Kokeile kuukausi maksutta

”Olo on tuntunut epänormaalin väsyneeltä” – Korona on kiristänyt muutenkin kovilla olevan työnjohdon ruuvia entisestään

Koronakriisi laittaa työnjohdon jaksamisen koville. Rakennuslehden kyselyn mukaan työmaan tilanne ja rakennusalan näkymät huolettavat.

Kuvituskuva. Kuva: Mikko Suutarinen / HS

Rakennuslehti pyysi työmaan työnjohtoa kertomaan kokemuksiaan siitä, miten korona-aika on vaikuttanut työhön ja jaksamiseen. Vastausten perusteella se on kiristänyt muutenkin vaativassa työssä ruuvia vielä entisestään.

Vastaajissa oli sekä vastaavia työnjohtajia että työnjohtajia. Kursiivilla merkityt lainaukset ovat suoria sitaatteja kyselyn avoimista vastauksista.

Suurin osa nettikyselyn vastaajista kertoi, että omaa työtä koronakriisi on muuttanut jollakin tavalla. Esimerkiksi työntekijöiden ohjaus on muuttunut.

Toimistotuoli on kovassa käytössä, kun päivittäinen tilanneseuranta ja raportointi on lisääntynyt. Se on pois työmaalla olosta.

Palaverit pidetään etänä, jos suinkin mahdollista. Se ei aina helpota työtä.

”Live-tapaamisten puutteessa kommunikointi ja nopeasti työmaatilanteen mukaan tarvittavien suunnitelmien ja ohjeistusten eteneminen kärsii. Vastaukset kysymyksiin tulevat viiveellä, jos silloinkaan.”

Eräs vastaava työnjohtaja muistutti, että riski asioiden useampaan kertaan tekemiselle kasvaa, kun valvojan ja tilaajan työmaakierroksia on ”lähes olematon määrä”.

Omat kiemuransa työhön ovat tuoneet työmaan väen poissaolot koronaepäilyjen takia.

Eräällä työmaalla oli ensimmäinen työntekijä sairastunut koronaan. Vastaava työnjohtaja arveli kyselyssä, että se aiheuttaa töiden viivästymistä.

Myös joissain materiaali- ja tarviketoimituksissa on ollut viivettä.

Koronakriisin takia työnjohdon onkin pitänyt ennakoida mahdolliset vaikutukset materiaalitoimituksiin ja työvoiman saantiin.

Etätyö voi hankaloittaa tekemistä

Etätyö ei aina ole helppoa, jos ympärillä kuhisee elämää ja pitäisi pyörittää kotiakin. Erään vastaajan mukaan etätyöajasta osa menee kotiopettajana toimimiseen. Siksi työtehtäviä ei aina pysty tekemään normaalin työajan puitteissa.

Toinen harmitteli sitä, että kodin ja työmaan välinen ero on entisestään hämärtynyt, kun etätöitä ja -kokouksia on enemmän. Vapaa-ajan todellinen määrä vähentyy erittäin herkästi.

Vaikkei itse tekisikään etätyötä, joku toinen hankkeessa tekee. Se voi hankaloittaa omaakin työtä työmaalla.

”Yhteistyökumppanit ovat suurelta osin etätyössä. Aina ei saa tarvittavaa tietoa esimerkiksi suunnitelmien tarkistuksiin, kun kotikoneet eivät pyöritä raskaimpia ohjelmia yhtä tehokkaasti kuin toimistojen tehokoneet.”

Huonoimmassa tapauksessa joku ratkaiseva asia on toimistolla, jonne ei voi mennä sitä hakemaan.

Siksi tilannetta onkin pitänyt ennakoida ja aikaistaa yhteydenottoa yhteistyökumppaneihin. Silloin he voivat hoitaa oman postinsa kunnialla.

Työmaan tilanne hermostuttaa

Rakennusalalla korona ei ole vielä näkynyt samalla tavalla kuin monella muulla alalla. Massalomautuksilta ja -irtisanomisilta on toistaiseksi vältytty, ja työmaat ovat edenneet.

Poikkeusolot ovat kuitenkin lisänneet painetta ja epävarmuutta. Yli puolet kyselyn vastaajista kertoi, että kriisi on aiheuttanut ongelmia jaksamisessa työssä.

Päälle pukkaa stressiä, väsymystä ja ärtyneisyyttä. Uni ei tahdo tulla silmään tai se jää huonoksi.

”Olo on tuntunut epänormaalin väsyneeltä, ja välillä tulee hermostuttua tavalla, joka ei ole tyypillistä.”

Eräs vastaava työnjohtaja sanoi olevansa hermostunut, koska työmaahan vaikuttavista asioista on epätietoisuutta.

Resurssitilanne huolestutti toista vastaajaa, sillä osa virolaisista työntekijöistä oli lahden takana. Se uhkasi viivästyttää työmaan aikataulua.

Stressi painoi kyselyyn vastannutta työnjohtajaa, koska vastaava mestari oli etätöissä. Hän joutui käytännössä yksin pyörittämään työmaata, eikä aika riittänyt kaikkeen. Siksi tehtiin ratkaisu, että vastaava palaa työmaalle.

Katselmukset hidastavat työtä

Erään vastaajan mukaan työmaalla ei pidetä useamman henkilön katselmuksia. Valvojat ja suunnittelijat käyvät tekemässä katselmuksensa ja tarkastuksensa oman aikataulunsa mukaan. Se tuo lisää painetta.

”Katselmusten järjestäminen aiheuttaa viivettä työsuorituksiin, koska ne ja tarkastukset saattavat venyä useamman päivän mittaisiksi ennen kuin työtä päästään jatkamaan.”

Koronakriisi on joidenkin vastaajien mielestä näkynyt myönteisestikin työssä. Ihmisiä liikkuu työmaalla vähemmän. Jos avotyötilan häly on stressannut aiemmin, hiljaisuus on ollut tervetullutta.

Työnjohdossa oli paljon niitäkin, joiden henkiseen jaksamiseen koronakriisi ei ollut ainakaan vielä iskenyt. Moni heistä kertoi kuitenkin lisääntyneestä stressioireilusta.

”Olen jo sen verran kokenut, etten vähästä hätkähdä. Tilanteeseen on sopeuduttava, ei saa jäädä tuleen makaamaan.”

Tällaisena poikkeusaikana korostuu vastausten perusteella oma hyvinvointi ja siitä huolehtiminen. Lepo, rentoutuminen, liikunta, perhe ja ystävät auttavat. Pienet ilot nousevat arvoonsa, kuten hyvä ruoka.

Voi tilannetta lähestyä tälläkin tavalla: ”Antaa hevosen surra, sillä on isompi pää.”

Työn riittävyys huolettaa

Suurin osa vastaajista sanoi olevansa huolestunut siitä, miten korona vaikuttaa rakennusalaan ja riittääkö töitä. Epävarmuuden tunne kalvaa.

”Yritysten oma tuotanto hyytyy jo nyt. Hankkeiden aloituksia siirretään. On selvää, että rakennusalakin tulee kärsimään, kun saneerauksia ja peruskorjauksienkin aloituksia siirretään.”

”Toimitilarakentaminen tulee kärsimään merkittävästi tulevasta etätyöbuumista, julkisten investointien määrästä ei ole takeita (…) Hankalaa olla muuta kuin huolissaan.”

Oli niitäkin, joita näkymät eivät huoleta. He uskovat, että ammattilaiselle löytyy aina töitä. Totta onkin, että kokeneista työnjohtajista on pulaa suhdanteesta riippumatta eikä heistä hevillä luovuta.

Rakentamisen hiljenemisessä näkyi joidenkin vastaajien mielestä valopilkkujakin.

”Viime vuosien huippusuhdanteen aiheuttama ylimääräinen hässäkkä toivottavasti hellittää. Tekeminen toivottavasti rauhoittuu ja osaamaton henkilöstö karsiutuu alalta.”

Rajoitusten purku mietityttää

Osa vastaajista sanoi kokeneensa korona-ajan ahdistavana elämässään. Suunnitelmien teko on vaikeaa, kun tuleva on sumun peitossa. Viikot ovat samanlaista harmaata massaa.

”Jokainen miettii omalla kohdallaan, miten selvitä parhaiten, niin työssä kuin siviilissä.”

Toisaalta tieto siitä, että tämä ”koronapaska” on vain hetkellistä, on luonut tulevaisuudenuskoa ja auttanut jaksamaan.

Eräs vastaava työnjohtaja sanoi olevansa huolestunut siitä, että hallitus on päättänyt höllentää rajoituksia.

”Tällä tulee varmasti olemaan vaikutuksia myös työmaalla työskenteleviin henkilöihin, koska tartuntamäärät nousevat varmasti.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “”Olo on tuntunut epänormaalin väsyneeltä” – Korona on kiristänyt muutenkin kovilla olevan työnjohdon ruuvia entisestään”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat