Rakennusluvat ja aloitukset lisääntyivät syys-marraskuussa

Syys-marraskuussa rakennuslupia myönnettiin suuremmalle kuutiomäärälle kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Tilastokeskus. Myös aloitukset kasvoivat hieman jopa asuinkerrostalopuolella.

Rakennuslupia myönnettiin vuoden 2019 syys-marraskuun aikana 9,5 miljoonalle kuutiometrille, joka oli 5,9 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Vielä elo-lokakuussa rakennuslupien kuutiomäärä laski 5,6 prosenttia ja aloitukset 4,1 prosenttia.

Kuutiomäärä nousi eniten julkisissa palvelurakennuksissa, joissa rakennuslupia myönnettiin 47,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Myös liike- ja toimistorakennusten lupakuutiomäärä nousi merkittävästi, 39,4 prosenttia.

Asuinrakentamiseen myönnetty kuutiomäärä laski vuodentakaisesta. Syys-marraskuun aikana rakennuslupia myönnettiin asuinrakentamiseen 2,7 miljoonaa kuutiometriä, joka oli 8,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Asuinrakentamisessa asuinkerrostalojen kuutiomäärä kuitenkin nousi 0,2 prosenttia vuodentakaisesta. Rivi- ja ketjutalojen kuutiomäärä väheni 13,3 prosenttia ja erillisten pientalojen 21,2 prosenttia.

Rakennuslupia myönnettiin syys-marraskuun aikana kaikkiaan 8 785 asunnolle, määrä väheni 9,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Rakennustuotannon volyymi väheni edelleen

Volyymi eli käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo väheni vuoden 2019 syys-marraskuun aikana 5,1 prosenttia vuodentakaisesta. Asuinrakentamisen volyymi väheni ajanjaksolla 11,2 prosenttia, muun kuin asuinrakentamisen volyymi kasvoi puolestaan 0,5 prosenttia.

Samaan aikaan rakennushankkeita aloitettiin tilavuudella mitattuna 3,8 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Asuinrakentamisen aloituksia oli 0,6 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennusluvat ja aloitukset lisääntyivät syys-marraskuussa”

Vastaa