Kiinteistönvälittäjät suosittelevat asuntonäyttöjen rajoittamista

KVKL on lisäksi laatinut liitteen ostotarjouslomakkeeseen sekä mallilausekkeen kauppakirjaan koronaviruksesta mahdollisesti johtuvien hallinnan luovutuksen viivästymisten sekä kaupan teon siirtymisten vuoksi.

Korona iskee myös asuntokauppaan. Kuva: Lauri Lähteenmäki

Kiinteistönvälitysalan keskusliitto suosittelee, että kiinteistönvälittäjät ehkäisevät omalta osaltaan koronaviruksen leviämistä rajoittamalla tai siirtämällä yleisnäyttöjä. Liitto suosittelee, että kuluttajien kanssa sovitaan yksityisnäyttöjen järjestämisestä.

”Näytöillä noudatetaan viranomaismääräyksiä ja suosituksia esimerkiksi käsihygienian suhteen”, suosituksessa sanotaan.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton laki- ja lausuntovaliokunta on lisäksi laatinut liitteen ostotarjouslomakkeeseen sekä mallilausekkeen kauppakirjaan koronaviruksesta mahdollisesti johtuvien hallinnan luovutuksen viivästymisten sekä kaupan teon siirtymisten vuoksi.

Liitteessä todetaan näin:

”Tarjouksen tekijä on tietoinen, että mikäli kaupan kohteen hallinnan luovutus viivästyy viranomaisen myyjälle tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuville asettaman karanteenin vuoksi, kyseessä ei ole myyjän suoritusvirhe ja tarjouksen tekijä ei tällöin ole oikeutettu korvauksiin hallinnan luovutuksen viivästymisen vuoksi. Mikäli kyse on kuitenkin myyjän omaehtoisesta karanteenista, hallinnan luovutuksen viivästymisen katsotaan johtuvan myyjän suoritusvirheestä. Osapuolet ovat tietoisia myös siitä, että mikäli kaupantekotilaisuutta ei pystytä järjestämään koronavirukseen liittyvien määräysten vuoksi (pankki, välittäjä, ostaja, myyjä) ostotarjouksessa sovitussa ajassa vaan se siirtyy myöhempään ajankohtaan, ei tarjouksessa sovittua sanktiota noudateta.”

Mallilauseekkeessa todetaan näin:

”Ostaja on tietoinen, että mikäli kaupan kohteen hallinnan luovutus viivästyy viranomaisen myyjälle tai hänen kanssaan samassa taloudessa asuville asettaman karanteenin vuoksi,
kyseessä ei ole myyjän suoritusvirhe ja ostaja ei tällöin ole oikeutettu korvauksiin hallinnan luovutuksen viivästymisen vuoksi. Mikäli kyse on kuitenkin myyjän omaehtoisesta karanteenista, hallinnan luovutuksen viivästymisen katsotaan johtuvan myyjän suoritusvirheestä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Kiinteistönvälittäjät suosittelevat asuntonäyttöjen rajoittamista”

 1. Taitaa asuntomarkkinat nyt vähäksi aikaa jäähtyä. Jos sekä tarjonta näytöistä hiipuu että ihmiset eivät uskalla mennä näytöille tartunnan pelossa, jää moni kauppa tekemättä. Airbnb-vuokraus, johon tarkoitukseen on viime vuosina ostettu myös asuntoja, ja joka on ollut erityisesti ulkomailta tulevien turistien suosiossa, on romahtanut monessa kaupungissa maailmalla. Suomesta ei vielä ole julkaistu siitä dataa. Mutta ainakin muualla tuon on tulkittu merkitsevän yhtäkkistä asuntojen ostokysynnän hiipumista ja myynti- tai vuokratarjonnan kasvua, kun asuntoja palaa Aibnb-käytöstä ainakin väliaikaisesti asuntokäyttöön, eikä ostokysyntää Airbnb-käyttöön ainakaan hetkeen tule ehkä juurikaan lisää.

  Pankkien osakekurssit ovat romahtaneet, kun sijoittajat pelkäävät luottotappioriskien kasvaneen huomattavasti verrattuna 2 kuukautta sitten tulleeseen tilanteeseen. Kasvaneiksi arvioiduilla luottoriskeillä voi olla vaikutuksia pankkien lainanannon ehtoihin uusissa lainoissa niissä tapauksista, joissa ei ole kyse ihan vakavaraisimmista luotonottajista. Parhaat lainoitettavat ovat jatkossa entistäkin halutumpia pankeille.

  Pankit katsonevat nyt yhä tarkemmin mm. taloyhtiölainoissa sitä, kuka omistajana on. Jos esim. taloyhtiö on täynnä Aibnb-asuntoja, joiden vuokratulot ovat romahtaneet, voi olla että hetkellisesti näitä asuntoja on vaikea saada myydyksikään, kun monilla muillakin on nyt sama tilanne.

  Pörssissä asunto- ja kiinteistösijoitusyhtiöiden kurssit ovat nyt romahtaneet kymmenestä pariinkymmeneneen prosenttiin kuukauden takaiseen tilanteeseen nähden, kun pörssissä on diskontattu odotuksia asunto- ja kiinteistösijoituskohteiden tuottojen hiipumisesta aiempiin odotuksiin nähden. Nyt esiintyy odotuksia mm. luottotappioiden kasvusta lähitulevaisuudessa. Jos koronan myötä palkkatulot romahtavat sadoilla tuhansilla suomalaisilla, kun esim. tapahtumat ovat jäissä, Jotain tämän hetkisetsä tilanteesta kertoo ehkä tällä viikolla pörssitiedotteella tiedotettu Oravon uusi asuntovakuudellinen lainakin, jonka korko nousi yli 5 prosentin. Euriborit ovat alle nollan. Asiakaskohtaiset korkojen riskimarginaalit ovat tällä hetkellä aika erilaisia.

  On mielenkiintoista nähdä, mitä asuntosijoitusrahastojen seuraavassa arvonmäärityksessä väitetään näiden sijoitusrahastojen omistusten arvojen muutokseksi, ja että millaisia korkoja asuntorahastojen omistamien uusien taloyhtiöiden osalta jatkossa aletaan pankeissa vaatia. Viime vuosina rahastojen kiinteistöomistusten arvoksi ilmoitettuja arvoja on säännönmukaisesti lähinnä koroteltu neljänesvuosittain tai puolivuosittain. Jos rahastopuolelle tulee markkinoilla tapahtuneen shokin seurauksena odotuksia arvon alenemisesta ja jos sijoittajat sitä pelätessään tekevät myyntitoimeksiaallon, jolloin rahastokin joutuu ehkä pitäytymään lähinnä asuntojen myyntilaidalla ja välttelemään uusien asuntojen ostamista salkkuun, se voi aiheuttaa vaikutuksia Suomen asuntomarkkinoille niissä kaupungeissa, joissa asuntoja on ostettu paljon juuri rahastojen salkkuihin.

  Asuntomarkkinoiden määrällinen kysyntä on monessa kaupungissa viime vuosina perustunut paljon maahanmuuttoon. Nyt mm. vaihto-opiskelu ja tutkijavaihdot on korkeakouluissa väliaikaisesti kielletty, ja monien alojen ulkomaankomennukset on jäädytetty. Ulkomailta tulevien Suomeen kohdistuva asuntokysyntä on sen myötä parhaillaan romahtamassa. Hotellivarauksia on kasvukeskuksissa uutisten mukaan nyt peruttu paljon, kun sekä turismi että työmatkat ovat hiipuneet yhtä aikaa. Lapin mökeissä ja muissa vastaavissa eristyksellisissä paikoissa majoituskysyntä on ainakin joidenkin uutisten mukaan sen sijaan nyt varsin hyvää. Hotellikysynnän kasvu on ainakin menneisyydessä ainakin toisinaan ennustanut asuntomarkkinoiden kasvavien hintojen kehitystä ja hotellikysynnän hiipuminen saattaa ennakoida asuntomarkkinoiden alueellista hiipumista.

  Suomen asuntomarkkinoiden kehitys on nyt aika paljon eläkeyhtiöistä kiinni, joilla on isot asuntosalkut: lähtevätkö ne osakekurssien romahdettua myymään suoraan omistamiaan asuntoja, vai koittavatko ne kenties ostaa nyt muilta toimijoilta markkinoilta tarjolle tulevia asuntoja pois? Jatkavatko eläkeyhtiöt uudessa tilanteessa uusien asuntojen ostamista entiseen malliin? Mitä lähikuukausina tapahtuu hinnoille?

  1. Ihan hyvää pohdintaa, ja itse katson periaatteessa, että Helsingin asuntokuplan tyhjeneminen olisi sinänsä tervehdyttävää. Mutta olisiko se kuitenkaan sen taustalla olevien inhimillisten kärsimysten arvoista? Nämä asiat kun eivät tapahdu tyhjiössä, vaan yksittäisten kansalaisten henkilökohtaisten tulonmenetysten kautta, ja siinä on aina kysymys jonkinasteisesta tragediasta. Voiko sellaista toivoa kenellekään?

   1. Koronatragediaa tuskin kukaan on toivonut. Tosin voi olla, että tässä tapauksessa suurempi inhimillinen tragedia aiheutuu sen torjunnan nimissä tehtyjen toimien epäsuorista vaikutuksista kuin itse viruksen suorista haitoista. Esimerkiksi se tilanne, että tapahtumajärjestäjiltä, ja matkailu- ja ravitsemusalalta on kadonnut merkittävä siivu myyntiä yhtäkkiä, on jättänyt monta yritystä tilaan, jossa tulot ovat romahtaneet, mutta laskut pitäisi silti maksaa ajallaan. Se on melkoinen tuloshokki esimerkiksi monelle urheilun parissa toimivalle ammattilaiselle, jos tulot tyrehtyvät kun ottelut ja kilpailut kielletään, tai konsertteja tekeville keikkamuusikoille, joilta kielletään yhtäkkiä käytännössä ammatin harjoittaminen, tai vaikkapa tapahtumiin ravintolapalveluita järjestämässä oleville, kun isot tapahtumat on yhtäkkiä ajettu alas. Lentokentällä myymälää tai kahvilaa pyörittävälle yritykselle voi olla hankala tilanne, jos lentomatkustajien määrä romahtaa yhtäkkiä, ja samalla liikkeissä poikkeavien määrät. Palkkatyöläinen voi saada ansiosidonnaista työttömyyskorvausta, jos on maksanut työttömyyskassan jäsenmaksun ajallaan, mutta yrittäjä voi olla henkilökohtaisena takaajana yrityksensä veloille, jolloin konkurssissa yrittäjältä ei välttämättä vain tyrehdy tulot, vaan niskaan voi kaupan päälle kaatua myös kasa velkoja. Jos moni yleisövirroista riippuvainen yritys menee koronan ehkäisytoimenpiteiden sivuvaikutuksena nurin, siitä voi seurata ketjureaktioita ja inhimillistä tragediaa.

    1. Niin aiheutuu, koska tämän kuolleisuudeltaan kuitenkin varsin lievän sairauden torjuntatoimet ovat lähinnä olleet hysteeristä ylireagointia, ja niiden seurannaisvaikutukset tulevat olemaan koko maailman taloudelle karmeat. Ainoa järkinäkökohta näissä on lähinnä se, että epidemian leviämistä pyritään hidastamaan etteivät sairaanhoitopalvelut tukkeutuisi jos ja kun vakavasti sairastuneita tulisi yhtä aikaa suuri määrä, mutta olisiko sekin kuitenkin pitänyt hoitaa riskiryhmien suojaamisella ja tehohoitopaikkojen määrän suurella lisäämisellä? Ei nimittäin ole ollenkaan varmaa, että nämä lukitsemistoimet edes jarruttavat koronan leviämistä millään tavalla; mutta se, mitä ne jarruttavat kuitenkin varmasti, on talous ja seurauksena on pahimmillaan iso lama.

     Eli eipä oikein rationaaliselta kuulosta tämä touhu.

Vastaa