Kokeile kuukausi maksutta

Espoon kaupunginmuseo pitää Tapiolan uimahallin purkuaikeita kansallismaiseman sorkkimisena

Tapiolan uimahalli on osa Tapiolan valtakunnallisesti merkittävää kulttuuriympäristöä, museosta huomautetaan.

Tapiolan uimahallin kattokupolista tulvii valoa hyppytornin ylle. Kuva: Juha Metso
Kuuntele juttu

Espoon kaupunginmuseo pitää harmillisena Tapiolan uimahallin mahdollista purkamista. Uimahalli on osa Tapiolaa, joka puolestaan on yksi ympäristöministeriön valitsemista kansallismaisemista.

Uimahallilla on tärkeä arvo etenkin osana Tapiolan arkkitehtonista kokonaisuutta, josta vastaa monilta osin uimahallinkin suunnitellut arkkitehti Aarne Ervi.

Tapiolan uimahallin purkaminen oli esillä maanantaina Espoon kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaoksessa. Kokouksessa päädyttiin viemään asian valmistelua eteenpäin sellaisella lähtöoletuksella, että uimahalli puretaan ja tilalle rakennetaan uusi halli.

Ervin Tapiolasuunnitelman kantavana ideana oli sijoittaa tärkeimmät julkiset rakennukset suuren keskusaltaan ympärille, kertoo intendentti ja arkkitehti Marja Sahlberg Espoon kaupunginmuseosta sähköpostin välityksellä. Myös uimahalli on sijoitettuna keskusaltaan välittömään läheisyyteen.

Altaan ympäristössä ilmenee Sahlbergin mukaan hyvin Tapiolan puutarhakaupungin luonne. Siinä on olennaista väljä mitoitus ja runsas kasvillisuus osana kaupunkimaisemaa.

”Uimahalli on tärkeä osa kokonaisuutta ja se istuu paikalleen luontevasti sekä mittakaavaltaan että arkkitehtonisesti”, Sahlberg kuvailee.

”Erityisen hieno on altaalle päin avautuva lasiseinä”

Hän huomauttaa myös, että uimahalli edustaa hyvin aikakautensa tasokasta ja ihmisläheistä arkkitehtuuria. ”Erityisen hieno on altaalle päin avautuva lasiseinä, joka tekee rakennuksesta ulkoapäin paviljonkimaisen ja keveän. Sisältä katsottuna uimareille avautuu laaja näkymä ulos.”

Sahlbergin mukaan juuri tämän aikakauden arkkitehtuurissa on tyypillistä se, että ulkotilat ja sisätilat ovat saumattomassa yhteydessä toisiinsa.

Sahlberg pitää kuitenkin ymmärrettävänä uutta ehdotusta uuden hallin suunnittelemisesta. ”Uimahalli on haasteellinen rakennus ajatellen rakenteisiin kohdistuvaa rasitusta.”

Uimahalli on kovassa käytössä ja sen sisällä on paljon kosteutta, joka aiheuttaa pinnoille ja rakenteille suurta rasitusta. Tapiolan uimahallin kohdalla myös erityisen kostea maaperä luo omat haasteensa rakennuksen ylläpitoon ja korjauksiin.

”Jotta vaurioita ei syntyisi, täytyy sekä rakenteiden että ilmanvaihdon toimia moitteetta. Näin ei ole nyt käynyt Tapiolan uimahallin tapauksessa”, Sahlberg huomauttaa.

Kaupunginmuseosta esitetäänkin toive, että purkamispäätöksen perusteiksi on tehty laaja kuntotutkimus, sillä näin vaikeiden päätösten olisi syytä perustua kattaviin tutkimuksiin.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Espoon kaupunginmuseo pitää Tapiolan uimahallin purkuaikeita kansallismaiseman sorkkimisena”

  1. Eiköhän näitä selvityksiä ole jo tehty riittävästi? Gentlemen start your engines!

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat