Kokeile kuukausi maksutta

YIT maksaa Espoolle 2,7 miljoonaa euroa kartellikorvauksia

Samalla Espoo sopi muiden asfalttikartelliin osallistuneiden yhtiöiden kanssa, että osapuolet vetävät pois valituksensa ja vastaavat omista kuluistaan.

Kuvituskuva. Asfaltointia.

Espoon kaupunki ja asfalttikartellista tuomittu YIT (aikaisemmin Lemminkäinen) ovat sopineet, että YIT maksaa Espoolle sovintosummana 2.708.112,82 euroa ja kumpikin vetää valituslupahakemuksensa pois korkeimmasta oikeudesta.

”Siltä osin olen tyytyväinen lopputulokseen, että veronmaksajille palautettiin 2.7 miljoonaa euroa kartellin johdosta maksettua ylihintaa. Sen suhteen, että vahingon määrästä käräjöintiin menee oikeusjärjestelmässämme 10 vuotta ja siihen miten korkeaksi vahingon määrän näyttökynnys asetetaan, kaipaan oikeusjärjestelmäämme parannusta”, toteaa Espoon kaupunginsihteeri Jouni Majuri.

Korkein hallinto-oikeus tuomitsi vuonna 2009 seitsemän asfalttialan yhtiötä osallistumisesta koko Suomen kattaneeseen asfalttialan kartelliin, joka vaikutti ainakin vuosina 1994–2002. Kartellissa muun ohella jaettiin alueita ja asiakkaita yhtiöiden kesken ja sovittiin ennalta tarjouskilpailujen hinnoista, eli vaikutettiin epäterveellä tavalla markkinoiden toimivuuteen.

Espoon kaupunki samoin kuin kymmenet muut kunnat ja Suomen valtio haastoivat asfalttiyhtiöitä oikeuteen ja vaativat vahingonkorvausta. Espoon kanteen pääasiallinen kohde oli sopimuskumppani Lemminkäinen. Espoo vaati vahingonkorvausta 5,3 miljoonaa euroa lisättynä koroilla.

Käräjäoikeus ratkaisi vuonna 2013 useimmat oikeudelliset kysymykset Espoon ja muiden kuntien edun mukaisesti, mutta pienensi korvauksen määrää 3,7 miljoonaan euroon. Hovioikeus pienensi korvauksen määrää 3,3 miljoonaan euroon. Korkeimman oikeuden päätös poistaa arvonlisäveron korvattavuus kunnilta olisi laskenut Espoon korvauksen määrää noin 2,7 miljoonaan euroon.

Espoon kaupunki päätti hyväksyä YIT:n esittämän sovintotarjouksen ja sopi samalla myös muiden asfalttiyhtiöiden eli NCC Industryn, VLT Tradingin konkurssipesä, Asfalttimixin ja Skanskan kanssa, että osapuolet vetävät pois valituksensa korkeimmasta oikeudesta ja vastaavat omista kuluistaan.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT maksaa Espoolle 2,7 miljoonaa euroa kartellikorvauksia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat