Finlandia-talo menee kalliiseen remonttiin: väistötilojen hintalappu 12 miljoonaa euroa

Väistötilan hinta ei sisälly 119 miljoonan euron rakentamiskustannuksiin.

Finlandia-talo Karamzininrannan puolelta kuvattuna Lux-valotaidetapahtumassa tammikuussa 2019. Kuva: Sami Kero

Helsingin Finlandia-talossa alkaa mittava remontti keväällä 2022.

Finlandia-talon perusparannus ja julkisivuremontti maksavat arviolta noin 119 miljoonaa euroa. Vielä keväällä 2018 hintalappu oli alustavan arvion mukaan noin 60 miljoonaa euroa eli hinta-arvio kaksinkertaistui vuodessa.

Arkkitehti Alvar Aallon suunnittelema konsertti- ja kongressitalo on yksi Suomen tunnetuimmista rakennuksista. Remontissa Finlandia-talo korjataan ja entisöidään kellarista katonharjaan ja uusitaan putkistoista julkisivuun.

Remontin aikana Finlandia-talon toiminta on tarkoitus siirtää väistötiloihin. Tilapäisen väistötilarakennuksen toteutuksen kustannukset ovat arviolta enintään 12 miljoonaa euroa. Tämä kustannus ei sisälly hankesuunnitelman 119 miljoonan euron rakentamiskustannuksiin.

Väistötila on nimetty Pikku-Finlandiaksi ja se rakennetaan Karamzininrannan asfaltoidulle alueelle.

Finlandia-talon alla oleva Q-Park Finlandia toimii normaalisti perusparannuksen aikana, samoin maan alla sijaitsevat huoltohallit. Väistötila yhdistetään olemassa oleviin huoltohalleihin.

Finlandia-talon irtaimistoa esimerkiksi talon tekniikka, valot ja osa huonekaluista muutetaan Pikku-Finlandiaan.

Väistötila suunnitellaan puurakentamisen ja kiertotalouden kehittämishankkeena siten, että sen osat ovat siirrettävissä muualle väistötilakäyttöön Helsingin kaupungin kouluille tai päiväkodeille. Kaupunki selvittää myös Hakaniemen kauppahallin väistötilan hyödyntämistä osana Pikku-Finlandiaa.

Talotekniikka vaatii kunnon uudistusta

Kaupunki katsoo, että toiminnan jatkuminen korjauksen ajan on välttämätöntä Finlandia-talon henkilöstön osaamisen, asiakassuhteiden ja uusiutumisen vuoksi. Toiminnan lopettaminen heikentäisi Finlandia-talo Oy:n osaamista, mainetta, myyntiä ja tulosta vielä viiden vuoden ajan perusparannuksen aikaisen kiinniolon jälkeen.

Finlandia-talon päärakennus on valmistunut vuonna 1971 ja kongressisiipi on valmistunut 1975. Talotekniikka vaatii perusteellista päivitystä.

Finlandia-talon julkisivu uusittiin vuosina 1997–1999.

Alkuperäinen ja nykyinen julkisivumateriaali ovat osoittautuneet huonosti kestäviksi. Alkuperäinen julkisivu oli italialaista Carraran marmoria. Julkisivun materiaalivalinta tehdään, kun julkisivumateriaalia koskevan tutkimushankkeen tulokset valmistuvat vuoden 2019 lopussa.

Kongressisiiven korjausten on tarkoitus avautua keväällä 2023. Päärakennuksen pitäisi olla valmiina käytettäväksi kesällä 2024.

Finlandia-talon omistaa Helsingin kaupunki. Käyttäjänä on kaupunkikonsernin tytäryhtiö Finlandia-talo Oy.

Helsingin kaupunginhallitus käsittelee Finlandia-talon perusparannusta koskeva hankesuunnitelmaa maanantaina.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Finlandia-talo menee kalliiseen remonttiin: väistötilojen hintalappu 12 miljoonaa euroa”

  1. Huh, huh. Kalliiksi tulee veronmaksajalle remontti.
    Paljonkos talosta tulee tuottoja. Vai onko tuotto vai henkistä pääomaa?

Jätä kommentti