Käärmetalon peruskorjaus sai arkkitehtuurin Finlandian: ”Ikonisen rakennuksen pelastaminen vaatii sisua”

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA on palkinnut Helsinkiläisen Käärmetalon peruskorjauksen Arkkitehtuurin Finlandiapalkinnolla. Työn suunnittelusta vastasi Kati Salonen ja Mona Schalin Arkkitehdit Oy:stä.

Käämetalon roiskerapattu ulkoväri palautettiin peruskorjauksessa alkuperäiseen sävyyn.

Voittajan valitsi kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisänen. Hänestä Käpylässä Mäkelänkadun varrella kiemurteleva talo kuuluu suomalaisen arkkitehtuurin hohtavimpiin helmiin.

”Kun tuollainen ikoninen rakennus sitten rappeutuu, kun se on lysähtämässä kasaan, pelastaminen vaatii yhtäällä tavatonta ammattitaitoa ja toisaalla katkeamatonta sisua”, hän arvioi tiedotteessa.

Korjaajien on hänen mukaansa mietittävä, miten nostaa uudelleen esiin idea laadukkaasta vuokratalosta ja näytettävä miten modernismin asumisihanteet voivat toimia edelleen ja olla esimerkkeinä uudelle asuntorakentamiselle.

Talo on Yrjö Lindegrenin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1951. Peruskorjauksen ensimmäisessä vaiheessa sen eteläinen asuinrakennus kunnostettiin vuosina 2016-2018. Mona Schalin toimi pääsuunnittelijana.

”Peruskorjaus saatiin toteuttaa ihannetilanteessa: tilaaja, rakennuttajat, suunnittelija ja urakoitsijat toimivat erittäin hyvässä yhteistyössä. Työssä ei jouduttu tekemään kompromisseja, ja tilaaja halusi satsata laatuun”, Schalin kertoo.

Talosta kunnostettiin muun muassa piha-alueet, porrashuoneet, keittiöt, ikkunat ja ovet sekä korjattiin ja uusittiin yläpohjarakenteet, ulkorappaus, parvekkeet, LVI-järjestelmät ja yhteistilat.

Työt tehtiin pitkälti rakennussuojelun edellyttämällä tavalla. Suurin osa vanhoista ikkunoista ja keittiön kiintokalusteista pystyttiin säilyttämään ja rakennuksen ilmanvaihto säilytettiin painovoimaisena, mikä säästää energiaa ja huoltokustannuksia ja ehkäisee sisäilmaongelmien syntymistä.

Muut palkintoehdokkaat olivat Helsingin keskustakirjasto Oodi, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen restaurointi, Kruunuvuorenrannan koonta-asema ja Vaaralanpuiston päiväkoti Vantaalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Käärmetalon peruskorjaus sai arkkitehtuurin Finlandian: ”Ikonisen rakennuksen pelastaminen vaatii sisua””

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat