”Työmaille mennään niin aikaisin” – Pohjola Rakennuksen väki ei ole juuttunut Uudenmaan rajan ylitysruuhkiin

Myös tavarakuljetukset Uudenmaan maakuntarajan yli ovat sujuneet yrityksen mukaan hyvin.

Kuvaa Pohjola Rakennuksen työmaalta Espoon Matinkylästä. Kuva: Pohjola Rakennus

Uusimaa eristettiin viime lauantaina muusta Suomesta koronaviruksen leviämisen hidastamiseksi.

Lue lisää: Uusimaa eristetään, mutta töihin pääsee edelleen – ”Työmaita ei voi johtaa etänä”

Muutamia Pohjola Rakennuksen työntekijöitä käy muualta töissä Uudellamaalla. Heille yritys on tehnyt Rakennusteollisuus RT:n ohjeiden mukaisen kirjallisen luvan.

Työvoiman liikkuminen rajan yli on sujunut ongelmitta, kuvaa Pohjola Rakennuksen tuotantojohtaja Tomi Jukola.

”Meille ei ole tullut tietoa ongelmista tai pitkistä jonotusajoista Uudenmaan rajalla. Työmaille mennään niin aikaisin, että ehkä ruuhka ei ole vielä silloin pahimmillaan.”

Jukolan mukaan takkuamista voi tulla, jos koronatilanne pahenee ja työntekijöiden liikkumista aletaan rajoittaa tiukemmin.

Tavarakuljetukset Uudenmaan maakuntarajan yli ovat sujuneet hänestä hyvin. Ylitys ei tarvitse erillistä lupaa.

Yksittäisiin Pohjola Rakennuksen pääkaupunkiseudun kohteisiin tuodaan elementtejä Virosta. Toimituksissa ei ole Jukolan mukaan ollut suurempia ongelmia.

Työnjohdolla varamiesjärjestelmä

Pohjola Rakennus on Jukolan mukaan varautunut riskiin, että koronan aiheuttamien sairastumisten takia tulee pulaa työvoimasta. Toistaiseksi rakentajista ei ole ollut pulaa.

Yrityksellä on muun muassa varamiesjärjestelmä omassa työnjohdossa. Joka työmaalla yksi henkilö tekee etätöitä. Jos joku työnjohdosta sairastuu, hänelle on paikkaaja.

Lisäksi kaikki tuotannon työntekijät ovat työmaiden mahdollisia varahenkilöitä.

”Vielä emme ole onneksi joutuneet turvautumaan varamiesjärjestelyyn. Haluamme tällä kuitenkin varmistaa työmaidemme käynnissä pysymisen normaaliin tapaan.”

Valtaosa Pohjola Rakennuksen tavarantoimittajista ja alihankkijoista on kotimaisia. Niillä on jonkin verran palkkalistoillaan ulkomaalaisia, lähinnä virolaisia työntekijöitä. He päättivät jäädä toistaiseksi Suomeen, kun maan rajat sulkeutuivat.

”Uskoisin, että he ovat ainakin jonkin aikaa täällä. Tietysti voi tulla tarve lähteä omaan kotimaahan, jos tilanne siellä pahenee.”

Jukola arvioi, että virolaisten lähtö voisi huonontaa työvoimatilannetta Etelä-Suomessa.

Pääkuva vaihdettu klo 11.42.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “”Työmaille mennään niin aikaisin” – Pohjola Rakennuksen väki ei ole juuttunut Uudenmaan rajan ylitysruuhkiin”

  1. ”Työmaille mennään niin aikaisin, että ehkä ruuhka ei ole vielä silloin pahimmillaan.” Väärin. Ruuhkat ovat nimenomaan pahimmillaan aikaisin aamulla. Toki se on nyt helpottanut maanantain jälkeen, kun silloin nelostiekin alkoi ruuhkautua puoli viiden aikaan. Silloin ei ole Pohjola Rakennuksenkaan työmaat vielä auki..
    Suurin osa aamuliikenteestä on nimenomaan työmaaliikennettä.

  2. Miten siellä rakennustyömailla voi töitä tehdä, kun hengityssuojaimia ei saa mistään?

    1. Käypä kuikuilemassa vaikka jonkun työmaan aidan takaa ja laske monellako näet hengityssuojaimen naamalla..☺️

  3. Normaalitilanteessa aika monellakin. Ja ne pölyävät työvaiheet tehdään siellä rakennuksessa sisällä eikä sinne ole aidan takaa näköyhteyttä. Kyllä rakennustyömaat tulisi välittömästi sulkea, jotta työntekijöiden terveys ei vakavasti vaarannu.

    1. Höpö höpö. Voin kertoa terveisiä sieltä sisäpuolelta (tänä aamuna kolme työmaata kierretty) että ei todellakaan ole ”aika monella”..=)

  4. Mikäs sen hengityssuojaimen käytön ohje olikaan? Käytettävä jos on kipeä. No silloin ei kyllä ole työpaikalle muutenkaan asiaa.

Vastaa