Kokeile kuukausi maksutta

Ulkomaiset sijoittajat ostavat jo kaksi kolmannesta suomalaisista kiinteistöistä

Ulkomaisten sijoittajien osuus Suomessa lokakuun loppuun mennessä tehdyistä kiinteistökaupoista nousee lähelle kahta kolmasosaa. Tämä käy ilmi KTI:n tuoreesta markkinakatsauksesta.

Kauppakeskus Itis myytiin lokakuussa Morgan Stanleyn rahastolle.

Kaikkiaan kiinteistökauppoja oli tehty Suomessa lokakuun loppuun mennessä noin 7,3 miljardin euron arvosta, mikä jää noin puolisen miljardia vuoden 2017 vastaavan ajankohdan huippulukemista. Kuluvan vuoden lukema on kaikkien aikojen toiseksi korkein kiinteistökauppavolyymi.

Sijoittajia kiinnostavat nyt kaikenlaiset kiinteistöt: vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen kaupoista vajaa kolmannes oli tehty toimistoista, neljännes vähittäiskaupan kiinteistöistä ja reilu 20 prosenttia asuntokiinteistöistä.

Ulkomaisten sijoittajien suuret yksittäiset kaupat nostavat kokonaisvolyymiä: vuoden toistaiseksi suurimmasta kaupasta vastasi Kildare Nordic Acquisitions S.a.r.l., joka teki julkisen ostotarjouksen kaikista Technopoliksen kiinteistöistä, ja näin Technopoliksen lähes 950 miljoonan euron suomalaiset kiinteistöt vaihtavat omistajaa ja poistuvat pörssilistalta. Ruotsalaisen Cibus Nordic Real Estaten keväällä Siriukselta ostaman liikekiinteistösalkun hinta nousi 767 miljoonaan euroon. Lokakuulle osui myös Morgan Stanley Real Estate Investingin 516 miljoonan euron Itis-kauppa, joka on suurin yksittäisen kiinteistökohteen kauppa Suomessa ikinä.

Kuluvana vuonna Suomen asuntosijoitusmarkkinoille on rantautunut useampiakin uusia ulkomaisia sijoittajia. Tänä vuonna ensimmäiset sijoituksensa Suomen asuntomarkkinoille ovat tehneet esimerkiksi Round Hill Capital sekä Morgan Stanley Real Estate Investingin ja Aberdeen Standard Investmentsin hallinnoimat rahastot. KTI:n seurannan mukaan ulkomaiset sijoittajat omistavat Suomessa jo noin 9500 vuokra-asuntoa.

Ulkomaalaiset sijoittajat olivat aktiivisia Suomen kiinteistömarkkinoilla jo viime vuonna. Kaikissa suurimmissa kaupoissa ostajana oli silloin ulkomainen taho, kuten noin 3,7 miljardin euron arvoisessa kaupassa, jossa yhdysvaltalainen rahastojätti Blackstone osti pörssilistatun Spondan. Ulkomaisten sijoittajien osuus viime vuoden kaupoista oli 68 prosenttia, eli siis samaa luokkaa kuin tänä vuonna tähän mennessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ulkomaiset sijoittajat ostavat jo kaksi kolmannesta suomalaisista kiinteistöistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat