Nokialaisyritys laajensi rohkeasti uusiin infratöihin – ”Työtä riittää läpi vuoden koko henkilöstölle”

Maa- ja vesirakentamisen rinnalle otettu uusi toimiala on osaltaan nostanut yrityksen tunnuslukuja.

Infra-Kirin perinteistä tekemistä: uuden ja vanhan vesihuoltolinjan liitostyömaa Tampereen Lentävänniemessä. Kuva_ Marko Taavila

Nokialainen Infra Kiri oy laajensi palvelutarjontaansa vuonna 2015 katu- ja tievalaistusten asennuksilla.

”Liikevaihto on lähes tuplaantunut, joskin viime vuonna se hieman notkahti. Tulos jatkoi kuitenkin edelleen kasvuaan, mutta lähivuosien uhkakuvana on talonrakentamisen hiipuminen ja sen vaikutus infrapuolelle”, yhtiön toimitusjohtaja Timo Kiri kertoo.

Katu- ja tievalaistustöiden aloittamisen yhteydessä yritys vaihtoi entisen nimensä Maa- ja vesirakennus Kiri oy:n nykyiseen muotoonsa. Vuosina 1983–2005 yhtiö tunnettiin Vammalan Maarakennuksena.

Kasvua hidastaa puute pätevistä työntekijöistä

Uusi aluevaltaus mahdollistaa entistä monipuolisemmat palvelut asiakkaille. Yritys pystyy tarjoamaan urakkakokonaisuuksia, joihin sisältyvät kaivutyöt, kaapeloinnit ja valaistuksen asennukset. Ihanteellisessa tilanteessa työt voidaan ajoittaa katu- ja vesihuoltoverkostojen rakentamisen ja saneeraamisen yhteyteen.

”Tästä koituva synergiaetu hyödyttää sekä meitä että asiakkaitamme, kun projekteja on tarpeetonta pilkkoa ja kilpailuttaa osissa.”

Ulkovalaistuksen osuus kattaa tällä hetkellä noin neljänneksen yhtiön kaikista toiminnoista. Mvr-urakoinnissa yritys on erikoistunut muun muassa betonirakenteisiin, syviin linjakaivantoihin ja teräsponttituentoihin.

”Kaikilla osa-alueilla kasvua hidastaa puute pätevästä henkilöstöstä. Muutama sähköasentaja on saatu oppisopimusten kautta, mutta koneenkuljettajien kohdalla tilanne on ongelmallisempi”, Kiri sanoo.

Urakoita yli maakuntarajojen

Infra Kirin mvr-urakat sijoittuvat pääasiassa Pirkanmaan, Satakunnan ja Varsinais-Suomen sekä satunnaisesti Hämeen alueille. Ulkovalaistuksen mukaan tulon jälkeen töitä on tehty lisäksi Uudellamaalla, Keski-Suomessa ja Savossa.

Kohteet sijaitsevat usein satojen kilometrien päässä Nokian toimipisteestä. Pitkän matkan valaistuskeikkoihin varaudutaan huolellisesti muun muassa johdottamalla valaisimia ja pylväitä sekä tekemällä muita esivalmisteluja ennen lähtöä. Sähköasentajien tullessa paikalle on ennen heitä saapunut kaivinkoneporukka yleensä jo aloittanut osuutensa.

”Kaukaisin kohde on Rantasalmella, jossa kaapeloitiin 20 kilowatin sähkölinjaa ja uusitaan edelleen tievalaistusta. Matkustamiseen liittyy ymmärrettäviä haasteita, mutta niiden vastapainona työtä riittää läpi vuoden koko henkilöstölle”, Kiri sanoo.

Tampereen lähialueen paikkakunnista tutuimmaksi on tullut Lempäälä, jonka kanssa Infra Kirillä on valaistuksen huolto- ja kunnossapitosopimus. Kunnan valaisimet ovat verrattain uusia, joten niiden ryhmävaihdot ovat ajankohtaisia vasta tulevaisuudessa.

Lempäälän kaikki tie- ja katuvalaisimet tarkistetaan kerran vuodessa syksyisin. Muina aikoina vaihdetaan kolarien vioittamia pylväitä ja korjataan asukkaiden ilmoittamia vikoja, joista kunta välittää tiedon päivystävien asentajien tablettitietokoneille.

”Hollolan kanssa on tehty vastaava sopimus, mutta käytännössä sen kanssa eletään vielä alkuvaihetta.”

Katu- ja tievalaistuksessa rakennetaan uutta ja saneerataan vanhaa lähes yksinomaan led-valaisimilla. Energiatehokkuuden ohella valon laatu ja hallittavuus paranevat olennaisesti entiseen verrattuna. EuP-direktiivin käynnistämässä suuntauksessa kuntien aktiivisuus vaihtelee suuresti.

”Tehtävää riittää, sillä vaikka toisaalla on jo hyvän aikaa sitten siirrytty led-aikaan, niin muualla vielä sinnitellään tuotannosta poistuneiden elohopealamppujen kanssa”, Kiri kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nokialaisyritys laajensi rohkeasti uusiin infratöihin – ”Työtä riittää läpi vuoden koko henkilöstölle””

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi