Kokeile kuukausi maksutta

Erikoinen vuokraisäntä: Konkurssipesä vuokraa konkurssiin menneen taloyhtiön asuntoja

Konkurssipesä aikoo kuitenkin päästä eroon vuokranantajan roolistaan.

Rakennuslehti kertoi elokuussa 2018 Asunto oy Lahden Aleksanterinkatu 5:n hakemisesta konkurssiin.

Yhtiö ei pystynyt maksamaan runsaan 530000 euron suuruista maanvuokrasaatavaa.

Taloyhtiön vaikeudet eivät kuitenkaan rajoittuneet konkurssiin, sillä taloyhtiöllä ei ole kaavan edellyttämää määrää pysäköintipakkoja. Siksi kaupunki ei ole antanut noin sadalle asunnolle käyttölupaa. Lue asiaa koskeva juttu tästä.

Asunto oy Lahden Aleksanterinkatu 5:n konkurssipesän pesähoitaja on asianajaja Pauliina Tenhunen Asianajotoimisto Castrén & Snellmanista.

Hän kertoo, että asuntoyhtiön osaltakin on käyty normaali konkurssimenettely, pesäluettelon laatimisineen ja muine vastaavine toimenpiteineen.

Oman vivahteensa Lahden konkurssitapaukseen tuo se, että pesä on toiminut talossa asuntojen vuokraajana. Tenhusen mukaan tilanne ei ole kuitenkaan pysyvä. Pantin haltijoiden kanssa keskustellaan, löytyisikö yhtiölle ”uusi koti”.

”Asia on vielä valmisteluvaiheessa”, Tenhunen sanoo.

Pantinhaltijoina ovat pankki ja tontin vuokranneen NREP:n tonttirahasto.

Vaikka kyseessä on asunto-osakeyhtiö, talossa ovat käytössä pelkästään vuokra-asunnot. Omistusasunnoiksi tarkoitettuja asuntoja ei ehditty myydä ennen taloyhtiön konkurssia.

”Asuntoja ei onneksi ehditty myydä. Nuorisosäätiö omisti koko talon”, Tenhunen sanoo.

Tontin hinta kiinnostaa konkurssipesää

Myös puuttuvista parkkipaikoista keskustellaan Tenhusen mukaan pantin haltijoiden kanssa. Pysäköintiongelma pyritään ratkaisemaan samassa yhteydessä omistusjärjestelyjen kanssa.

Tenhusen mukaan on vaikea ennustaa, milloin pesä pystyy luopumaan talosta.

”Tarkoitus on laittaa talo kuntoon ja katsoa, mikä se järjestely, paketti sitten on.”

Pelkkä talon myynti ei riitä vaan on ratkaistava muun muassa se, onko kyseessä kiinteistöosakeyhtiö vai asunto-osakeyhtiö. Kokonaisuus on laitettava kuntoon.

Nuorisosäätiön ja tonttirahaston kiista tontin oikeasta hinnasta kiinnostaa myös konkurssipesää. Se on asianosainen, koska ei ole yhdentekevää, mitä käyttökorvausta pesä maksaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Erikoinen vuokraisäntä: Konkurssipesä vuokraa konkurssiin menneen taloyhtiön asuntoja”

  1. Tuskin NREP:n tonttirahasto on tässä asiassa aivan viaton. Näkeehän edellä mainitusta, että tontin vuokra on aivan posketon. Eikä tässä asiassa Arakaan ole viaton; valvonta on laiminlyöty. Kaiken maailman pikku toimijoita kyllä valvotaan, joista ei ole senttiäkään kavallettu, kuten Ara tietää. Ja Nuorisosäätiön nykyjohto Pihlman Laine yrittävät sälyttää kaikki vastuut pois Nuorisosäätiöltä. Ei tehtyjä sopimuksia noin vaan pureta sillä perusteella, että sopimukset olivat huonoja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat