Kokeile kuukausi maksutta

ESRB: Suomen hillittävä kotitalouksien velkaantumista

Euroopan järjestelmäriskikomitea (ESRB) kehottaa eilen antamassaan suosituksessa Suomea hillitsemään kotitalouksien velkaantumista, Suomen Pankki kertoo tiedotteessaan.

Suomen Pankki on varoitellut kotitalouksien velkaantumisesta. Kuva: Anne Kurki

”Komitean Suomessa havaitsemia haavoittuvuuksia ovat erityisesti kotitalouksien suuri ja kasvanut velkaantuneisuus, taloyhtiölainojen nopea kasvu sekä asuntolainojen ehtojen höltyminen”, Suomen Pankki sanoo.

Suomen Pankin mukaan painavin Suomelle annetuista suosituksista on, että lainsäädäntöön sisällytetään enimmäisraja sille, kuinka paljon luotonottajalla voi olla velkaa suhteessa tuloihinsa tai vaihtoehtoisesti sille, kuinka suuret luotonottajan velanhoitokustannukset voivat olla suhteessa tuloihin.

Komitea suosittaa myös enimmäispituutta asuntolainojen takaisinmaksuajalle. Lisäksi komitea kehottaa viranomaisia antamaan lainanantajille suosituksen noudattaa näitä rajoituksia jo ennen kuin ne tulevat voimaan lakisääteisinä, Suomen Pankki sanoo tiedotteessa.

Suomen Pankki huomauttaa kiinnittäneensä jo aiemmin huomiotta kotitalouksien velkaantuneisuuteen.

”Euroopan järjestelmäriskikomitean suositus tukee arviotamme, että kotitalouksien velkaantumiseen liittyviä riskejä on tarpeen ehkäistä uusilla asunto- ja taloyhtiölainanantoon kohdistuvilla makrovakausvälineillä”, Suomen Pankin johtokunnan varapuheenjohtaja Marja Nykänen sanoo tiedotteessa.

ESRB:n tehtävänä on tunnistaa rahoitusjärjestelmän riskejä, jotka voivat johtaa finanssikriiseihin tai muihin vakaviin häiriöihin Euroopan unionin jäsenmaiden talouksissa.

Vuoden 2016 marraskuussa komitea antoi Suomelle varoituksen haavoittuvuuksista asuntomarkkinoilla. Nyt julkistamallaan suosituksella komitea täydentää varoitustaan ja täsmentää toimia haavoittuvuuksien paikkaamiseksi.

Komitea antoi asuntomarkkinoiden haavoittuvuuksia koskevan suosituksen tai varoituksen Suomelle ja kymmenelle muulle maalle Euroopan talousalueella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “ESRB: Suomen hillittävä kotitalouksien velkaantumista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat