Tilastokeskus: talonrakentamisen myynnin määrä laski 3,6 prosenttia – veti koko rakentamisen laskuun

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennusyritysten työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi syyskuussa 1,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskuksen mukaan toimialoista suotuisammin kehittyi maa- ja vesirakentaminen, jossa työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi 4,0 prosenttia. Myynnin määrällä mitattuna tämä oli ainoa kasvava toimiala. Talonrakentaminen kehittyi kaikista toimialoista heikoiten.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, syyskuu 2019, %

Talonrakentamisen liikevaihdon kehitys on ollut vaisua jo viimeiset viisi kuukautta. Syyskuun 0,2 prosentin liikevaihdon kasvu oli vain niukasti positiivinen. Talonrakentamisen myynnin määrä laski 3,6 prosenttia ja veti koko rakentamisen myynnin määrän 1,2 prosentin laskuun. Erikoistuneen rakennustoiminnan liikevaihto on kasvanut tasaisesti jo pitkään ja syyskuussa kasvua kertyi 3,2 prosenttia. Myynnin määrä laski kuitenkin niukasti tämän toimialan yrityksissä.

Rakentamisen työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, syyskuu 2019, %

Liikevaihto sekä myynnin määrä laskivat

Rakentamisen kausitasoitettu liikevaihto laski syyskuussa 0,4 prosenttia elokuusta. Kausitasoitettu myynnin määrä laski puolestaan 0,6 prosenttia kuukaudentakaisesta.

Rakentamisen kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Rakentamisen liikevaihtoindeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineistoon, jota täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelulla. Rakennusyritysten kuukausittaisissa liikevaihdoissa voi olla isojakin vaihteluita laskutuskäytännöistä johtuen. Suurten projektien loppulasku voi näkyä myyntinä yhdellä kuukaudella, vaikka projektia varten on työskennelty useita kuukausia tai vuosia.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.

Rakentamisen liikevaihdon trendit toimialoittain (TOL 2008)

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tilastokeskus: talonrakentamisen myynnin määrä laski 3,6 prosenttia – veti koko rakentamisen laskuun”

Vastaa