Safa esittää arkkitehdin ammattinimikkeen rajaamista lailla

Suomen Arkkitehtiliitto Safa ilmaisee kannatuksensa oikeusministeri Antti Häkkäsen käynnistämälle hankkeelle koskien lakimies-nimikkeen harhaanjohtavaa käyttöä. Liiton mukaan vastaavaa epäasiallista toimintaa ja harhaanjohtavaa markkinointia esiintyy myös arkkitehti-nimikkeen osalta.

Suomen Arkkitehtiliitto Safa ilmaisee kannatuksensa oikeusministeri Antti Häkkäsen käynnistämälle hankkeelle koskien lakimies-nimikkeen harhaanjohtavaa käyttöä. Liiton mukaan vastaavaa epäasiallista toimintaa ja harhaanjohtavaa markkinointia esiintyy myös arkkitehti-nimikkeen osalta.

Arkkitehti on tutkintonimike, joka myönnetään Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa arkkitehtuurin maisteriohjelman suorittaneille. Tutkinto oikeuttaa automaattiseen ammattipätevyyden toteamiseen siirryttäessä työskentelemään toiseen Euroopan Unionin jäsenvaltioon. Päinvastoin kuin suuressa osassa muuta maailmaa, arkkitehti-nimike ei kuitenkaan ole Suomessa ammattinimikkeenä suojattu.

Niinpä Safa esittääkin valtioneuvostolle arkkitehdin ammattinimikkeen rajaamista lainsäädännöllä vain yliopistossa annetun arkkitehdin tutkintonimikkeen omaaville henkilöille.

”Rakentaminen ja rakentamisen tekniikat ovat viimeisen kolmenkymmenen vuoden aikana monimutkaistuneet, mikä asettaa yhä korkeampia vaatimuksia alan toimijoiden koulutukselle ja osaamiselle. Safa tukee ministerin lausumaa: ihmisten pitää voida luottaa erilaisiin instituutioihin ja ammattinimikkeisiin ja tätä luottamusta tulee vaalia ennakkoon. Arkkitehti- ja lakimies-nimikkeillä palveluja tarjoavan henkilön koulutusta ei voida Suomessa nykyisellään tarkastaa, toisin kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitosektorilla”, Safan puheenjohtaja Henna Helander toteaa ministeri Häkkäselle lähetetyssä kirjeessä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 7 kertaa

7 vastausta artikkeliin “Safa esittää arkkitehdin ammattinimikkeen rajaamista lailla”

 1. Olen aikaisemmin ollut sitä mieltä ettei lakimiestä voi valita kaupungininsinööriksi . Mutta näin on kuitenkin käynyt. Voisiko insinööri olla myös lakimies vastavuoroiseksi.

 2. Eikös se jo laissa seiso, kuka voi olla erityyppisissä hankkeessa arkkitehtina.
  Lisäksi rakennusvalvonnan tehtävänä on varmistaa että henkilö on lisäksi kykenevä ja pätevä ko. kohteeseen.

  1. Termit on vastaava rakennussuunnittelija ja pääsuunnittelija. Molemmissa tehtävissä voi hankkeen tasosta riippuen toimia myös ei-arkkitehti.

 3. ”Arkkitehti- ja lakimies-nimikkeillä palveluja tarjoavan henkilön koulutusta ei voida Suomessa nykyisellään tarkastaa, toisin kuin esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhoitosektorilla”, Safan puheenjohtaja Henna Helander toteaa ministeri Häkkäselle lähetetyssä kirjeessä.”

  Kannattaisi safankin ehkä enemmän panostaa ammatilliseen pätevyyteen kuin nimikkeen suojaamiseen.

 4. Onhan se kiva tietää että lentokonettasi ohjaa lentäjä, eikä sairaanhoitaja.

 5. Olen osaĺlistunut vuosien aikana useisiin arkkitehtuuri kilpailuihin. En ole päivääkään opiskellut arkkitehtuuria. Silti olen kahdesti ollut keskiluokassa ja jättänyt näin kovassa kilpailussa taakseni useita kymmeniä osallistujia, jotka todennäköisesti ovat olleet lähtökohtaisesti korkealla tasolla olevia arkkitehtehtejä. Tadao Ando joka on oikeasti todella hyvä alalla, on hänkin täysin itseoppinut. Arkkitehtien arvostama Le Corbusier on ammattinimikkeeltään korumuotoilija. Ajatelkaa hyvät ihmiset kumpi on tärkeämpää: ulkoaopeteltuja latteuksia täynnä oleva korkeakoulugradu vai aito intohimo, luontainen lahjakkuus ja syntyperäinen älykkyys rakennustaiteen innoittajana? On Suomi hassu maa kun täällä jotain tutkintoa käytetään korvaamaan luontaisen älykkyyden ja aidon osaamisen puutetta.

 6. Nuo korkeammat alan vaatimukset eivät näy mitenkään arkkitehtien osaamisessa. Päin vastoin kohde kohteelta arkkitehtien osaaminen laskee ja tähän suurimpana syynä on safa, joka raivaa osaavammat kilpailijat tieltä.

Jätä kommentti