Kokeile kuukausi maksutta

Yle: Maanrakennusyrittäjä kaivoi soraa ilman lupaa – ympäristörikostuomio koveni

Korkein oikeus korotti Janakkalassa vuonna 2011 tapahtuneen ympäristörikoksen tuomiota.

Janakkalalainen maanrakennusyrittäjä sai seitsemän kuukautta ehdollista vankeutta hiekkakuopan ympäristön turmelemisesta. Käräjäoikeuden antama tuomio oli kolme kuukautta ehdollista.

Valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä menetettäväksi tuomittu määrä korotettiin 270 900 euroksi. Yrittäjä vapautettiin hänelle tuomitusta menettämisseuraamuksesta eli omaisuuden menettämisestä valtiolle. Yrittäjän vaatimus oikeudenkäyntikulujensa korvaamisesta korkeimmassa oikeudessa hylättiin.

Rikokset tehtiin Janakkalassa vuosien 1999–2011 aikana maa- ja kiviainesjätteen kierrätyskeskuksella ja vuosina 2006–2011 sorakuopalla. Sorakuopalla oli otettu soraa yli luvan salliman määrän ja kuoppaa oli täytetty maa-ainesjätteellä, joka on aiheuttanut roskaantumista ja pohjaveden pilaantumisvaaran.

Tätä artikkelia on kommentoitu 5 kertaa

5 vastausta artikkeliin “Yle: Maanrakennusyrittäjä kaivoi soraa ilman lupaa – ympäristörikostuomio koveni”

  1. Jos kaikki sorakuopat tutkittaisiin, ylikaivua löytyisi lähes joka kuopasta. Omaisuuden menettämisvaatimus? Siis kuormaajat ja kuorma-autot? Kai Oriveden kaivoksenkin omaisuutta on vaadittu menetettäväksi. Jaa, mutta ei sentään. Vastustaja on liian suuri.

    1. Mistä teitä katkeria norttiäijiä riittää. Opettelisitte noudattamaan lakia ja tuottamaan laatua, niin ei tarttisi olla koko aikaa muille kateellinen.

  2. Miten esin Helsingin kaupunki on kivikossa (HSYn tukikohdan vieressä) pitänyt laitonta jäteasemaa vuosikaudet ? Vanhat betonipilarit anturoineen ovat olleet pystyssä kuin babelin torni vuosikaudet. Miksi ? Olen sydän sykkyrässä katsellut milloin pilarit kaatuu lasten päälle jotka siellä leikkivät.

    1. Miksi et ole tehnyt asialle mitään?

  3. No niin. Tuolla sorakuopallahan oli kuulemma tullut jo pohjavedet esiin ja millä lie maa- ainesjätteellä täyttänyt.
    V. 2015 Hämeen sanomat: Laivolan mukaan mitään viitteitä ympäristön turmeltumisesta ei hänen yrityksensä toimipaikoista ole koskaan löytynyt.
    Tässä soranotossa Kalpalinnan (laskettelukeskus) harjusta ajettiin maat mm. Janakkalan Lidlin pohjia varten -> perusteena harjun tyhjentämiseen oli alun perin Kalpalinnaan saada E-Suomen pisin laskettelurinne joka ei ole koskaan toteutunut. Nyt Laivola osti reilu viikko sitten yhtiökumppaneidensa kanssa Kalpalinnan omistukseensa. Mikähän harju sieltä nyt ajetaan tyhjäksi alueen ”rakentamistarkoituksessa”. Onneksi alue 1- luokan pohjavesialue ja luulisi ympäristöviranomaisten seuraavan touhuja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat