Oulunkylän koulun romahtanut katto: Katon nauloilla kiinnittänyt firma on rakentanut myös Kiasmaa, Kampin keskusta ja Vantaan jättikoulua

Kattolevyjen naulakiinnitys on pettänyt, ja levyt ovat irronneet kattotuoleista eli koulun vanhoista liimapuurakenteista. Levyjen kanssa alas ovat tulleet äänieristyslevyt.

Oulunkylän ala-asteen sisäkatto romahti viikonlopun aikana. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Oulunkylän ala-asteen kaikkien 12 koululuokkien kattorakenteet joudutaan vahvistamaan. Syynä on reilu viikko sitten romahtanut yhden luokan katto. Tähän asti tiedetään, että katon vasta valmistuneessa remontissa oli käytetty ruuvien sijasta sileitä nauloja, mikä on ilmiselvä virhe.

”En voi ymmärtää sitä. Sille ei ole löytynyt selitystä”, yksikön päällikkö Sakari Heikkinen Helsingin kaupunkiympäristön rakennuttamispalveluista vastaa kysymykseen, miksi näin on tehty.

”Siinä on täytynyt olla taustalla jokin virhe urakoitsijan tiedonkulussa.”

Heikkinen on saanut vastuulleen tutkia, miksi Oulunkylän ala-asteen katto romahti, ovatko muiden luokkien katot remontoitu romahduskaton kanssa samalla tavalla, ja ovatko nekin vaarassa romahtaa.

”Emme ole vielä avanneet muiden luokkahuoneiden kattoja. Oletus kuitenkin on, että ne on tehty samalla tavalla”, hän kertoo.

Heikkisen mukaan kattolevyjen naulakiinnitys on pettänyt, ja levyt ovat irronneet kattotuoleista eli koulun vanhoista liimapuurakenteista. Levyjen kanssa alas ovat tulleet ääneneristyslevyt.

”Kaikkien koulun 12 luokan katoista avataan näytteeksi osia, ja sen jälkeen rakenteet vahvistetaan”, Heikkinen kertoo.

Oulunkylän ala-asteen kattorakenteiden romahdus sattui viikonloppuna, kun luokkahuoneessa ei ollut koululaisia. HS kertoi onnettomuudesta viime viikon maanantaina. Tällä hetkellä oppilaat käyvät koulua väistötiloissa Stadin ammattiopiston tiloissa.

Remontti valmistui pari vuotta sitten

Oulunkylän ala-asteen remontti valmistui pari vuotta sitten. Samoihin aikoihin korjausrakentamisen urakoinut Näätätien Rakennuspalvelu teki konkurssin. Yhtiö oli aiemmalta nimeltään Kenno-Rakenne, ja nimenmuutos tehtiin juuri ennen konkurssia.

Heikkisen mukaan kyse on käytännössä samasta firmasta ja samoista tekijöistä: ”Täysin sama porukka”, hän toteaa.

Kenno-Rakenne eli nykyiseltä nimeltään Näätätien Rakennuspalvelu ei ole mikään ihan pikkutekijä korjausrakentamisen alalla. Viime vuosina sillä on ollut paljon eri kohteita muun muassa Helsingin ydinkeskustassa.

Korjausrakentamisen kohteita on ollut muun muassa Nykytaiteenmuseo Kiasmassa, Kampin Keskuksessa, Ylen Sosiaalitalossa . . . Viimeisimpänä on valmistunut yhtiön korjausurakka Martinlaaksossa: Hämeenkylän koulun väistötilat Sanomalassa konkurssivuonna 2017.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Oulunkylän koulun romahtanut katto: Katon nauloilla kiinnittänyt firma on rakentanut myös Kiasmaa, Kampin keskusta ja Vantaan jättikoulua”

  1. Samaa sutta ja sekundaa tehdään kaupungille juuri valmistuvassa Oodissa. Nimittäin Oodin puujulkisivu ei tule kestämään kauaa, max.5v !!! Ja sitten alkavat ongelmat !!! t. Maalarimestari

  2. Se nyt liene selvää ettei suunnitelmissa kelpuuteta ylöspäin tehtävään kiinnitykseen sileitä nauloja, tai nauloja ylipäätään. Ei edes seinälle levyjä saa naulata. Se pitää tajuta maalaisjärjelläkin. Tuskin koko asiasta on erikseen kirjoitettu.

  3. Ihan kuvasta näkee, että niiden vanhojen palkkien alla on ollut lautakoolaus, joka on luultavasti kiinnitetty niillä sileillä nauloilla. Kun nämä koolaukset ovat tulleet alas, tulee mukana myös kaikki levyt ja eristeet. Siinä ei levyn kiinnitystapa koolaukseen vaikuta mitään. Ja kyllä – näitä koolauksia saa edelleen kiinnittää nauloilla, mutta oikean tyyppisillä. Joko kampanauloilla, tai liimaa sisältävillä.

  4. Siinä on useita virheitä, ensinnäkin harvalaudoituksen päälle olisi tullut levyeriste ja kosteussulku (näiden päälle puhallusvilla), se olisi pitänyt nostaa osastointeihin ja jakaa paremmin ettei puru leviä kasoiksi nurkkiin. Tuulenohajin puuttuu, mikä estää villan kastumisen ja jako aina rakennesuunnitelman mukaan, kuten harvalaudoitus 22×100 k300, tämä siis lappeelleen kuten ruoteet. Kannattimia ei yleensä saa naulata RYLin mukaan.

Vastaa