Rakennuskonevuokrauksen odotetaan kasvavan ensi vuonnakin

Rakennuskoneiden vuokraus jatkaa kasvuaan tänä ja ensi vuonna, ennustaa rakentamisen markkinainformaatiota tuottava Forecon.

Kuva: Cramo

Uusia rakennushankkeita on käynnistetty runsaasti kuluvaan syksyyn saakka, ja niiden toteutus kasvattaa edelleen rakennuskonekysyntää syksyyn 2019 saakka. Rakennuskonevuokraus kasvaa, vaikka itse rakentaminen kääntyy jo lievään laskuun ensi vuonna. Rakentamisen kapasiteetin korkea käyttöaste ja työvoiman saatavuusongelmat näkyvät konekysynnän kasvuna.

Foreconin ennusteen mukaan rakentaminen kasvaa tänä vuonna neljättä vuotta peräkkäin ja lähes 3 prosentin vauhtia. Ennuste ensi vuoden rakentamisen kehitykselle on 1 prosentin lasku. Väheneminen johtuu uudisasuntojen ja infrarakentamisen ennakoiduista määristä. Sen sijaan uusien toimitilojen rakentaminen sekä korjausrakentaminen ovat kasvussa ensi vuonnakin.

Vuokraustoiminnan arvo nousee tänä vuonna 800 miljoonaan euroon. Rakennuskoneiden ja -kaluston vuokravolyymi kasvaa tänä vuonna 5 ja ensi vuonna 3 prosenttia. Kasvuennuste on sama kuin kesäkuun 2018 raportissa.

Runsaasti esillä ollut kerrostalotuotannon reipas väheneminen ei käännä ensi vuoden konevuokrausta miinukselle. Kerrostaloissa käytetyn kaluston osuus konevuokramarkkinoista on nykyisessä korkeasuhdanteessakin alle 15 prosenttia. Tosin vuokrakoneiden käyttö kerrostaloissa kasvaa tänä vuonna edelleen vahvasti (n. 18 %) usean kovan kasvuvuoden jälkeenkin, mutta kääntyy vuonna 2019 laskuun (-8 %) kerrostalotuotannon selkeän vähenemisen myötä.

Toimitilasektorin vuokramarkkinat kasvavat tänä vuonna 5 prosenttia ja 6 prosenttia vuonna 2019. Kovinta kasvu on ensi vuonna kokoontumisrakennuksissa, sairaalahankkeissa ja teollisuusrakentamissa. Toimitilarakentamisessa käytetään asuntotuotantoa enemmän rakennuskoneita – suhde on 60/40 – joten ne näkyvät suurella painoarvolla ensi vuoden uudisrakentamisen vuokrauksessa.

Konevuokrauksen kasvu jatkuu myös korjausrakentamisessa. Kasvua nopeuttaa ihmistyön korvautuminen konetyöllä, laatuvaatimuksista ja työoloista johtuva lisääntyvä konetyö sekä vuokrauksen toimintamallin yleistyminen. Korjausrakentaminen painottuu ammattimaiseen toimintaan, ja konevuokraus kasvaa siinä 2 prosenttia tänä vuonna ja kiihtyy 4 prosenttiin ensi vuonna. Korjaaminen on ollut hieman odotettua vaisumpaa vuonna 2017, mutta sen odotetaan jälleen piristyvän.

Sääsuojausten käyttö on kasvanut rakentamisessa selvästi. Telineiden ja suojauskaluston vuokrauksessa kasvu jatkuukin muita koneryhmiä suurempana.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennuskonevuokrauksen odotetaan kasvavan ensi vuonnakin”

Vastaa