Kokeile kuukausi maksutta

Huippujohtajat uskovat, että ilmastonmuutoksella on kielteisiä vaikutuksia yritysten liiketoimintaan

Tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia pohjoismaisista yritysjohtajista on huolissaan raaka-aineiden saatavuudesta ja riittävyydestä ja lähes puolet toimitusketjuihin liittyvistä riskeistä.

Kuuntele juttu

Maailman suuryritysten johtajien usko omiin mahdollisuuksiinsa myötävaikuttaa ilmastonmuutokseen on viisinkertaistunut kahdessa vuodessa, kertoo Deloitte.

Puolet yritysjohtajista nostaa ilmastonmuutoksen vaikutusten vähentämisen tärkeimmäksi yhteiskunnalliseksi tavoitteekseen 2000-luvulla. Pohjoismaissa yritysjohtoa mietityttää erityisesti raaka-aineiden riittävyys ja toimitusketjuihin liittyvät riskit.

Maailman suurimpien yritysten johtajat ovat muuttaneet merkittävästi suhtautumistaan ilmasto- ja ympäristökysymyksiin.

Vielä kaksi vuotta sitten ainoastaan 10  prosenttia yritysten avainhenkilöistä uskoi, että yritykset voivat vaikuttaa omalla toiminnallaan positiivisesti ympäristön kestävään kehitykseen. Tänä vuonna lähes puolet (48 %) johtajista näkee, että ilmastonmuutoksen hallinta on nykysukupolven yritysjohdon tärkein vastuu.

Samanaikaisesti lähes 90 prosenttia suuryritysten johtajista pelkää, että ilmastomuutoksella on kielteisiä vaikutuksia yritysten liiketoimintaan.

Tämä selviää Deloitten kattavasta suuryritysten ylimmän johdon näkemyksiä luotaavassa neljännen teollisen vallankumouksen kyselytutkimuksesta.

”Yritysjohtajien suhtautumisessa vastuullisuuskysymyksiin on tapahtunut lyhyessä ajassa merkittävä muutos. Tästä tuore esimerkki on Amazonin perustajan ja toimitusjohtajan Jeff Bezosin miljardien eurojen henkilökohtainen lahjoitus ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan. Tällaiset paljon näkyvyyttä saavat kampanjat toimivat hyvänä kimmokkeena myös muiden liikemaailman vaikuttajien suuntaan muuttaa hyvät aikomukset konkreettisiksi teoiksi”, sanoo Deloitten toimitusjohtaja Tomi Pitkänen.

Kaksi kolmasosaa yritysjohtajista kertoo yrityksensä tehneen aloitteita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi – esimerkiksi vähentämällä matkustamista ja muovien käyttöä – ja toinen kolmasosa yrityksistä suunnittelee tekevänsä niin. Yli 90 prosenttia suuryritysten johtajista sanoo, että heidän johtamillaan yrityksillä on kestävän kehityksen aloitteita jo olemassa tai suunnitteilla.

Raaka-aineiden riittävyys huolestuttaa Pohjoismaissa

Tutkimuksen mukaan yli 70 prosenttia pohjoismaisista yritysjohtajista on huolissaan raaka-aineiden saatavuudesta ja riittävyydestä (globaalisti 61 %) ja lähes puolet toimitusketjuihin liittyvistä riskeistä.

Tätä tukee myös Deloitten Elinkeinoelämän keskusliitolle tekemä tuore selvitys, jonka mukaan ilmastonmuutos vaikuttaa merkittävästi suomalaisten yritysten toimintaympäristöön kuten raaka-aineiden riittävyyteen, logistiikkareitteihin ja tuotannon sijoittumiseen.

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Huippujohtajat uskovat, että ilmastonmuutoksella on kielteisiä vaikutuksia yritysten liiketoimintaan”

  1. Koska tämä hulluus loppuu? Ilmasto on aina muuttunut ja muuttuu edelleen. Kylmä kausi, lämmin kausi, kylmä kausi, lämmin kausi, little iceage joka veteli viimeisiä 1800 luvulla, ja nyt lämmin kausi. Aiemmin ilmastoa on muuttanut maapallon liikkeiden muutokset, auringon sykliset muutokset, merten syklit, vulkaaninen toiminta ja kosminen säteily joka vaihtelee ja vaikuttaa pilvisyyteen. JOS NYT LUULET että syynä lämpöiselle jaksolle on lehmä, ipad, lentokone, setämies, toyota ja pilli, niin kannattaa mennä vertaisarvioimaan oma pää. Ettekö jo tajua että ilmastolla huijataan ja sai alkunsa kun punikeilta hävisi neuvostoliitto. Valhe on edennyt niin pitkälle että se on nyt bisnes ja poliitikkojen sädekehää kiillottava juttu. ”taistellaan ilmastonmuutosta vastaan” ! Voi kettu! Kas kun ette taistele aikaa vastaan. Nyt kaikki yhdessä pienillä teoilla taistelemaan ajankulkua vastaan?
    Pseudotiede ja hulluus on vallalla. Haluaisitko sinä ajatella ihan itse?

  2. Kielteiset vaikutukset voivat olla esimerkiksi lisääntyvät pandemiat. Korona antaa tästä esimakua. Esimerkiksi malarian leviäminen kohti pohjoista voi olla yksi vaihtoehto, koska meidänkin hyttyset pystyvät sitä levittämään. Korona niminen nuhakuume on aika hyvin saanut kaiken sekaisin. Entäs jos tulee kovempi kuume?

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat