Kokeile kuukausi maksutta

Energia-asiantuntija Jani Säisä iskee tarvittaessa kovaa ja korkealta

Joukkuelajit ja etenkin valmentaminen ovat auttaneet Granlundin energia- ja ylläpitoasiantuntija Jani Säisää ymmärtämään eri näkemyksiä ja kestämään myös kritiikkiä.

Ex-mestaruussarjapelaaja Jani Säisän (toinen oikealta) vapaa-aika kuluu edelleen lentopallon parissa. Taannoisessa hyväntekeväisyysottelussa kerättiin rahaa vähävaraisten lasten ja maahanmuuttajanuorten lentopalloharrastuksen tukemiseen.

Suomen lentopallomiehistö nousi synkän ja tappiollisen alkukauden jälkeen EM-kisoissa kuudentoista parhaan joukkoon. Taival päättyi kuitenkin heti ensimmäisessä jatko-ottelussa, kun Ranska lähetti sinivalkoiset värit tylysti kotimatkalle.

Kisoja seurasi tiiviisti myös kiinteistö- ja rakennusalan asiantuntijakonserni Granlundin energia- ja ylläpitoasiantuntija Jani Säisä, joka pystyi pureutumaan ottelutapahtumiin pintaa syvemmältä. Miehellä on näet palkintokaapissa lajin SM-mitaleita sekä perinteisen lentiksen että beach volleyn parista. Tätä nykyä ykköslajina on istumalentis.

”Polvet eivät enää kestä perinteistä pelaamista, joten se sopii hyvin ikämiessarjalaiselle”, 41-vuotias insinööri naurahtaa.

Lentopalloa jo kolmannessa polvessa

Lentopallo kuului tulleen kuvioihin pitkälti verenperintönä – aivan kuten sähköalakin. Isä pommitti aikanaan Siilinjärven salin parkettia ja tartutti kipinän myös omaan poikaansa. Tätä nykyä lentisketju jatkuu jo kolmannessa polvessa, sillä Säisän Niilo-poika paukuttaa palloa alle 17-vuotiaiden SM-sarjassa ja maajoukkueessa.

”Harrastin koulupoikana monia muitakin lajeja mutta seuratasolla vain lentistä”, Säisä muistelee.

Aktiiviura oli tyypilliseen tapaan tasapainoilua pelaamisen, treenaamisen ja opiskelujen, sittemmin työn ja puoliammattilaisurheilun välillä.

SM-liigaa Säisä pelasi vuodet 2005–2008, ja kruununa oli Suomen mestaruus Pielaveden Sammon paidassa.

Asteittain sarjatasot vaihtuivat alemmiksi, ja rinnalle tuli jalkavaivojen myötä myös beach volley, josta hänellä niinikään on SM-mitali.

”Laji näyttää ulkopuolisten silmissä kevyeltä kesäpeliltä, mutta se on fyysisesti huomattavasti rankempaa kuin perinteinen lentopallo”, Säisä muistuttaa.

Beach volleyssa hän nimeää ”uran huipennukseksi” SM-pronssin ohella turnausmatsin taannoisia olympiavoittajia vastaan.

”Kaaduttiin ihan kunniakkaasti ja saappaat jalassa”, kuopiolaisinsinööri naurahtaa.

Urheilu opettaa tiimityötä

Tätä nykyä Säisää näkee enemmän parketin reunalla kuin itse pelikentällä, sillä lentisura jatkuu juniorivalmentajana.

Toki mies asettuu silloin tällöin myös verkon taakse, tosin enää vain istualtaan. Siinäkin hän on kiivennyt nopeasti kansalliseen kärkeen.

Mitä SM-tason urheilusta on sitten jäänyt käteen työelämää ajatellen?

”Kyllä se on yhdessä tekemisen tärkeys ja joukkuehenki. Kukaan ei ratkaise peliä yksin, ja niin se työpaikallakin.”

Joukkuelajit ja etenkin valmentaminen auttavat lisäksi ymmärtämään eri näkemyksiä ja kestämään myös kritiikkiä. Niitä tarvitaan tiimityössäkin.

”Toki murrosikäisten junnujen valmentaminen kehittää myös pitkää pinnaa. Välillä on vain pakko hengittää syvään ja antaa itselleen pieni aikalisä.”

Mutta palataanpa vielä hetkeksi EM-kisoihin. Mikä jälkimaku niistä jäi kokeneelle pelimiehelle?

”Suomi teki sen mitä pystyi. Maajoukkueessa on käynnissä sukupolvenvaihdos ja uusia huippupelaajia tarvitaan kipeästi. Se edellyttää, että lajilla on riittävästi vetovoimaa. Sitä varten tässä tehdään koko ajan juniorityötä ”, Säisä sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Energia-asiantuntija Jani Säisä iskee tarvittaessa kovaa ja korkealta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat