Kokeile kuukausi maksutta

Yllättävän kova meno pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun asuntomarkkinoilla, Hypo arvioi

Hypon mukaan uudet asunnot ovat kallistuneet vanhoja vauhdikkaammin.

Helsingin Verkkosaareen nousee uusia asuntoja. Kuva: Matti Vuohelainen

Asuntomarkkinat yllättivät vahvuudellaan pääkaupunkiseutu-Tampere-Turku –kasvukolmiossa, Hypon tuoreessa asuntomarkkinakatsauksessa todetaan. Hinnat nousivat ja kauppamäärät kasvoivat, vaikka uudistuotantoa tulee ennätyksellisesti.

”Kaupungistuminen jatkuu eikä käännettä näy”, katsauksessa todetaan. Samalla sijoittajat suuntaavat kohti kiinteistömarkkinoita.

Asuntokauppa kasvaa tasaisesti pääkaupunkiseudulla, mutta hinnat nousevat vain Helsingissä. Yksi keskeinen syy tähän on Hypon mukaan Espoon ja Vantaan suhteellisesti suurempi rakentaminen, mikä tasoittaa tilannetta.

Turussa hinnat nousivat Helsinkiä nopeammin. Alkuvuonna hinnat olivat 5 prosenttia viime vuotta korkeammalla. Seudun myönteinen taloustunnelma näkyy kysynnässä ja kauppamäärissä.

Tampereella asuntokaupat kasvoivat, mutta hinnat pysyivät ennallaan.

Kaikissa muissa kasvukeskuksissa kasvukolmiota lukuun ottamatta hinnat Hypon mukaan laskivat viime vuonna. Kuopiossa lasku on syventynyt, mutta se ei kosketa keskustan tuntumaa tai Saaristokaupunkia.

Oulussa, Joensuussa ja Seinäjoella hinnat pitävät pintansa, vaikka uudistuotantoa on tullut paljon. Sen sijaan Vaasan ja Kokkolan sukellus yllättää, kaupungeissa näkyy Hypon mukaan jopa yli 10 prosentin hintaromahduksia.

Uusissa roimaa hinnannousua

Asuntojen uudistuotannon räjähdysmäinen kasvu on asuntomarkkinoiden yksi suurimmista mullistuksista viime vuosina. Rakentaminen rauhoittuu, mutta maltillisesti. Hypon mukaan asuntokaupoista jo yli kolmannes koskee uusia asuntoja.

Hypon mukaan uusien asuntojen hinnat ovat nousseet vanhoja vauhdikkaammin. Vuodesta 2005 uusien asuntojen keskihinta on noussut 64 prosenttia, kun vanhoissa asunnoissa on ollut nousua 29 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla uudet asunnot ovat kallistuneet 76 ja vanhat 55 prosenttia.

Hypon tiedot perustuvat pääekonomisti Juhana Brotheruksen mukaan Tilastokeskuksen tietoihin.

Uusien asuntojen kauppojen osalta Tilastokeskuksen tiedot ovat kuitenkin puutteellisia, vaikka tietojen kattavuus on viime vuosina parantunut.

Rakennuslehden markkinakatsauksissa seurataan myynnissä olevien uusien asuntojen hintakehitystä. Viime marraskuussa julkaistu uusien ja käytettyjen asuntojen hintavertailu antoi yllättävän tuloksen. Uudet asunnot ovat kallistuneet eniten pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Lue juttu tästä.

Rakennuslehden ja Hypon arvioiden eroja selittää erilaisen aineiston lisäksi tarkastelujakson pituus. Rakennuslehden katsaus käsittelee 2010-lukua, Hypon tarkastelu alkaa jo vuodesta 2005.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Yllättävän kova meno pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun asuntomarkkinoilla, Hypo arvioi”

  1. Tämä kasvukeskuskupla jarruttaa taloutemme kasvua, se syö suurimman osan kulutuksesta ja esttää vapaan työvoiman liikkumisen.

    Ilmeisesti asuntokauppa on jo pankkojäässä kun uutista tulee joka päivä, hätä on sijoittajilla suuri.

  2. Samaan aikaan: ”Kuluttajien arviot Suomen talouden kehityksestä synkkenivät entisestään”

    Eli kasvukeskuskupla on yhden langan varassa, eli sijoittajien, kupla on järkyttävän suureksi paisunut.

  3. Asuntokauppatilastojen ongelma on nyt jo useamman vuoden ajan ollut se, että tilastoista puuttuu merkittävä osa niin sanotuilla tukkualennuksilla tehdyistä kaupoista. Sijoittajat eivät osta asuntoja samaan hintaan kuin kuluttajat, vaan alemmilla hinnoilla. Asialla ei ollut aiemmin niin isoa merkitystä, koska vain pieni osa asunnoista ostettiin könttinä, mutta viime aikoina aiempaa olennaisesti isompi osa asuntokaupoista on ollut isompien kokonaisuuksien kauppoja. Ensin mainittujen ostosten hinnat puuttuvat merkittävältä osin jälkimmäisestä tilastosta, muun muassa siksi, ettei niitä kauppoja tehdä asunto kerrallaan. Asuntoihin sijoittavat rahastot arvostavat omistuksensa jälkimmäisten tilastojen hinnoilla. Asuntojen todelliset keskihinnat markkinoilla ovat saattaneet erkaantua virallisista tilastoista, joita tehdään yksittäisten asuntojen kauppojen perusteella.

    1. Hyvä pointti. Vaan milläs tässä(kään) sen totuuden selvität? Nuo tukkukaupat kun eivät varmasti ole miltään osin julkista tietoa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat