Koronakriisi sai suomalaiset joukolla ostamaan kesämökkejä

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan kesämökkien ja tonttien kysyntä on kasvanut voimakkaasti monilla paikkakunnilla maaliskuun aikana.

Kiinteistönvälitysketju Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantasen mukaan kesämökkien ja tonttien kysyntä on kasvanut voimakkaasti monilla paikkakunnilla maaliskuun aikana.

Rantasen mukaan kyse ei ole normaalista kausittaisesta ja jokakeväisestä kesämökkien kysynnän lisääntymisestä. Halutuimmilla paikkakunnilla kysyntä ylittää tarjonnan selkeästi tällä hetkellä.

”Uskon, että koronavirusepidemialla on merkitystä kesämökkien ja tonttien kysynnän paikoin hurjaankin kasvuun. Aika näyttää, tuleeko mökkikantamme koronan seurauksena kasvamaan nopeammin kuin 1980-luvulla, jolloin kesämökkirakentamisen suosio on ollut Suomessa huipussaan. En pitäisi sitä mahdottomana”, Rantanen sanoo.

Mökkien kysynnän taustalla on se, että korona muuttaa matkustuskulttuuriamme. Vapaan reissaamisen aika on ainakin joksikin aikaa ohi, ja ulkomaanmatkailusta tulee muun muassa lentoyhtiöiden konkurssien myötä selvästi aiempaa kalliimpaa.

Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen tulkitsee tuoreesta kuluttajabarometristä, että suomalaisten ulkomaan lomailuaikeet seuraavien kuuden kuukauden aikana ovat pudonneet selvästi.

”On mielenkiintoista nähdä muutaman vuoden kuluttua, miten pysyviä muutoksia korona jättää matkailuun”, Mikkonen sanoo.

Rantanen uskoo, että kesämökkeilyn ja kotimaanmatkailun suosio kasvaa merkittävästi, erityisesti keski-ikäisten ja vanhempien keskuudessa.

”Mökkikuume näyttää nyt tosin iskeneen myös lapsiperheisiin eri puolilla Suomea.”

Kesämökkitontit käyvät nyt hyvin kaupaksi

Myös kesämökkitontteja on Sp-Kodin välittäjien mukaan alettu kysyä aiempaa selvästi enemmän.

”Näyttää siltä, että mökinrakennusbuumi on nostamassa pitkän tauon jälkeen jälleen päätään. Moni kaupunki on jo höllentänyt rakentamismääräyksiä, ja esimerkiksi vapaa-ajan asuntojen muuttaminen ympärivuotiseen asuinkäyttöön tulee jatkossa onnistumaan varmasti aiempaa helpommin”,
Rantanen sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Koronakriisi sai suomalaiset joukolla ostamaan kesämökkejä”

  1. Ihanaa, harvoin kauppa soljuu näin hyvin, loppuu kohta kesken, samoin kuin nämä radanvarsi pelloilla olevat kohtuuhintaiset isolla yhtiövelalla pystytetyt joka perheen unelmat.

  2. ”että korona muuttaa matkustuskulttuuriamme”

    Myös muualle Eurooppaan suuntautuva lähimatkailu tulee aivan varmasti saavuttamaan entisen tasonsa, ja hölmö on, joka ei tätä suostu ymmärtämään. Kaukomatkailu saattaa olla eri asia, mutta muistettakoon kuitenkin Euroopan olevan niin epidemioiden kuin kaiken muunkin suhteen varsin varma ja turvallinen matkavaihtoehto.

    ”konkurssien myötä selvästi aiempaa kalliimpaa”

    Lyhyeksi aikaa ehkä. Tyhjiöt tuppaavat kuitenkin täyttymään, ja esim. Air Baltic on jo nyt uutisoinut erittäin vireästä kysynnästä loppuvuodelle. No tietenkin viherspedejen unelmissa siintää aika, jossa mennään vain Sompasaaren kärjen favelasaunaan ”kesämökille” laatikkopyörällä, mutta sen porukan kognitiiviset kyvyt nyt heiluvat joka tapauksessa jossain vesiklosetin nestepinnan rajan alapuolella 😀

Vastaa