Asuntokauppaa hämmentävä menettely lisääntynyt rajusti – Espoossa lähes joka toinen uusi asunto on jo tonttirahaston tontilla

Espoossa lähes joka toinen myytävä asunto rakennetaan tonttirahaston omistamalle tontille.

Tonttirahastot vaikuttavat asuntojen ja tonttien hintakehitykseen, asuntojen velkaosuuteen, uusien asuntojen myyntimääriin ja rakentajen kilpailuolosuhteisiin.Kuva Mika Ranta / HS
Omistusasuntojen tonttimarkkinoilla on tapahtunut iso muutos lyhyessä ajassa, sillä yhä useampi omistusasunto rakennetaan rahaston omistamalle vuokratontille. Silloin asunto ja tontti myydään erikseen. Yleensä ostaja voi lunastaa tonttiosuutensa tai maksaa siitä sijoittajalle vuokraa. Kaikissa tonteissa ei ole lunastusmahdollisuutta.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Olen jo tilaaja

Rekisteröidy

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Asuntokauppaa hämmentävä menettely lisääntynyt rajusti – Espoossa lähes joka toinen uusi asunto on jo tonttirahaston tontilla”

  1. Rakennusliikkeet ovat ulkoistaneet tonttien hankinnan perustamiensa rahastojen salkunhoitajille. Heidän on helppo tehdä kauppaa, kun omaa rahaa ei tarvita ja rahastoista voi rahaa ottaa surutta ylihintaisten kauppojen tekemiseen. Tonttirahastojen tekemät kaupat ovat hintajohtajia ja niille rakennetut asunnot seuraavat perässä.Asukkaat maksavat seinistä ja kuvittelevat tekevänsä edullisia kauppoja.
    Karu arki alkaa jos tonttiosuudesta maksetaan vuokraa koko loppuelämä. Asunnon elinkaarikustannukset nousevat järkyttävän suuriksi. ”Tarttis tehrä jotakin”kyo

  2. Pahempaa , valtiota ohjaa ulkovallat ja omakin maapläntti on kiertopalkinto jonka omistaja saattaa olla eräänä aamuna veli venäjä , mikä on siis isänmaa , ja aina lopuksi vuokratontti titää palauttaa siinä kunnossa kuin sen saitte , ilman rakennusta kun sopimus loppuu.
    Tontin osuus on yleensä nouseva , toisin kuten rakennuksen joka vanhenee ja tulee käyttöiän päätän 20-50 vuotiaana.

Vastaa