Kokeile kuukausi maksutta

Lakan Betoni kehitti sairaaloiden sädehoitotiloihin soveltuvan harkon

Lakan Betoni on kehittänyt innovatiivisen säteilyltä suojaavan raskasbetoniharkon yläpohja- ja seinärakenteisiin. Sen ensimmäinen referenssikohde on SRV:n urakoima Sairaala Nova Jyväskylässä.

Harkkorakenteen lopullinen kuivumisaika on huomattavasti lyhyempi verrattuna paikallavalettuun raskasbetoniseinään. (Kuva: Lakan Betoni)

Lakan harkko on muottiin valettua raskasbetonia, jonka säteilysuojaominaisuudet perustuvat tavallista suurempaan kuivatiheyteen. Kun Lakan Betonin Joensuun tehtaalla valmistetun valmisbetonin tiheys on noin 2300 kilogrammaa kuutiometriä kohden, raskasbetoniharkolla vastaava lukema on 3800.

Materiaali Kiirunasta

Raskasbetoneiden tiheys saavutetaan käyttämällä raskaita luonnollisia aggregaatteja, kuten bariumsulfaattia, magnetiittia tai valmistettuja aggregaatteja, esimerkiksi rautaa. Lakan harkoissa on käytetty Lkab Mineralsin Kiirunan kaivoksilla valmistamaa MagnaDense-rautamalmituotetta, jonka ominaistiheys ylittää 5000 kilogrammaa kuutiometriä kohden. Lakan tehtaalla harkkojen valmistukseen käytettävä betoni sekoitettiin tiheyteen 3800 kilogrammaa kuutiometriä kohden. Joensuun tehtaalla MagnaDensea on aikaisemmin käytetty nostureiden vastapainokappaleiden valmistuksessa.

”Sen ansiosta uskalsimme lähteä mukaan. Onneksi oli vuoden verran aikaa tuotteen kehittämiseen ja tuotannon käynnistämiseen”, Lakan Betonin toimitusjohtaja Pertti Halonen kertoo.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lakan Betoni kehitti sairaaloiden sädehoitotiloihin soveltuvan harkon”

Viimeisimmät näkökulmat