Kokeile kuukausi maksutta

KTI: Kiinteistökauppojen arvo laski viime vuonna vuoden 2017 ennätystasolta

Vuoden 2018 kiinteistökauppavolyymi Suomessa oli 9,3 miljardia euroa, joka on kaikkien aikojen toiseksi korkein vuosivolyymi. Tämä käy ilmi KTI:n kiinteistökauppaseurannasta.

Brittiläinen Kildare Partners teki ostotarjouksen Technopoliksen osakkeista elokuussa 2018. Kuva Technopoliksen Otaniemen kampukselta Espoossa.

Vuoden 2017 ennätysluvuista volyymi laski yhdeksän prosenttia. Kaupankäynti oli vilkkainta vuoden 2018 lopulla, ja neljännellä vuosineljänneksellä volyymiksi kirjattiin peräti 3,7 miljardia euroa, joka on KTI:n vuonna 2001 alkaneen seurannan toiseksi korkein yhden neljänneksen volyymi. Kaupankäyntivolyymi on nyt ylittänyt miljardin euron rajan jo 15 peräkkäisenä vuosineljänneksenä.

Viime vuoden suurin kauppa tehtiin syksyllä, kun Kildare Partners osti Technopoliksen koko osakekannan. Technopoliksen Suomessa omistamien kiinteistöjen markkina-arvo on noin 950 miljoonaa euroa. Suuria kauppoja tehtiin vuoden aikana poikkeuksellisen paljon, sillä yli 100 miljoonan euron kauppoja solmittiin pitkälti toistakymmentä.

Ulkomaisten sijoittajien osuus vuoden 2018 volyymista oli 66 prosenttia, eli ulkomaiset sijoittajat hankkivat vuoden aikana Suomesta kiinteistöjä peräti 6,1 miljardilla eurolla. Vuonna 2017 vastaava osuus oli vieläkin suurempi, jopa 71 prosenttia.

Eniten tehtiin kauppaa toimistokiinteistöistä

Toimistokiinteistöjen kaupankäynti oli toista vuotta peräkkäin erittäin vilkasta. Toimistot olivat vuoden vaihdetuin kiinteistötyyppi 39 prosentin osuudella kokonaisvolyymista, ja toimistokauppojen arvo oli 3,6 miljardia euroa.

Liikekiinteistöjen osuus kauppavolyymista oli 24 ja asuntoportfolioiden osuus 19 prosenttia. Asuntoportfolioiden kaupankäyntivolyymi oli historian toiseksi suurin useiden isojen asuntosalkkujen vaihdettua omistajaa vuoden aikana.

Hoivakiinteistöistä tehtiin kauppoja yli 600 miljoonalla eurolla, joka on tämän sektorin ennätyslukema. Myös tuotannollisista ja hotellikiinteistöistä tehtiin muutama suuri kauppa viime vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KTI: Kiinteistökauppojen arvo laski viime vuonna vuoden 2017 ennätystasolta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat