PTT: Suomen talous supistuu vähintään 3-6 prosenttia tänä vuonna

Pellervon taloustutkimus (PTT) ennakoi tänään julkistamassaan kansantalouden ennusteessa, että Suomen bruttokansantuote (bkt) putoaa ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen aikana rajusti.

Myös koko vuoden aikana talous supistuu, mutta koronakriisin etenemisestä riippuu, kuinka paljon.

Ennusteessaan PTT hahmottelee kolme erilaista kehityskulkua, jotka ovat nopea toipuminen, hidas toipuminen ja pitkittynyt kriisi. Eri kehityskuluissa talous supistuu 3-6 prosenttia, ehkä enemmänkin, PTT sanoo.

”Koronaviruksen vaikutusten suuruus ja kesto riippuvat viruksen leviämisestä ja sen taltuttamisen onnistumisesta. Mitä pidempään rajuja toimia joudutaan jatkamaan, sitä suuremmat ovat taloudelliset menetykset. Talouskasvuun vaikuttavat myös ympäri maailmaa tehtävät talouden tukipaketit”, PTT:n ennustepäällikkö Janne Huovari sanoo tiedotteessa.

Kaikissa malleissa bkt supistuisi kuluvan vuoden ensimmäisen ja toisen neljänneksen aikana yhteensä noin kymmenen prosenttia.

Koko vuoden ajalla talous supistuu laskee nopeankin toipumisen mallissa noin kolme prosenttia. Hitaan toipumisen mallissa talous supistuisi tänä vuonna noin kuusi prosenttia.

Pitkittyvän kriisin skenaariossa lasku olisi tätäkin suurempi ja voisi jatkua myös ensi vuonna, PTT arvioi.

Kolme skenaariota

Nopean toipumisen skenaariossa muut maat saavat koronaviruksen lähes yhtä hyvin taltutettua kuin Kiina. Talousvaikutukset ovat suuria tiukkojen rajoitusten takia, mutta lyhytaikaisia. Lykätty kulutus ja investoinnit yhdessä massiivisen elvytyksen saavat talouden erittäin nopeaan kasvuun jo vuoden loppupuolella.

Hitaan toipumisen skenaariossa Euroopassa ja varsinkaan Yhdysvalloissa taudin leviämistä ei saada aisoihin yhtä tehokkaasti kuin Kiinassa Täten vaikutus talouteen kestää selvästi pidempään. Tänä vuonna tuotanto laskee selvästi eikä nopeaa palautumista tapahdu.

Pitkittyvän kriisin skenaariossa koronasta aiheutuvat vaikutukset ovat kuten hitaan toipumisen skenaariossa. Tämän lisäksi globaalin talouden rakenteelliset ongelmat ja velkaantuminen yhdessä yritysten talousvaikeuksien ja valtioiden kasvavien alijäämien kanssa johtavat laajenevaan talouskriisiin, esimerkiksi pankkikriisiin. Laajeneva kriisi pitkittäisi huomattavasti talouden toipumista.

Ensi vuonna talous ponnistaisi sekä nopean ja hitaan toipumisen mallissa 3-4 prosentin kasvuun, koska tämän vuoden menetys taloudessa on niin suuri. Jos kriisi pitkittyy ja välittyy esimerkiksi pankkikriisiksi, supistuu talous tänä vielä enemmän ja talouden supistuminen voi jatkua myös ensi vuonna, PTT arvioi.

Todennäköisimpänä vaihtoehtona PTT pitää hidasta toipumista. Nopeaan toipumiseen pitäisi kuitenkin pyrkiä ja toisaalta pitkittyvä kriisi pitäisi yrittää välttää tukitoimilla, PTT sanoo.

”Taloudellisia vastatoimia suunnitellessa pitää varautua siihen, että vaikutukset talouteen ovat suuria ja poikkeustilanne saattaa jatkua pitkään. Ensisijainen tehtävä on kuitenkin koronan terveysongelman hoitaminen ja epidemian tukahduttaminen. Ilman sitä muilla toimilla ei ole lopulta paljon vaikutusta”, Huovari sanoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “PTT: Suomen talous supistuu vähintään 3-6 prosenttia tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat