Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki hakee hiilineutraalia lämmitysratkaisua – pulman ratkaisija kuittaa miljoona euroa

Voittaja on selvillä marraskuussa. Palkittuja ideoita levitetään myös muiden kaupunkien hyödynnettäviksi.

Etätyön lisääntyminen voi vähentää Helsingin vetovoimaa. Kuva: Lassi Rinne

Helsinki haastaa innovaattorit ja alan parhaat asiantuntijat ratkaisemaan kaupungin lämmityshaastetta. Tätä varten se on käynnistänyt kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun, jonka palkinto on miljoona euroa.

Kilpailun tavoitteena on löytää ratkaisuja, joiden avulla kaupunki voidaan tulevien vuosikymmenien aikana lämmittää kestävästi ja ilman biomassan käyttöä. Ratkaisut aiotaan myös ottaa käyttöön Helsingissä vuoteen 2029 mennessä.

Kilpailuun tulevia ehdotuksia arvioidaan ilmasto- ja luonnonvaravaikutusten perusteella. Valinnassa painottuvat myös kustannukset, toteuttamisaikataulu, toteutettavuus, toimitusvarmuus ja kapasiteetti. Voittajavalinnat tekee kansainvälinen, riippumaton asiantuntijatuomaristo.

Voittaja selvillä marraskuun lopulla

Kilpailu käydään kaksivaiheisena. Ilmoittautumisvaihe kestää toukokuun loppuun saakka. Kilpailun toiseen vaiheeseen kutsuttavat finalistitiimit ovat selvillä heinäkuun alkuun mennessä. Heidät kutsutaan Helsinkiin kolmipäiväiseen tilaisuuteen, jonka aikana he saavat lisätietoa ja ohjausta pystyäkseen tekemään tarkennetun version ehdotuksestaan. Kilpailun voittaja julkistetaan 24. marraskuuta 2020.

Helsinki jakaa kilpailun tulokset avoimesti myös muiden käyttöön. Helsingin kaupungin kisatiedotteen mukaan Toronto, Vancouver, Amsterdam ja Leeds ovat jo ilmoittautuneet haastekilpailun tukijoiksi ja odottavat sen ratkaisuja hyödynnettäväksi omassa ilmastotyössään.

Itse haastekilpailuprosessi on teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuskohteena.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Helsinki hakee hiilineutraalia lämmitysratkaisua – pulman ratkaisija kuittaa miljoona euroa”

  1. Miksi ei raketa ydinvoimalaitosta? Täysin CO2-päästötöntä energiaa jopa Vihreiden mukaan. Myös erittäin halpaa ja varmatoimista.

    1. Siksi, koska myrkynvihreä ja ideologisesti pakko-ohjautuva idiotismi kuristaa aivoverenkiertoa ja estää ajattelun. Halpaa ydinvoima ei tosin välttämättä ole, mutta erinomaisen toimintavarmaa kuitenkin, toisin kuin auringon ja tuulen kaltaiset viherhimphamppu-sattumavoimanlähteet ja muu vastaava pelleily.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat