Kokeile kuukausi maksutta

Tyhjilleen jäänyt palatsimainen arvotalo muutetaan hotelliksi Helsingissä

Teknillisen korkeakoulun entinen päärakennus tullaan suojelemaan kaavoituksella.

Entinen Teknillisen korkeakoulun päärakennus hallitsee Hietalahdentoria. Vanhin osa on vuodelta 1877. Kuva: Liisa Takala

Vanha teknillisen korkeakoulun päärakennus muutetaan todennäköisesti hotelliksi. Helsingin kaupunki toivoi arvorakennukseen opetustiloja, mutta Metropolian siirryttyä uusiin tiloihin uusia alan toimijoita ei ole löytynyt.

Kojamo Oyj on ostanut Metropolian käytössä olleet kiinteistöt lokukuussa 2017. Nyt yhtiö on hakenut rakennusten käyttötarkoituksen muutosta. Päärakennukseen tulisi hotelli, vanhan ja uuden kemianlaitoksen sekä kirjaston entisiin tiloihin suunnitellaan rakennettavaksi asuntoja.

Päärakennuksen muuttaminen hotelliksi vaatisi Kojamon hankevastaava Heikki Hirvosen mukaan isoja laajennuksia nykyiseen rakennukseen.

”Varmaan 200 huonetta pitäisi löytyä ja nykyiseen rakennukseen ei niin paljon saa.”

Nykyisiin tiloihin huoneita mahtuisi noin 140.

Hankkeen kaavoituksesta vastaava arkkitehti Suvi Huttunen Helsingin kaupunkiympäristön toimialalta kertoo, että kaupungin tämän hetkinen toive on, että paikalle tulisi viiden tähden loistohotelli.

Hankkeesta kiinnostuneilta mahdollisilta hotellioperaattoreilta on jo Hirvosen mukaan tullut yhteydenottoja.

Suojellaan asemakaavalla

Koska kysymys on historiallisesti arvokkaista rakennuksista, kaavoituksessa tehdään yhteistyötä Museoviraston ja Uudenmaan ely-keskuksen kanssa.

Rakennukset tullaan suojelemaan asemakaavalla, jonka valmistelutyö on käynnissä. Asemakaavassa tullaan määrittelemään, millaisia muutoksia tai laajennuksia on mahdollista tehdä.

Huttunen kertoo tavoitteen olevan, että ainakin julkisivu ja esimerkiksi juhlatilat ja portaikot tullaan säilyttämään sellaisenaan.

Vuonna 1877 valmistuneella rakennuksella on värikäs historia, mikä saattaa kiinnostaa myös tulevaisuuden hotellivieraita. F. A. Sjöströmin suunnittelema päärakennus on esittänyt esimerkiksi KGB:n päämajaa Michael Aptedian Gorkin puisto -elokuvassa.

Käynnissä on monia hotellihankkeita

Helsinkiin rakennetaan Huttusen mukaan tällä hetkellä paljon hotelleja. Isoja hotellihankkeita on käynnissä useita.

Esimerkiksi Helsingin päärautatieasemalle valmistuu vuonna 2021 Scandic Hotelsin hotelli. Samoihin aikoihin avataan todennököisesti myös saksalaisen hotelliketjun hotelli Kruununhaassa sijaitsevaan arvorakennukseen.

”Tämä tulee kuitenkin edustamaan vähän erilaista hotellityyppiä kuin mitä Helsingissä tällä hetkellä on. Se on ihan perusteltua, että se tulee siihen paikkaan”, Huttunen sanoo.

Hietalahdentori soveltuu hänen mukaansa sijaintina hyvin tämän kaltaiselle hotellille. Koko Bulevardin alue on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Tori tarkoitus herättää unestaan

Hirvosen mukaan heidän kannaltaan myös Hietalahdentorin tulevaisuudella on merkitystä. Torin perusparannuksista olisi hänen mukaansa lähitulevaisuudessa neuvoteltava kaupungin kanssa.

”Nythän se on vähän sellaisessa ruususen unessa”, Hirvonen toteaa.

Tori ei ole kaavamuutoksessa mukana, mutta Huttunen kertoo, että myös sen tulevaisuutta tutkitaan. Nyt torilla on kesäisin kirpputori, mutta talvisin alue toimii parkkipaikkana. Alueen reunalla sijaitsee Hietalahden kauppahalli.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tyhjilleen jäänyt palatsimainen arvotalo muutetaan hotelliksi Helsingissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat