskunnan tarkastusvaliokunta otti Nuorisosäätiön ongelmat pihteihinsä

Viime viikolla Nuorisosäätiö ilmoitti tehneensä rikosilmoituksen säätiön entisestä johdosta. Kesällä korkotuettua asuntorakentamista rahoittava Ara poisti säätiöltä yleishyödyllisyysaseman.

Nuorisosäätiön omistamat talot Vuosaaressa olivat elokuussa myynnissä. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Eduskunnan tarkastusvaliokunta haluaa selvittää, pitäisikö markkinaehtoinen asuntotuotanto sulkea täysin pois yleishyödyllisiltä toimijoilta alalla.

Taustalla ovat sotkut Nuorisosäätiön toiminnassa. Vuosina 2016 ja 2017 korkotuettua asuntorakentamista rahoittava Ara havaitsi, että säätiö oli rikkonut olennaisilta osin yleishyödyllisyyttä koskevia säännöksiä.

Valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että samalla konsernilla voi olla yhdessä osassa yhtiöitä, jotka ovat yleishyödylliseksi nimettyjä yhtiöitä ja toisessa konsernin osassa muita yhtiöitä.

Kuitenkaan tilintarkastus ei tarkastusvaliokunnan mukaan ota riittävästi kantaa liiketoimien markkinaehtoisuuteen tai huomioi tilikauden aikaisia lainoituksia riittävän laajasti. Tämän vuoksi valiokunta haluaa palomuureja markkinaehtoisen ja yleishyödyllisen toiminnan välille tai rajata markkinaehtoisen rakentamisen yleishyödyllisiksi katsotuilta toimijoilta pois kokonaan.

”Tulee selvittää, ovatko palomuurit yleishyödyllisessä asuntotuotannossa riittävät ja tältä pohjalta ratkaista, tulisiko jatkossa yleishyödyllinen asuntotuotanto keskittää vain yhtiöille, joilla ei ole lainkaan vapaarahoitteista asuntotuotantoa”, valiokunta kirjoittaa mietinnössään.

Ara vei Nuorisosäätiöltä yleishyödyllisyysaseman jo aiemmin

Korkotuettua asuntorakentamista rahoittava Ara on jo aiemmin vetänyt nuorille vuokra-asuntoja rakennuttavalta Nuorisosäätiöltä pois niin sanotun yleishyödyllisyysaseman. Aran mukaan säätiö ei täytä lain vaatimuksia yleishyödylliselle toiminnalle.

Elokuussa Ara kertoi, että se oli hylännyt Nuorisosäätiön oikaisuvaatimuksen, joka koskee Aran päätöstä säätiön yleishyödyllisyysaseman peruuttamisesta.

Nuorisosäätiö on keskustataustainen, mutta suoria yhteyksiä säätiön ja puolueen välillä ei tiettävästi enää ole.

Viime viikolla Ara kertoi tehneensä rikosilmoituksen Nuorisosäätiön entisestä johdosta. Käytännössä kyseessä ovat entisen toimitusjohtaja Aki Haaron ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiaisen tekemät liiketoimet. Aran mukaan entinen johto on syyllistynyt avustuspetokseen tai törkeään avustuspetokseen tammikuun 2014 ja kesäkuun 2018 välisellä ajalla.

Nuorisosäätiöstä on ollut käynnissä monenlaista rikostutkintaa jo aiemmin. Poliisi epäilee Nuorisosäätiön entistä keskustataustaista johtoa jopa kymmenien miljoonien eurojen hävittämisestä.

Viime vuodelta säätiö kirjaa omaisuuttaan alas 40 miljoonaa euroa. Se tarkoittaa neljää viidesosaa yhtiön omaisuudesta vuodelta 2016.

”Säätiön 50 miljoonan taseesta on puhallettu neljässä vuodessa 40 miljoonaa euroa”, Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Jari Laine sanoi HS:lle elokuussa.

Tarkastusvaliokunta haluaa lisää kohtuuhintaista asuntotuotantoa

Tarkastusvaliokunnan mietintö tarkastelee yleisesti asuntopolitiikan kehittämiskohteita. Valiokunta haluaa hallituksen laativan asuntopolitiikasta pitkäjänteisen ja kokonaisvaltaisen kehittämisohjelman. Sen tulee pohjautua tutkijoiden viime vuonna julkistamaan raporttiin asuntopolitiikan kehityskohteista. Selonteko tulee antaa eduskunnalle vuonna 2020.

Ensi vaalikaudella valiokunta kehottaa puolestaan ottamaan asumistuet tarkasteluun osana sosiaaliturvauudistusta sekä uudistamaan asumisoikeusasuntoja koskevan lainsäädännön.

Lisäksi valtion tukemaa kohtuuhintaista vuokra-asuntotuotantoa täytyy valiokunnan mukaan lisätä pääkaupunkiseudulla sekä muilla asuntopulan vaivaamilla alueilla. Taantumassa julkista rakentamista tulee valiokunnan mukaan lisätä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Markkinaehtoinen rakentaminen kokonaan pois yleishyödyllisiltä yhtiöiltä? — Eduskunnan tarkastusvaliokunta otti Nuorisosäätiön ongelmat pihteihinsä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat