Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat loppuvuonna

Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä 1,4 prosenttia edellisvuoden vastaavasta ajasta. Tämä käy ilmi Tilastokeskuksen kiinteistön ylläpidon kustannusindeksistä.

Jätehuoltokustannukset kasvoivat vuodessa 1,6 prosenttia. Kuva: Tapio Vanhatalo / HS

Kiinteistön ylläpidon kulueristä eniten kasvoivat sähkökustannukset, 4,1 prosenttia. Korjauskustannukset kasvoivat 2,1 prosenttia ja lämmityskustannukset 0,6 prosenttia. Jätehuoltokustannukset kasvoivat 1,6 prosenttia, ulkoalueiden hoidon kustannukset 0,4 ja hallintokustannukset 1,8 prosenttia. Veden ja jäteveden kustannukset nousivat 1,1 prosenttia, käytön ja huollon kustannukset 0,3 prosenttia. Siivouskustannukset nousivat 0,4 prosenttia.

Rakennustyypeittäin tarkasteltuna eniten nousivat myymälärakennusten ja teollisuusrakennusten ylläpitokustannukset, 1,7 prosenttia. Toimistorakennusten kustannukset nousivat 1,6 prosenttia. Päiväkotirakennusten ja koulurakennusten ylläpitokustannukset nousivat 1,2 prosenttia, asuinkerrostalojen 1,3 prosenttia. Terveyskeskuksissa ylläpitokustannukset nousivat 1,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Kiinteistön ylläpidon kokonaisindeksi nousi 0,3 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Kiinteistövero ja tontin vuokra eivät sisälly 2015=100 kiinteistön ylläpidon kustannusindeksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinteistön ylläpidon kustannukset nousivat loppuvuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat