Kokeile kuukausi maksutta

Skanska takoi kaikkien aikojen tuloksen

Liikevaihto kasvoi liki neljänneksen, tilauskanta nousi noin miljardiin euroon. Tulosparannuksen päätekijä oli kemikaaliviraston kiinteistökauppa.

Liikevaihtoa kasvattaneen ja hyvän tuloksen tehneen Skansan tilauskannan ennakoidaan pysyy hyvällä tasolla myös vuonna 2020.

Skanska Oy -konsernin kasvatti vuonna 2019 liikevaihtoaan 24 prosenttia vuoteen 2018 nähden. Myös liikevoitto kasvoi tulostiedotteen mukaan selvästi ja oli erinomaisella tasolla.

Skanska Oy -konsernin tilauskanta kasvoi lähes 17 prosenttia vuoteen 2018 nähden ja oli ennätyskorkea: lähes 1,1 miljardia euroa. Saatujen uusien tilausten määrä vuonna 2019 oli lähes miljardi.

Rakentamispalvelujen liikevoitto oli Pohjoismaissa 217 miljoonaa euroa ja asuntoprojektikehityksessä 98 miljoonaa.

Skanska AB:n raportointirakenteesta johtuen Skanska ei julkista Suomen markkinoilta kertynyttä liikevaihtoaan ja liikevoittoaan tilinpäätösraportointinsa yhteydessä. Skanskan Suomen-toimintojen tulos raportoidaan osana Skanskan pohjoismaisten liiketoimintojen kokonaisuutta.

Espoon Lippulaiva suurin tilaus

Suurimmat tilaukset olivat Lippulaivan kauppakeskus Espoossa (noin 170 miljoonaa euroa) ja Sulkavuoren keskuspuhdistamon louhintaurakka (noin 60 miljoonaa euroa).

Skanska myös myi kehittämänsä Euroopan kemikaaliviraston toimistotalon Helsingin Telakkarannassa 135 miljoonalla eurolla. Suurimmat asuntourat olivat As. Oy Töölön Kesäkatu Auratumille (noin 50 meur) sekä Länsisatamankatu 37 Helsingin kaupungille (noin 47 meur).

Yhtiö on lisäksi mukana useissa allianssihankkeissa ja muissa kehitys- ja toteutusvaiheesta koostuvissa hankkeissa. Näitä ovat mm. Vt12 Lahden eteläinen kehätie sekä juuri käyttöönotetty Kainuun uusi sairaala Kajaanissa, Lohjan Laurentiustalo sekä entisen Lastenklinikan tiloihin tuleva Puistosairaala Helsingissä.

Kehitysvaiheessa ovat esimerkiksi OYS 2030 -hankkeeseen kuuluva ns. B-rakennus ja Ahveniston sairaala Assi.

Tilauskanta edelleen hyvällä tasolla

Skanska Oy:n toimitusjohtajan Tuomas Särkilahti on tulokseen tyytyväinen.

”Liikevaihdon kasvaessa säilytimme Suomessa kannattavuutemme erittäin hyvällä tasolla. Kannattavuutemme pysyi entisellään sekä asuntoprojektikehityksessä että rakentamispalveluissa, ja saavutimme hankkeidemme taloudelliset tavoitteet pääosin kautta linjan. Tulosparannus tuli käytännössä Euroopan kemikaaliviraston rakennuksen myynnistä sijoittajalle”, hän toteaa tiedotteessa.

Hän kuvaa yhtiön tilauskantaa edelleen vahvaksi.

”Olemme aloittaneet vuoden 2020 tuloksen tekemisen hyvistä asemista, vaikka rakentamisen määrän ennustetaan tänä vuonna hieman supistuvan. Vuonna 2019 uusien tilausten määrä pieneni noin 6 prosenttia edellisestä vuodesta”, Särkilahti lisää.

Valmiiden myymättömien asuntojen varanto on toimitusjohtajan mukaan alhainen.

”Meillä on mahdollisuuksia käynnistää hankkeita kasvukeskuksissa, joissa asuntokysyntä jatkuu vireänä. Olemme sopeuttaneet asuntoaloituksiamme tasaantuvaan kysyntään koko maan tasolla. Vuoden 2019 lopussa meillä oli rakenteilla 1 085 omaperusteista asuntoa eli selvästi vähemmän kuin edellisen vuoden lopussa (1 375)”, toimitusjohtaja toteaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Skanska takoi kaikkien aikojen tuloksen”

  1. Eiköhän Skanska tehnyt myös sievoisen tilín Olympiastadionin urakasta

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat