Kokeile kuukausi maksutta

Etlan uusi arvio: Rakennustuotanto supistuu vajaat 5 prosenttia tänä vuonna

Etla on päivittänyt talousennusteensa.

Korona vaikuttaa viiveellä rakentamiseen.

Etlan tänään julkaistun talousennusteen mukaan Suomen bkt supistuu tänä vuonna 8 prosenttia, mutta kääntyy ensi vuonna 4 prosentin kasvuun.

Etla kertoo, että rakennustuotannon suhdannelasku jatkui vuoden alkukuukausina uudisrakentamisen tuotantomäärien supistuttua 2 prosenttia vuoden takaisesta. Maalis-huhtikuun koronakriisissä rakentamisen tuotanto jatkui kutakuinkin normaalisti, mutta urakoitsijoiden ilmoitusten mukaan asuntojen ja liiketilojen kysynnän supistumisen takia uudis- ja korjausrakentamisen aloituksia on lykätty.

Uusia hankkeita käynnistyy vähemmän

Kotitalouksien ja sijoittajien markkinakysynnän lopahtamisen vuoksi lähikuukausina uusia hankkeita käynnistyy Etlan mukaan selvästi vuodentakaista vähemmän. Tähän viittaavat muun muassa  rakennusyritysten normaalia selvästi alempi tilauskanta ja kuluttajien rajusti pudonneet ostoaikeet.

Asuin- ja liikerakentamisen aloitusten supistumisen takia uudisrakentamisen tuotantomäärien laskun arvioidaan jyrkentyvän loppukesällä, ja taantuman pohja savutetaan vuoden lopulla.

Myös suurikustanteisten peruskorjausprojektien Etla odottaa vähenevän muun muassa hankkeiden myöhentymisen ja rahoituksen saatavuuden vaikeutumisen vuoksi. Talojen toimivuuden kannalta vain  välttämättömimmät ylläpito- ja huoltotyöt toteutetaan.

Uudisrakentamisen supistuminen vähentää automaattisesti maa- ja vesirakentamisen kysyntää, mutta valtion kasvavat panostukset väylien peruskorjaukseen lisäävät alan työkantaa. Tänä vuonna rakentamisen tuotoksen määrän arvioidaan supistuvan 6,5 prosenttia.

Talojen uudistuotanto vähenee Etlan mukaan 16 prosenttia. Uusia asuntoja valmistuu 10 prosenttia tämänvuotista vähemmän, ja muu talonrakentaminen putoaa viidenneksen.

Korjaus- sekä maa- ja vesirakentamisen tuotoksen, joiden osuus koko rakentamisesta on noin 60 prosenttia, arvioidaan kasvavan 1 prosenttia.

Rakentaminen toipuu verkkaisesti

Ensi vuonna kotitalouksien ja yrityssektorin tulokehitys ja tulevaisuuden näkymät paranevat, mikä lisää rakennuttajien tarjouspyyntöjä.

Kausitasoitettu rakennustuotanto viriää kasvuun ensi vuoden alkupuoliskolla. Rakennushankkeiden aloitusten ja valmistumisen viiveen vuoksi urakoitsijoiden vuosituotanto jää kuitenkin 1,5 prosenttia tämänvuotista pienemmäksi. Etlan mukaan elpymistä hidastaa yrityssektorin talotuotannon käynnistyminen asuinrakentamista myöhemmin muun muassa liike- ja tuotantotilojen matalien käyttöasteiden takia.

Maa- ja vesirakentamisen tuotoksen odotetaan supistuvan 3 prosenttia muun muassa valtion tie- ja ratahankerahoituksen vähenemisen takia.

Rakennusaineiden tuotos supistuu runsaat 6 prosenttia

Rakennusaineiden (ei-metalliset mineraalit) tuotantoa hallitsee talonrakentamisen kantavien rakenteiden vaatiman betonin ja siitä valmistettujen elementtien sekä väylärakentamisen pohjamateriaalien ja siltaelementtien tuotanto.

Koko rakentamisen suhdanne on ollut laskussa puolisen vuotta, mikä on vähentänyt alan tarvitsemien rakennusmateriaalien kysyntää. Vuoden ensimmäisellä neljänneksellä rakennusaineteollisuuden trendilasku jatkui, ja maaliskuun tuotannon taso oli 1 prosenttia vuodentakaista matalampi.

Rakennusteollisuuden mukaan koronaepidemian puhkeaminen ja valtiovallan rajoitustoimenpiteet eivät aiheuttaneet alalle mainittavia tuotanto- ja toimitushäiriötä.

Tänä vuonna rakennusaineiden tuotoksen arvioidaan supistuvan runsaat 6 prosenttia. Talonrakentamisessa (ml. peruskorjaustoiminta) rakennusaineiden käyttö vähenee 9 prosenttia. Maa- ja vesirakentamisen kasvu lisää rakennusaineiden kysyntää arviolta 4 prosenttia.

Ensi vuonna rakennusaineteollisuuden tuotoksen odotetaan vähenevän 1,5 prosenttia. Talonrakentamisen (ml. peruskorjaustoiminta) vaatima ainekäyttö vähenee 0,5 prosenttia.

Maa- ja vesirakentamisen ainekäytön odotetaan supistuvan 4 prosenttia mm. tie- ja rataverkoston peruskorjausrahoituksen vähenemisen takia.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Etlan uusi arvio: Rakennustuotanto supistuu vajaat 5 prosenttia tänä vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat