Teknologiateollisuuden palkoista syntyi sopu

Alan uutta sopimusta on odotettu työmarkkinoilla kaivattuna päänavauksena, joka voisi edistää sovun löytymistä myös muiden alojen työehtosopimusneuvotteluissa. Neuvottelutulos menee vielä liittojen hallintojen käsittelyyn.

Alan uutta sopimusta on odotettu työmarkkinoilla kaivattuna päänavauksena, joka voisi edistää sovun löytymistä myös muiden alojen työehtosopimusneuvotteluissa. Neuvottelutulos menee vielä liittojen hallintojen käsittelyyn.

Teknologiateollisuuden työntekijöiden palkankorotusten tasosta seuraaville kahdelle vuodelle on syntynyt sopu. Neuvottelutulos menee vielä osapuolten hallintojen käsittelyyn.

Käsittelyn tuloksesta ja mahdollisen sopimuksen sisällöstä kerrotaan huomenna loppuiltapäivästä, ilmoittivat Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto Twitterissä perjantaina iltapäivällä.

Mikä sai nyt läpimurron aikaan jo viitisen kuukautta kestäneissä neuvotteluissa?

”Tämähän on ollut varsin pitkä prosessi, ja toivomme nyt tietysti, että hallinnot hyväksyisivät neuvottelutuloksen”, kommentoi Aalto. Hän ei suostu lainkaan avaamaan sitä, mikä sai sovun aikaan saati mitä se pitää sisällään.

”Emme nyt voi sanoa mitään neuvottelutuloksen sisällöstä, vaan esittelemme sen ensin hallinnoille”, Aalto toteaa.

Yhtä vaitonainen on Helle: ”On vain sitkeästi neuvoteltu, ei tässä mitään käänteitä ole ollut. Olemme Teknologiateollisuudessa tyytyväisiä, että neuvottelutulos vihdoin syntyi, ja toivomme, että hallinto sen hyväksyy.”

Teknologiateollisuus edustaa suuria vientiyrityksiä. Työehtosopimus SAK:laisen Teollisuusliiton kanssa koskee noin 93 000 teollisuuden palkansaajan työehtoja.

Alan neuvottelusopua on odotettu työmarkkinoilla kaivattuna päänavauksena, joka voisi edistää ratkaisujen löytymistä myös muiden alojen työehtosopimusneuvotteluissa.

Vientiteollisuuden sopimus muodostaa mallin myös muille aloille, vaikka esimerkiksi hoito- ja opetusalalla on vaadittu jo etukäteen sen ylittäviä korotuksia.

Erityinen ongelma mallin soveltamisessa ovat nyt myös kilpailukykysopimuksen tuomat 24 palkatonta tuntia vuodessa. Niistä ainakin aiempien tietojen mukaan on Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden sopimuksessa nyt luovuttu. Toisaalta sen oli määrä vaikuttaa palkankorotuksia vähentävästi.

Teollisuusliiton hallitus kokoontuu käsittelemään neuvottelutulosta lauantaina kello 12.30. Myös Teknologiateollisuuden hallitus on koolla lauantaina.

Mikäli liittojen hallinnot hyväksyvät syntyneen neuvottelutuloksen, merkitsee se myös sitä, että kauan odotettu liittokierroksen päänavaus on saatu aikaan.

Ja mikäli tulos ei hallinnoille kelpaa, tietäisi se yhä tiukempaa umpisolmua, mahdollisia uusia työtaisteluita ja uusia sovitteluita.

Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton neuvotteluita on käyty elokuusta asti, ja vanha sopimus päättyi lokakuun lopussa.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala ehti tehdä kaksi sovintoehdotusta, joista ensimmäinen olisi korottanut palkkoja 1,6 prosenttia kahdessa vuodessa. Tämän ehdotuksen hylkäsi Teollisuusliitto.

Toinen esitys olisi korottanut palkkoja 2,4 prosenttia, ja sen hylkäsivät molemmat osapuolet.

Hylkäyksen jälkeen osapuolet ovat jatkaneet neuvonpitoa keskenään, kun uusia työtaistelu-uhkia ei ole ollut päällä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Teknologiateollisuuden palkoista syntyi sopu”

Vastaa