Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

Sortumistilanne paheni viime viikonloppuna.

Rinne on sortunut lähes kauttaaltaan ja jättänyt näkyviin talon perustukset. Kuva: Reijo Hietanen

Näkymä tamperelaisen taloyhtiön pihalla on outo, kun maa on sortunut kauttaaltaan neliasuntoisen talon vierestä. Tampereen Kaarilassa sijaitsevan taloyhtiön pihassa näyttää siltä kuin jättimäinen kauha olisi kauhaissut koko alaspäin viettävän pihan pois.

Jopa talon betoniperustukset ja laatta ovat tulleet näkyviin, joten sortumisvaara ei ole vähäpätöinen. Rinne viettää läheistä lampea kohti. Sortuma on vienyt mukanaan kivetyksiä ja koristekasveja.

Taloyhtiön kyseinen talo on 1980-luvulla rakennettu tontin osalle, joka on hyvinkin jyrkkä. Eero Halonen, yksi talon asukkaista, kertoo, että sortumistilanne paheni viikonloppuna, minkä jälkeen maata suojattiin pressuilla.

Yksi oletus sortumisen syyksi on pitkään jatkunut vesisade, joka varsinkin sunnuntaina koetteli Tamperettakin.

”On vaara olemassa, että pohja pettää ja että talon alta häipyy pois tarvittava maa-aines”, Halonen sanoo.

Sortumisvaarasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Halonen arvelee, että hän joutuu pian lähtemään talosta evakkoon. Paikkakin on jo tiedossa. Mutta siitä ei ole tietoa, miten kauan evakko kestää. Hän ei asu pahiten romahtaneen kohdan päällä.

”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa. Olen epäillyt, mahtaako se kestää”, Halonen kertoo. Hän ei osaa vielä sanoa, millaista työtä talon tukeminen ja rinteen vahvistaminen vaatii.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi, että tilanteen tiedotuksesta vastaa isännöitsijä. Hän taas sanoi, ettei voi kommentoida asiaa, koska tilanteen selvittely on vielä niin pahasti kesken.

Suomessa hyvin harvinaista

Lauha talvi ja poikkeuksellisen runsaat sateet lisäävät eroosion määrää. Kun maa on sula, sateet saavat maakerrokset herkästi liikkeelle varsinkin, jos kasvillisuutta ei ole.

Maan häviäminen talon alta on Suomessa kuitenkin hyvin harvinaista.

”Kyllä Suomessa osataan tehdä perustukset yleensä kunnolla”, sanoo rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen yliopistosta.

Rakennukset ovat kuitenkin kovilla, kun sateet lisääntyvät ja erityisesti talvet muuttuvat vetisemmiksi. Tämä vaikuttaa myös siihen, miten rakennukset pysyvät kunnossa.

Poikkeuksellinen talvi muistuttaa myös ilmastonmuutoksen etenemisestä.

”Ennustehan on, että tällaisia talvia tulee enenevässä määrin. Se täytyy ottaa huomioon rakentamisessa. Riittävät rakennusaikaiset sääsuojaukset ovat tärkeitä, ja kosteudenhallintaan on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota”, Vinha sanoo.

Ilmastonmuutos lisää sateisuutta ympäri vuoden, mutta eniten sademäärät kasvavat talvella. Tämä näkyy muun muassa talvitulvien lisääntymisenä. Myös rankkasateiden arvioidaan voimistuvan. Roudan määrän puolestaan arvioidaan vähenevän etenkin Etelä-Suomessa.

Rakennuksiin vaikuttaa paitsi sateisuus myös entistä suurempi, julkisivuun kohdistuva viistosaderasitus.

Myös lämpötila nousee, Vinha muistuttaa: ”Se luo homeen kasvulle entistä otollisemmat olot. Rakenteiden ulko-osissa tulee käyttää kosteutta kestäviä materiaaleja, ja niiden tarpeenmukainen tuulettaminen on hoidettava kuntoon.”

”Etenkin vanhoissa rakennuksissa on riskirakenteita. Korjattavaa riittää”, Vinha sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 10 kertaa

10 vastausta artikkeliin “Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas”

   1. Lukeeko tässä artikkelissa jossain onko se paalutettu vai ei…? Aamulehdessä on kuva, jossa näyttäisi olevan anturan alla betoninen paalu.

 1. ”Kyllä Suomessa osataan tehdä perustukset yleensä kunnolla”, sanoo rakennusfysiikan professori Juha Vinha Tampereen yliopistosta.

  Eihän perustuksilla ole tuossa asiassa mitään tekoa,selkeä liukupintahan tuo on.

 2. Ja oniitelut kaupungin rakennusvalvonnalle. Tampereen seutu on täynnä tälläista grynderipaskaa.

  1. Ei se ole rakennusvalvonnan ongelma. Suosittelen että tutustut maankäyttö ja rakennuslakiin hieman paremmin

   1. TILANNE ON tampereen RAKENNUSVALVONNAN VIKA, EIKÄ SIIS ONGELMA : )
    Kaupunkien ja kuntien virastot ovat täynnä epäpätevää ja heikkolahjaista väkeä. Ja 80-luvulla muutoinkin rakennusvalvonta hoidettiin kossupullopalkkiona käteen, kun puoluekirjalla viran saanut kävi hätäisesti työmaan pihalla kääntymässä.

    1. Hehän vain valikoivat päteviä nimenkirjoittajia nettikaupassa olevaan rekisteriinsä, ei sillä ole väliä, mitä pystytetään.

 3. Täyttää tuon riittävän järeällä kivellä ja louhoksella ja hiekkaa päälle, pienet kulutkin.

  Ei sorru maa enää, olisi pitänyt jo ennen rakennusta tehdä sellainen, myös talojen alle

  Talothan on rakennettu väärään paikkaan viettävää vetistä maata, vesistö aivan vieressä

Jätä kommentti

Viimeisimmät näkökulmat