Kokeile kuukausi maksutta

Sp-Koti ennustaa asuntokaupan hiljenevän

Kuluttajien asunnonostoaikeet ovat korkealla, mutta tarjontaa on liian vähän. Vanhoja asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän.

Kuuntele juttu

Kiinteistönvälitysliike Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi, että kuluvasta vuodesta tulee asuntomarkkinoilla viime vuotta hiljaisempi. Asuntokauppa kävi vuonna 2019 ehkä odotettuakin paremmin. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton tuoreiden lukujen mukaan vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat viime vuonna 4,5 prosenttia vuodesta 2018.

Myös Sp-Kodille vuosi 2019 oli hyvä, suorastaan erinomainen. Yhtiön liikevaihto kasvoi yli 16 prosenttia, ja kauppamääräkin yli 10 prosenttia markkinoita enemmän.

Tästä huolimatta Rantanen ennustaa, että tänä vuonna vanhojen asuntojen kauppamäärät laskevat 1-3 prosenttia. Rantasen mukaan on luultavaa, että parhaimmillaankin päästään vain vuoden 2018 tasolle.

Syy tähän on siinä, että tarjontaa on vähän. Käytettyjä asuntoja tulee myyntiin aiempaa vähemmän.

”Asuntokauppa käy sitä vilkkaampana, mitä enemmän on kohteita myynnissä. Välittäjät löytävät helpommin asuntoja, jotka täyttävät uutta kotia etsivien asiakkaiden toiveet ja tarpeet. Kun kohdemäärä laskee, kauppamäärätkin laskevat, sillä monet jäävät odottamaan sen oikean löytymistä. Asunnonetsintäajat venyvät”, Rantanen toteaa.

Rantasen mukaan muutos oli nähtävissä jo marraskuussa.

”Vaikuttaa siltä, että käytettyjen asuntojen varastomäärät ovat sulaneet, ja tämä hidastaa väistämättä asuntokauppaa”, hän sanoo.

Uudisasunnoissa odotettavissa iso pudotus

Rantanen korostaa, ettei asuntokaupassa ole olennainen muutos, jos kauppamäärät vaihtelevat muutamalla prosentilla suuntaan tai toiseen. Uudiskohteiden kauppamäärissä muutos tulee olemaan kuitenkin merkittävä. Vuonna 2019 uusien asuntojen kauppamäärät laskivat yli seitsemän edellisvuodesta ja tänä vuonna Rantanen uskoo, että uudiskohteiden kauppa vähenee jopa 10–15 prosenttia.

”Viime vuonna uudiskohdeasuntoja tuli markkinointiin peräti 46 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2018. Tämä tarkoittaa, että myös myönnettyjen rakennuslupien määrät ovat laskeneet. Uudiskohteiden määrä on laskenut dramaattisesti, ja se on vaikuttanut luonnollisesti myös kauppamääriin. Uudisasuntokaupan väheneminen hidastaa yleistä asuntokaupan kiertoa”, Rantanen kertoo.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen muistuttaa, että Tilastokeskuksen kuluttajabarometrin mukaan kuluttajien asunnonostoaikeet ovat olleet viime kuukausina korkeammalla kuin koskaan aikaisemmin.

”On todella mielenkiintoista nähdä, johtaako kuluttajien halu ostaa tai vaihtaa asuntoa konkreettisiksi kaupoiksi asti. Asuntomarkkinoiden muut vahvat draiverit, työllisyys ja korkotaso, ovat tässä tukena. Kuluttajien talousnäkymät ovat hyvät. Korkotaso pysyy matalana, palkankorotuksia on tulossa monille aloille ja syksyllä vallinneet taantumapelot ovat viime kuukausina väistyneet”, Mikkonen sanoo.

”Asuntokaupan hidastuminen ei siis johdu kuluttajista.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Sp-Koti ennustaa asuntokaupan hiljenevän”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat