Kokeile kuukausi maksutta

Näin paljon maksaisi kerrostalon asuntokohtainen jäähdytys – ”Suhtautuminen on usein vähättelevää”

Suomen Kylmäliikkeiden Liiton mukaan rakennusten jäähdytykseen ei juuri kiinnitetä huomiota, vaikka kuumuus on terveysriski ja laskee työtehoa ja asumisviihtyvyyttä.

Kesän 2018 helteet tyhjensivät maahantuojien ilmalämpöpumppuvarastot. Kuva: Rio Gandara / HS

Liitto arvioi, että kuumuuden aiheuttamat terveyshaitat lisääntyvät todennäköisesti Suomessakin tulevaisuudessa. Liiton mielestä Suomessa on varauduttu huonosti kuumuuden aiheuttamiin ongelmiin. Etenkin asuntorakentamisessa jäähdytys on vielä harvinaisuus.

”Jostain syystä Suomessa suhtautuminen asuntojen ja muiden rakennusten lämpenemiseen on usein vähättelevää. On kuitenkin tosiasia, että etenkin pitkittyneiden lämpimien jaksojen aikana terveyshaitat lisääntyvät voimakkaasti. Tällöin olisi erityisen tärkeää pitää asuintilat viileinä”, Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry:n toimitusjohtaja Mika Kapanen sanoo tiedotteessa.

Liitto nostaa esiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arvion, jonka mukaan viime kesän pitkittyneet hellejaksot aiheuttivat Suomessa noin 380 ennenaikaista kuolemaa. THL:n mukaan helleaallot ovat erityisen haitallisia, koska elinympäristö ei rakennusten lämpenemisen takia viilene yölläkään ja elimistöön kohdistuu pitkäaikainen lämpökuormitus. Korkea ilmankosteus lisää helteen tukaluutta.

”Nyt olisi korkea aika saada asenteet muuttumaan ja kiinnittää rakentamisessa huomiota energiatehokkuuden ja tiiveyden lisäksi asumisviihtyvyyteen. Se on myös ainoa tapa varmistaa, että iäkkäämmät ja muut riskiryhmiin kuuluvat voivat asua turvallisesti kotona ympäri vuoden”, Kapanen sanoo.

Esimerkiksi koko kerrostalon kattavan huoneistokohtaisen jäähdytysjärjestelmän kustannus on liiton mukaan arviolta 2 000–3 000 euroa asuntoa kohden.

”Kyse on siis varsin kohtuullisesta summasta etenkin suhteutettuna asuntojen kokonaishintoihin”, Kapanen arvioi.

Liiton mukaan jäähdytyksen energiankulutukseen vaikuttaa oleellisesti se, miten jäähdytystä käytetään. Motivan arvion mukaan kesäaikainen pientalon jäähdytys kuluttaa sähköä käyttötavasta riippuen yleensä noin 100–500 kWh vuodessa, jolloin käyttökuluja kertyy käyttötavasta riippuen noin 15–80 euroa.

Suomen Kylmäliikkeiden Liitto ry on kylmäalan teollisten ja kaupallisten yritysten ja yhteisöjen keskusjärjestö, joka edistää kylmäalan toimintaedellytysten kehitystä Suomessa. Liiton jäsenenä on noin 200 yritystä, jotka edustavat urakoitsijoita, valmistajia, tukkuliikkeitä ja suunnittelutoimistoja.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Näin paljon maksaisi kerrostalon asuntokohtainen jäähdytys – ”Suhtautuminen on usein vähättelevää””

  1. Hei, kommentti oli tappavan todellinen, 380 ennenaikaista kuolemaa on liian paljon. Olemme itsekin tarjonneet vaihtoehtoista ratkaisua kerrostalon yksittäisten asuntojen ilmastoinnin järjestämiseksi.
    Useissa kohteissa ei normaalin ilmalämpöpumpun käyttäminen ole mahdollista, koska ulkoilmayksikköä ei saa sijoittaa talon ulkoseinälle. Me Gebo Tradingissa olemme tarjonneet siihen tarkoitukseen Windy merkkistä monoblock ilmalämpöpumppua, jota varten tarvitaan vain yksi reikä huoneen ulkoseinään ja kytkennän suorittamiseen ei tarvita kylmäkoneasentajaa eikä sähkömiestä, mikä pienentää ratkaisun kustannuksia tuntuvasti. Huoneistokohtainen kustannus jää alle teidän arviostanne.

  2. Kukapa haluaisi ottaa pikkurahasta vastuulleen ongelmallisia, nesteitä tihuuttavia matolaatikoita, paitsi tietenkin sulpu..

  3. Ensin tuli määräys eli uudet energialuokat, sen myötä tarkastelu, no siinä sivutuotteena tulee tietysti liikeidea ja toiminta ja mikä oleellisinta lähes hengenvaarallinen tilanne, johon on kansallisvelvollisuus puuttua. Sinänsä hyvä asia, mutta sama kaava toistuu niin monessa rakennusalalla. Jos ei mene suosiolla läpi, tehdään siitä vaarallista tai väkisin ohjattua ja jos ei sekään, niin lopulta pakko. Mutta onko todellinen hyötyjä se vanhus muutamana kesäpäivänä lämpenevässä asunnossaan?

  4. Prismasta saa jäähdyttimen 60 e, itkekää kaupustelijakerjäläiset tämä tietoisku pois, jos huijauspisneksenne tökkii.

  5. Tämä olisikin ollut hyvä juttu kun vuosimalllin 2018 asunnossani ei ole jäähdytystä. Kesäisin täytyy siis toivoa että ei tulisi helteitä tai jos tulee niin ei kovin pitkiä hellejaksoja.

  6. Ulkona 14 C koko heinäkuun etelässäkin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat