Kiistelty Hevoshaan vanha koulu sai purkuluvan ja kylkeen kaavailtu asuinalue kuivui kasaan – Vantaa yrittää ennen puskutraktorin tuloa keksiä tiloille käyttöä

Vantaa järjesti suunnittelukilpailun Hevoshaan alueesta, mikä ei johtanut päätöksiin. Koulukiinteistöä uhkaa purkaminen.

Koulu Vantaan Hakunilassa on ollut useita vuosia käyttämättömänä. Kuva: Lukijan kuva / HS

Kuusi vuotta sitten lakkautetun Hevoshaan koulun kohtalo ei ole vieläkään selvillä.

Koulutilojen purkamisesta on puhuttu jo vuosia, ja alueelle piti nousta Kormuniityn asuinalue. Mitään ei toistaiseksi ole tapahtunut.

Vantaan toimitilapäällikkö Pasi Salo kertoo, että ennen kuin mitään puretaan, selvitetään vielä tilojen mahdollista jatkokäyttöä.

”Kaupungin talousarvioneuvotteluiden yhteydessä politiikoilta tuli ohjeistus, että tehdään vielä yksi selvitys koulun mahdollisesta jatkokäytöstä. Lähinnä kysymys on rakennuksen osittaisesta jatkokäytöstä. Suurin osa rakennuksesta tullaan purkamaan.”

Hakunilassa sijaitseva Hevoshaan koulu rakennettiin vuonna 1986. Vantaan kaupunki päätti lakkauttaa sen säästösyistä vuonna 2013. Päätöstä vastustettiin Vantaalla paljon. Vuoden 2013 jälkeen koulua on käytetty toisen koulun oppilaiden väistötilana ja varastona.

Koulutilat ovat saaneet rauhassa rapistua tähän päivään saakka ilman jatkosuunnitelmia, vaikka asukkaille muuta luvattiin. Rakennus sai purkuluvan tämän vuoden lokakuussa.

Vantaan varavaltuutettu ja koulua puolustanut Markus Lyyra (kok) ihmettelee miksi koululle haettiin rakennuslupa, jos kaupungilla ei ole toistaiseksi suunnitelmissa purkaa sitä. Purkulupa tuli Lyyralle yllätyksenä.

”Ei kai purkulupaa olisi kannattanut hyväksyä, jos rakennukselle on suunnitteilla muuta käyttöä.”

Toimitilapäällikkö Salo kertoo, että koulun pudottaminen pois peruskoulukäytöstä oli käytännössä sama kuin purkutuomio.

”Tässä ollaan muutama vuosi haettu sille vaihtoehtoista käyttöä, mutta mitään sellaista ei ole löytynyt.”

HS uutisoi aikaisemmin, että Hevoshaan vanhan koulurakennuksen tontille rakennetaan päiväkoti. Päiväkoti, jossa on tilaa 192 lapselle, otettiin käyttöön tämän vuoden elokuussa.

Koulun ympäröivälle alueelle suunniteltiin myös Kormuniityn asuinaluetta, joka kuivui kasaan monista syistä johtuen.

Hevoshaan koulun ympäristö on vehreää rakentamatonta puistoaluetta. Kaksi vuotta sitten Vantaan maankäyttö järjesti suunnittelu- ja tarjouskilpailun, jonka avulla piti ratketa, kenelle tontit luovutetaan.

”Kilpailussa oli hyvä voittaja. Mutta rakennusliike, joka oli suunnittelussa mukana meni konkurssiin”, kertoo aluearkkitehti Vesa Karisalo.

Tämän jälkeen suunnitelma kilpailutettiin uudelleen ja siihen tuli kaksi tarjousta. Karisalon mukaan suunnitelmat kariutuivat, sillä ne eivät täyttäneet kaupungin asettamia ehtoja sellaisenaan. Kaupunginhallitus päätti lokakuussa 2018 keskeyttää Kormuniityn alueen suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun tuloksettomana.

Karisalo harmittelee tilannetta, sillä suunnitelmissa oli tehdä kunnianhimoinen puutarhakaupunkimainen yhdistelmä perheasuntoja ja pienempiä asuntoja. Asunnot olisivat rakennettu eri korkuisiksi yhdestä kolmeen kerrokseen.

”Se on nyt vähän surullisessa tilassa. Me yritämme saada sitä vielä eteenpäin jollakin konstilla, kunhan keksimme mitä kannattaa tehdä. Kaava ei edisty ennen kuin saamme siihen kumppanin.”

Maankäytössä pohditaan seuraavaksi, tulisiko alueen suunnitelma kilpailuttaa vielä kerran kumppanin löytämiseksi vai mikä olisi seuraava askel. Karisalo kertoo, että alueen käyttötarkoitusta on arvottu Vantaan kaupungissa hyvin pitkään.

”Me yritämme vielä saada sitä eteenpäin jollakin konstilla, kunhan keksimme, mitä kannattaa tehdä. Kaava ei edisty ennen kuin siihen saadaan kumppani.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiistelty Hevoshaan vanha koulu sai purkuluvan ja kylkeen kaavailtu asuinalue kuivui kasaan – Vantaa yrittää ennen puskutraktorin tuloa keksiä tiloille käyttöä”

Vastaa